BUCURESTI: Mii de POLITISTI au protestat in CAPITALA! Ministrul de Interne s-a intalnit cu liderii acestora

Politistii vor protesta, sambata, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerand majorarea salariilor, eliminarea diferentelor mari de salarizare dintre agenti si ofiteri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, si nu la cel din 2009, precum si modificarea unor prevederi privind programul de lucru si repausul saptamanal. La protest sunt asteptati peste 7.000 de politisti, atat din Bucuresti, cat si din alte orase, care vor pleca apoi in mars spre Piata Victoriei si vor continua manifestatia in fata Guvernului, informeaza News.ro. In zona centrala a Capitalei vor fi restrictii de trafic incepand cu ora 8:00.

UPDATE 2: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va avea luni o noua intalnire cu liderii sindicatelor din Politie, pentru a stabili impreuna doua propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenta si acordarea unui procent de 100% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale, anunta Ministerul de Interne, informeaza News.ro.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Daniela Pescaru s-au intalnit, sambata, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor, care au protestat in fata sediului MAI si in fata Guvernului.

Conform unui comunicat dat publicitatii de MAI la finalul intalnirii, Carmen Dan a reiterat angajamentul de a gasi o solutie echitabila la revendicarile salariale ale personalului MAI: “Am mai discutat cu sindicatele din Politie si in saptamanile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a facut in trecut. Am deschiderea si dorinta de a schimba lucrurile in bine. Impreuna trebuie sa gasim solutii. Va asigur ca fac parte dintr-un guvern care pune in practica exact ce a promis”.

“Cunoastem discrepantele, care s-au creat in ultimii ani in domeniul salarizarii si toti trebuie sa intelegem ca aceste probleme nu pot fi rezolvate deodata, fara a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizarii unitare, aceste disfunctionalitati vor fi solutionate, si se vor indrepta toate inechitatile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali sa sprijine demersurile noastre, sa accepte un dialog constructiv in vederea finalizarii legii unice a salarizarii” a declarat si ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate. 

In cadrul intalnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit ca, in urma demersurile intreprinse, pana la acest moment de catre conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de  aplicarea HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, se arata in comunicat. 

Totodata, au fost initiate o serie de amendamente la Ordonanta de Urgenta a Guvernului 9/2017, care in acest moment se afla in dezbaterea Parlamentului prin care sporurile si majorarile salariale, stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru politie judiciara, sa se determine prin raportare la salariul de baza/solda de functie/salariul de functie acordat in conformitate cu prevederile legale in vigoare. 

In plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toti politistii astfel incat sa fie acordat in luna aprilie, si nu in luna august cum este prevazut in prezent, precum si eliminarea discrepantelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, si cei din structura Ministerului Sanatatii, precizeaza sursa citata.

Ministrul Afacerilor Interne a spus ca respecta dreptul politistilor de a protesta pentru a atrage atentia asupra inechitatilor cu care se confrunta de ani de zile, subliniind faptul ca pentru rezolvarea acestora este nevoie de mai mult timp pentru a identifica sursele de finantare si modalitatea tehnica prin care sa fie aplicate aceste solutii. 

Toate solutiile gasite pana in prezent au fost identificate impreuna cu liderii sindicali si cu celelalte ministere care au atributii in rezolvarea revendicarilor de ordin financiar, se arata in comunicat.

Carmen Daniela Dan si-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru rezolvarea tuturor problemelor de ordin financiar cu care se confrunta angajatii MAI astfel incat salariul primit sa reflecte munca depusa in slujba comunitatilor, riscurile zilnice la care se expun si restrictiile la care sunt obligati.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne va depune toate eforturile pentru ca in noua lege a salarizarii unitare sa se regaseasca solutiile pentru toate revendicarile sindicatelor, se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, in cadrul intrevederii de la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne a convenit cu liderii sindicatelor o noua intalnire pentru luni, 27 martie a.c., pentru a stabili impreuna alte doua propuneri de amendamente la OUG 9/2017, cu privire la sporul de permanenta si acordarea unui procent de 100% pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal si sarbatori legale.

UPDATE 1: Politistii care au protestat in fata Ministerului Afacerilor Interne au plecat in mars spre Guvern. Numarul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000. Bulevardul Nicolae Balcescu este blocat pe sensul de mers spre Piata Romana.

STIRE INITIALA

Dumitru Coarna, liderul Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC), a declarat, pentru News.ro, ca la protestul de sambata sunt asteptati peste 7.000 de politisti din Bucuresti si din tara, manifestatia urmand sa inceapa in jurul orei 10.00, pentru ca, la ora 12.00, protestatarii sa plece in mars spre Piata Victoriei, pe traseul Piata Revolutiei – Strada Dem I. Dobrescu – Bulevardul Magheru – Bulevardul Lascar Catargiu – Piata Victoriei, unde protestul va continua pana la ora 16.00.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor “Pro Lex”, Vasile Lincu, a spus, la randul sau, ca asteapta ca marirea salariilor pentru politisti sa se faca prin ordonanta de urgenta: “Revendicarile sindicatelor SNPPC si Pro Lex sunt legate in special de salarizarea precara a politistilor. Noi vrem sa dea ordonanta de urgenta care sa acorde o crestere salariala de 20 la suta, sporurile sa fie calculate la venitul de acum, nu la cel din 2009, fara plafonul de 30 la suta, pentru ca sporurile sunt calculate in functie de felul muncii, de conditiile de munca si nu justifica plafonarea acestora. Toate solicitarile sunt prin raportare la acte normative care s-au adoptat in regim de urgenta pentru alte categorii de bugetari. Practic, cred ca este suficient de sugestiv faptul ca 84.000 de angajati din MAI sunt salariati la nivelul minim pe economie. Solicitam sa nu se atinga de legea pensiilor militare, lege foarte buna, obtinuta cu greu”, a spus Lincu.

Intrebat daca se pune problema unei greve, liderul sindical nu a exclus posibilitatea, mentionand ca un astfel de protest nu va fi sustinut de sindicate, deoarece ar incalca legea: “Desi realitatea a demonstrat ca acest lucru (greva, n.r.) conduce la schimbari imediate, politistii au aceasta interdictie, nu putem sa le solicitam sa incalce legea, dar nu excludem si posibilitatea ca oamenii sa decida in mod spontan, neorganizat, sa apeleze la aceasta forma. Nu va fi sustinuta de sindicate, dar poate fi luata in calcul ca o reactie a oamenilor”, a spus Vasile Lincu.

Pentru mitingul de sambata, incepand cu ora 8.00, traficul rutier este restrictionat, progresiv, pe Soseaua Kiseleff, intre Strada Arhitect Ion Mincu si Piata Victoriei. Intre orele 9.00 si 12.00, traficul va fi restrictionat pe Strada Academiei, intre Strada Ion Campineanu si Strada Dem I. Dobrescu.

In Piata Victoriei, traficul se va desfasura pe doua benzi de circulatie pe sens, in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu, iar traficul rutier de pe Strada Paris si de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara va directionat catre Bulevardul Aviatorilor.

Sursa foto: realitatea