BUGETE MAI MARI pentru LOCALITATILE SARACE

Ministrul Finantelor, DARIUS VALCOV, a anuntat, miercuri, ca Guvernul a adoptat o hotarare prin care mai multe localitati, in special cele sarace, vor avea BUGETE MAI MARI, chiar si cu 900 la suta.

“Conform legii (care fixeaza praguri minime pentru bugetele locale – n.r.), eram obligati sa dam in 15 zile o hotarare de Guvern privind repartizarea sumelor de echilibrare. Aceasta repartizare a fost aprobata, astfel ca toate localitatile din tara au la dispozitie sumele corespunzatoare bugetului anului 2015. Conform acestei HG, nicio comuna din aceasta tara nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei”, a explicat DARIUS VALCOV, ministrul Finantelor, la o conferinta de presa organizata dupa sedinta de Guvern.

Citeste si: Primarii au primit de la Guvern bani din Fondul de rezerva. Vezi pentru ce judete au fost alocate cele mai mari sume

Potrivit lui Valcov, este vorba despre o descentralizare totala, deoarece sumele sunt transmise direct catre autoritatile publice locale, prin intermediul Ministerul Finantelor.

Institutia aplica o formula aprobata de Parlament pentru a distribui acesti bani, care ia in considerare numarul locuitorilor, suprafata si lungimea drumurilor.

Citeste si: Guvernul le da primarilor inca 132 mil. lei din Fondul de rezerva

“Ingerenta politica a fost redusa la maximum, atat consiliile judetene, cat si celelalte autoritati publice locale vor primi banii direct, deci consilierii nu vor mai stabili sumele pentru fiecare localitate in parte. Mai mult, peste 2.000 de localitati vor avea o crestere a bugetelor, in special cele sarace si foarte sarace. Exista si cresteri de 900 la suta. Credem ca, aplicand aceasta formula timp de patru ani, nu va mai exosta niciun motiv ca in 2018 sa nu mai avem apa, canalizare si modernizarea scolilor in toate localitatile. Macar aceste cerinte minime sa existe”, a explicat ministrul.

Potrivit amendamentului la bugetul pe 2015, aprobat in decembrie anul trecut, s-au stabilit limite de venituri proprii pe categorii de unitati administrativ-teritoriale.