Bucurestiul ar putea avea 10.000 de VOLUNTARI care sa intervina la URGENTE

Societatea de Salvare Bucuresti vrea sa aiba, pana la sfarsitul anului urmator, 10.000 de VOLUNTARI in proiectul “Exista un erou in fiecare dintre voi”, care este derulat in parteneriat cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI).

“Aplicatia care va fi folosita in cadrul acestui proiect este in probe, speram sa fie gata in iunie. Pana la sfarsitul lui 2015, vrem sa avem pregatiti 10.000 de VOLUNTARI, care vor insemna 10.000 de sanse in plus pentru cei care vor avea nevoie de ajutor”, a spus presedintele Societatii de Salvare Bucuresti, dr. Cristian Grasu, miercuri seara, la Gala Societatii de Salvare Bucuresti, organizata in Capitala.

Aceasta aplicatie va fi, practic, un sistem de alertare a VOLUNTARILOR, acestia urmand sa intervina la URGENTELE aflate cel mai aproape de locurile unde se afla ei.

“Prin materializarea proiectului, VOLUNTARUL va putea sa ajunga in cinci minute la URGENTE din Bucuresti si Ilfov. Ideea a venit de la un inginer, deja VOLUNTAR al Ambulantei, care a fost nevoit sa acorde primul ajutor intr-un caz de stop cardiorespirator”, a explicat, cu acelasi prilej, dr. Alis Grasu, managerul SABI.

Prezent la eveniment, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a spus ca Ambulanta Bucuresti poate fi considerata un exemplu pentru sistemul de urgenta din Romania si ca el se alatura acestui proiect nu doar ca demnitar, ci si ca VOLUNTAR.

De altfel, la gala dedicata strangerii de fonduri pentru implementarea proiectului, Banicioiu a primit insigna de VOLUNTAR din partea Societatii de Salvare Bucuresti, pentru ca a acordat primul ajutor unei victime a unui accident rutier produs anul trecut in judetul Buzau.

Orice persoana care are minimum 14 ani poate salva o viata si deveni erou, inscriindu-se in programul “Exista un erou in fiecare dintre voi” derulat de Societatea de Salvare Bucuresti, in parteneriat cu SABI.

Citeste si: Peste 400 de ARBORI si ARBUSTI, plantati in PARCUL TINERETULUI de studenti

In contextul in care tot mai multi oameni isi pierd viata din cauza neacordarii primului ajutor la timp, proiectul “Exista un erou in fiecare dintre voi” are ca scop educarea populatiei din Bucuresti si Ilfov in tehnicile de prim ajutor si scaderea numarului de decese in urma unui stop cardio-respirator, infarct, accident auto, unei caderi de la inaltime sau a unui inec.

“In orice urgenta de grad 0 sau 1, a interveni in primele sapte minute de colaps face diferenta intre viata si moarte. Desi o inima poate fi repornita si dupa 30 de minute de stop cardio-respirator, leziunile la nivel cerebral sunt ireversibile. Prin acest proiect, VOLUNTARII inscrisi in program, care se afla pe o distanta de maxim 1.000 de metri de victima, sunt alertati imediat, primesc un SMS cu nume, varsta, locatie, descriere. Situandu-se foarte aproape de victima, acestia ajung in maxim cinci minute, la timp pentru a efectua manevrele de prim ajutor pana la sosirea echipajului de prim ajutor specializat”, a spus Cristian Grasu, presedintele Societatii de Salvare Bucuresti.

Pe site-ul programului “Exista un erou in fiecare dintre voi” – www.existaunerou.ro sunt pezentate informatiile privind inscrierea in proiect.

Managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), Alis Grasu, a spus ca un VOLUNTAR trebuie sa completeze formularul de inscriere, apoi va fi sunat pentru confirmarea prezentei la cursul de prim ajutor. Contractul de VOLUNTARIAT va fi semnat inainte sau in aceeasi zi in care va participa la cursul de prim ajutor, care poate fi promovat cu minimum sapte.

Citeste si: In noaptea de Inviere, peste 400 de persoane din Bucuresti si Ilfov au chemat ambulanta

“Atunci cand VOLUNTARUL va fi disponibil pentru participarea la program, se va loga pe www.assb.ro , accesand rubrica “Exista un erou in fiecare dintre voi”, apoi va actualiza intervalul orar in care este disponibil si locatia sa, mutand cursorul pe harta pana cand ajunge la adresa exacta. Actualizarea trebuie facuta de fiecare data cand va fi schimbata locatia si vor dori sa fie contactati”, a precizat Alis Grasu.

VOLUNTARUL care participa la program va pleca spre un caz dupa ce va primi alerta cu nume, varsta, sex si locatia victimei. Totodata, acesta va putea vorbi prin telefon cu un medic coordonator, daca starea pacientului este grava. Astfel, in caz de stop cardio-respirator, VOLUNTARUL va incepe manevrele de resuscitare si va ruga pe cineva sa sune in dispecerat pentru a mentine permanent legatura cu medicul coordonator. Daca nu este o urgenta de grad 0, atunci voluntarul va acorda primul ajutor pana la sosirea echipajului medical (echipaj SABI sau SMURD) si va suna in dispecerat pentru a comunica ce a facut si pe mana cui a lasat cazul.

Site-ul www.existaunerou.ro ofera posibilitatea tuturor celor interesati sa se inscrie online in proiect si sa sutina programul prin redirectionarea celor 2 la suta din impozitul pe venit sau prin donatii.

Ambasadorii programului “Exista un erou in fiecare dintre voi” sunt Cristian Grasu, Alis Grasu, Lucian Mandruta, Andrei Stefanescu (Alb Negru), Kamara Ghedi (Alb Negru), Florin Grozea, Florin Chilian, Mihai Margineanu, K.I.M., Florin Grigore, Ionut Andras si Alex Porro (Benetone Band).

Medicul Radu Zamfir, coordonator al echipei de prelevare de organe din cadrul Institutului Fundeni, a devenit, si el, ambasador al campaniei programului “Exista un erou in fiecare dintre voi”, el declarand ca prin acest proiect pot fi ajutati cei aflati la limita dintre viata si moarte.

Potrivit Societatii de Salvare Bucuresti, Radu Zamfir, medic chirurg si coordonator al echipei de prelevare de organe din cadrul Institutului Fundeni, erou prin ceea ce face si prin vietile salvate zilnic, a acceptat fara ezitare si s-a implicat suta la suta in sustinerea proiectului “Exista un erou in fiecare dintre voi”, initiat in aprilie 2013.

“«Exista un erou in fiecare dintre voi» este un program care pe mine, personal, m-a convins, pentru ca poate ajuta practic pe toti aceia aflati la limita dintre viata si moarte. Stii tehnici de baza de prim ajutor, primesti o alerta ca cineva din apropierea ta are nevoie de tine, mergi si actionezi. Si salvezi o viata. Nu se poate mai simplu de atat si eu, unul, cred in el”, afirma dr. Radu Zamfir, citat intr-un comunicat de presa al Societatii de Salvare Bucuresti.

Sursa foto: impreunapentrufiecare.ro