BUGEACUL sau BASARABIA UCRAINEANA: Catre TARAMUL NECUNOSCUT

BUGEACUL, asa cum este numita regiunea izolata a BASARABIEI ucrainene, dintre Moldova si Romania, a devenit unul dintre cele mai recente locuri pentru care se ingrijoreaza cei care urmaresc situatia din Ucraina.

Multi dintre locuitorii din zona se tem de extinderea razboiului din estul Ucrainei, pozitia geografica a regiunii conferindu-i o importanta strategica, in mod special daca rusii ar fi vreodata tentati sa croiasca un coridor terestru prin Crimeea, Odesa si apoi pana la granita cu Romania, scrie The Economist, intr-un articol ce urmeaza sa apara in editia din 3 ianuarie.

Basarabia ucraineana este incadrata de Marea Neagra, Dunare si Moldova, in timp ce la nord, pe o portiune ingusta, se afla republica separatista Transnistria, controlata de Rusia.

Nu exista drumuri, poduri sau feriboturi peste Dunare catre Romania si doar doua drumuri care leaga regiunea de restul Ucrainei. Daca podurile de peste Nistru ar fi aruncate in aer, zona ar fi in intregime izolata, subliniaza articolul.

CITESTE SI: Cu ce populatii sunt INRUDITI ROMANII. CONCLUZIA este una SURPRINZATOARE. FOTO 

Mai putin de jumatate din cei 570.000 de locuitori sunt ucraineni, restul fiind bulgari basarabeni, rusi, moldoveni, gagauzi si chiar albanezi. Multi dintre ei privesc Rusia cu blandete, dupa ce tara le-a acordat stramosilor lor pamant si libertate, in urma cu 200 de ani.

Aproape toti vorbesc limba rusa si multi se plang ca Ucraina a facut putine lucruri pentru ei. Proucrainenii cred ca prea multi dintre confratii basarabeni spera ca “Putin le va rezolva toate problemele”. In schimb, putini dintre ei au incredere in Guvernul de la Kiev.

Insa, desi multi simpatizeaza cu Rusia, ei sunt in acelasi timp in favoarea unitatii Ucrainei, iar data fiind componenta etnica diversificata a regiunii, orice declaratie de independenta ar reprezenta o rupere in bucati a Bugeacului.

CITESTE SI: NOI SUNTEM….CINE SUNTEM NOI?

In toamna au fost zvonuri cu privire la tentative de a proclama republica populara basarabeana prorusa, dupa modelul republicilor separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Printre posibilii lideri se numarau fosti ofiteri de armata sovietici din Bolgrad, localitate aflata la granita cu Moldova, in care etnicii bulgari sunt majoritari.

Razboiul din estul tarii a taiat insa din entuziasmul pentru separatism, iar liderii prorusi au fugit, in timp ce politicienii oportunisti s-au reorientat catre sustinerea unitatii Ucrainei.

Ramane intrebarea ce vrea Rusia. De 9 ori in 200 de ani s-a schimbat puterea care a condus Basarabia, iar localnicii spun ca vad drone, poate venind din Transninstria sau poate de la nave din flota ruseasca din Marea Neagra, care isi au baza in Sevastopol. Chiar si asa, insa, pare ca steagul Ucrainei va mai flutura pentru destul timp in Basarabia.

Sursa foto: roncea.ro