BUGETELE ICCJ, CCR, CSM si AEP ua fost ADOPTATE de comisiile reunite de finante

Ilie Dragan, omul cheie din dosarul cumnatului lui Victor Ponta, arestat pentru 30 de zile

Bugetele ICCJ, CC, CSM si AEP au fost adoptate, miercuri, de comisiile reunite de buget, fiind respinse toate amendamentele. Bugetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) pe 2015 este de 71,5 milioane de lei, cu 25,82 la suta mai mic decat in 2014 (96.412.000 lei). Bugetul a fost adoptat in unanimitate. Parlamentarii din cele doua comisii au adoptat de asemenea bugetul Curtii Constitutionale (CC).

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat ca sumele solicitate “se regasesc in proiectul de buget” si nu are nimic de comentat. “Atata poate tara, atata facem si noi”, a spus Zegrean. Pe de alta parte, Augustin Zegrean a atras atentia ca exista “o lege sau ordonanta” prin care s-ar institui obligatia, incepand de la 1 ianuarie, de a se plati publicarea deciziilor. “Noi am facut o socoteala, ne ajung banii pana prin martie, dupa care, daca vrem sa mai publicam, le-am spus colegilor, pe cheltuiala noastra sau le vom reduce. Nu mai facem decizii de 30 de pagini, o sa le facem de 10 pagini, de 5 pagini”, a precizat presedintele CC, solicitand respingerea acestei initiative.

CITESTE SI: BUGETUL MAI a fost APROBAT in COMISIILE de BUGET-FINANTE din PARLAMENT 

Bugetul CC pe 2015, de 14,8 milioane de lei, cu 10,12 la suta mai mic decat cel anul trecut (16.481.000 de lei), a fost aprobat de comisii in forma prezentata de initiatori. Si bugetul CSM a fost aprobat de comisiile parlamentare in forma prezentata in proiectul Guvernului. Roza Marcu, secretar general in cadrul CSM, a declarat ca bugetul institutiei este diminuat fata de 2014, dar ca s-a inteles ca “aceasta e situatia bugetului” si se asteapta primirea sumelor necesare la rectificare. “Altfel, avem destul de multe probleme, mai ales ca noi am facut tot posibilul anul acesta ca multe concursuri (…) sa fie suportate din venituri, dar nu vom mai putea la infinit sa reusim acest lucru”,a  mentionat ea.

Marcu a spus ca CSM ar mai fi avut nevoie de 21,3 milioane de lei pentru 2015. Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Stefan Viorel, a supus la vot intreruperea dezbaterilor si votarea bugetului CSM din cauza interventiilor lungi, dar fara depunere de amendamente. Decizia sa a provocat protestele membrilor opozitiei, care au constestat propunerea, explicand ca nu pot fi interzise dezbaterile in comisii.

CITESTE SI: Bugetul ANI si bugetul Academiei Romane, adoptate in comisiile reunite de buget-finante 

In pofida discutiilor aprinse vizand reducerea bugetului pe 2015 fata de anul acesta, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de 90,4 milioane de lei, a fost aprobat de comisiile de buget, fiind respinse toate amendamentele. Bugetul CSM pe 2015 este cu 15,19 la suta mai mic decat in 2014. Fara amendamente a fost aprobat si bugetul Autoritatii Electorale Permanente (AEP), acesta fiind de 32.286 mii lei.

Sursa foto: realitatea.net