BUGET 2014: Parlamentul incepe dezbaterile pe proiectul de buget

Proiectul de buget pe 2014 intra, luni, in dezbaterea Parlamentului, deputatii si senatorii urmand a cadea de acord pe modul in care vor fi impartiti banii, anul viitor, in ministerele si institutiile publice.

Printre cele mai importante masuri incluse in proiectul de buget se numara majorarea pensiilor cu 3,76%, cresterea salariului minim in doua trepte, bani mai multi pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti, acciza de 7 eurocenti pe carburanti, precum si taxa pe constructiile speciale.

Acciza de 7 eurocenti pe litrul de benzina este una dinrte cele mai contestate masuri incluse in bugetul pe 2014. Premierul Victor Ponta a explicat ca banii incasati din aceasta taxa ar urma sa fie folositi doar pentru constructia de autostrazi.  Masura ar urma sa duca la scumpirea carburantilor cu circa 1 leu pe litru, potrivit estimarilor.

Taxa pe constructiile speciale a generat, de asemenea, discutii aprinse in special in randul opozitiei. Conform acestei masuri, toate companiile vor plati impozite pe stalpii, depozitele, magaziile, conductele si helesteele detinute. Nivelul taxei este de 1,5% din valoarea constructiei. In total, statul estimeaza ca va incasa o jumatate de miliard de lei din acest impozit. 

Vestile bune fac referire la majorarea pensiilor, cu 3,76%, si la cresterea salariului minim, in doua trepte, pana la 900 de lei. Mai multi bani vor primi si profesorii debutanti cu 10%, iar medicii rezidenti vor beneficia de o bursa lunara de 670 de lei.

Citeste si: Dezbaterile pe proiectul de Buget ar urma sa fie gata pana de Sf. Nicolae