BUGETUL MAE, mai mic decat in 2014, a primit AVIZ FAVORABIL. Reactia ministrului AURESCU

BUGETUL MAE, mai mic cu 11,4% fata de 2014, a primit aviz favorabil, marti, in comisiile reunite de politica externa, parlamentarii aproband un singur amendament din cele 41 depuse, cel referitor la suplimentarea de fonduri pentru participarea la Expozitia Mondiala de la Milano.

BUGETUL Ministerului de Externe (MAE) a fost adoptat, marti, in comisiile reunite de politica externa cu majoritate de voturi.

BUGETUL TOTAL al Ministerului Afacerilor Externe pe 2015 este de 681,5 milioane lei, adica 0,096% din PIB, mai mic cu 11,4% fata de bugetul total din 2014. Totodata, bugetul de stat al MAE prevazut pentru anul 2015 este de 629,4 milioane de lei, mai mic cu 11,5% fata de bugetul anului 2014.

”Bugetul total al MAE se compune, pe langa suma aferenta bugetului de stat, si din rambursari din partea UE, pe fonduri externe nerambursabile – 19,2 milioane de lei, la care se adauga venituri proprii preconizate de 32,9 milioane lei. Influenta in minus a fost determinata de reducerea limitelor de cheltuieli la toate tipurile de cheltuieli, cu exceptia cofinantarii pentru fonduri externe nerambursabile, unde se inregistreaza o crestere de 200,3% ”, a declarat in comisii ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

CITESTE SI: BUGETUL EDUCATIEI a primit AVIZ FAVORABIL dupa trei ore de negocieri 

Acesta a precizat ca MAE a cerut mai mult decat suma primita. ”Totusi, intelegand prioritatile bugetare stabilite la nivel guvernamental pentru perioada imediat urmatoare, am discutat cu colegii din departamentele de specialitate pentru a lua masurile necesare pentru a functiona cel putin pana la prima rectificare bugetara in bugetul stabilit, cu o exceptie, si anume asigurarea fondurilor necesare pentru organizarea si participarea Romaniei la Expozitia Mondiala de la Milano din 2015, care presupune pentru MAE o serie de actiuni si proiecte suplimentare care trebuie realizate in 2015, eforturi bugetare in suma de 15,6 milioane de lei”, a precizat Aurescu.

El a explicat ca, momentan, s-au identificat pentru Milano 2015 solutii de finantare in valoare de 5,6 milioane de lei de la bunuri si servicii, precizand ca mai raman de acoperit fonduri de aproximativ 10 milioane de lei, care ar putea fi luate din cofinantarea din fonduri externe nerambursabile.

In ceea ce priveste cheltuielile de personal, ministrul a spus ca ”in acest moment acopera primele 10 luni si jumatate din anul 2015” si ar mai fi nevoie de o diferenta de 36,5 milioane de lei.

Aurescu a afirmat ca aceasta suma ar acoperi acele sporuri pentru diplomatii si personalul din zone de instabilitate si conflict, precum Ucraina, Libia, Egipt, Israel, Siria sau Afganistan, precum si cresterea unor cheltuieli cu diurna pentru trimiterea de personal specializat in activitati de securitate in aceste zone de conflict.

CITESTE SI: BUGETUL CCR, MICSORAT, a fost avizat favorabil de comisiile juridice din PARLAMENT 

De asemenea, el a spus ca ar mai fi necesari bani pentru cheltuielile cu chiriile si utilitatile pentru imobilele inchiriate de misiunile diplomatice, precum si pentru cele 580 de autovehicule din tara si strainatate, dintre care 392 sunt deja cu norma de durata indeplinita.

”Daca nu putem achizitiona noi autoturisme cresc cheltuielile de intretinere pentru aceste autoturisme cu 23,58%. Dupa cum stiti, Ordonanta nr. 34/2009 nu permite institutiilor publice sa achizitioneze autoturisme”, a spus Aurescu.

Totodata, Aurescu a precizat ca pe agenda MAE exista proiecte legate de deschiderea unor misiuni diplomatice si consulare noi, precum Consulatul de la Solotvino, rezultat al Acordului de mic trafic cu Ucraina, si Ambasada din Estonia, pentru care nu sunt bani, desi s-a decis recent deschiderea ei.

El a mai spus ca i-a rugat pe colegii din MAE ”pe baza propunerilor care vin din partea comunitatii romanesti, pe baza propunerilor care vin din partea misiunilor diplomatice ale Romaniei” sa faca o situatie centralizata a tuturor nevoilor de deschidere de noi oficii consulare. Totodata, Aurescu a afirmat ca exista proiecte de mai multa vreme pentru oficii consulare la Cagliari, Bari, Manchester si Miami.

MAE mai are nevoie de bani si pentru politele de asigurare medicale de baza din afara UE

”In acest moment, personalul diplomatic, consular si in general personalul MAE care se afla la post in afara spatiului UE nu e acoperit de asigurari medicale, ceea ce reprezinta un factor de descurajare pentru plecarea la post in misiuni in afara spatiului UE. Pentru acest tip de cheltuiala estimarea este de aproximativ 4 milioane de lei anual. In acest moment, aceste cheltuieli nu sunt acoperite de bugetul pe care-l avem alocat”, a declarat Bogdan Aurescu.

Referitor la cheltuielile de capital, Aurescu a spus ca acestea ar trebui suplimentate, ”mai ales in ceea ce priveste realizarea studiului de fezabilitate si intocmirea proiectului in vederea construirii noului sediu al MAE”, estimarea fiind de 6,8 milioane de lei. Din cele 41 de amendamente, a fost aprobat unul singur, in conditiile in care parlamentarii care depusesera restul amendamentelor nu au fost prezenti pentru sustinerea punctului de vedere.

Amendamentul aprobat se refera la alocarea a 10 milioane lei pentru Expozitia Mondiala Milano 2015, care se va desfasura in perioada 1 mai-31 octombrie si care are ca tema “Hranirea planetei, energie pentru viata”, “Hranirea planetei, energie pentru viata”. Acesta ar urma sa fie finantat din fonduri externe nerambursabile, desi reprezentanta Ministerului Finantelor a explicat ca acest lucru nu este posibil din punct de vedere tehnic.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, marti, la audierile in comisiile parlamentare pe tema bugetului, ca pana la prima rectificare bugetara MAE isi va face datoria si ca nu se pune problema unei disfunctionalitati a activitatii ministerului in ceea ce priveste functionarea curenta.

„Eu nu cred ca va veti descurca cu acest buget sau va veti descurca foarte greu si veti astepta rectificarea bugetara. Mi se pare un buget foarte mic fata de 2014. Ar trebui sprijinit mai mult acest minister. (…) Sa vedem care au fost motivele pentru care s-a redus bugetul MAE”, a declarat, la audierile pentru bugetul Ministerului de Externe, presedintele Comisiei pentru politica externa din Camera Deputatilor, Laszlo Borbely.

CITESTE SI: BUGETUL ANI a fost APROBAT! Solicitarea UDMR de diminuare a fost RESPINSA. UPDATE 

„Cu totii am fost la putere sau in opozitie si stim ca Guvernul isi face anumite prioritati. Bugetul alocat MAE a fost inferior necesitatii. (…) Daca ar fi dupa mine, eu as dubla bugetul MAE si tot nu cred ca ar fi suficient. (…) Sunt convins ca proiectul de buget va fi adoptat, in linii mari, asa cum este, dar poate la nivelul comisiilor putem sa identificam care sunt prioritatile MAE la urmatoarele rectificari, astfel incat ministerul sa semnaleze din timp”, a spus Corlatean.

Ministrul Bogdan Aurescu a dat asigurari ca „pana la prima rectificare MAE isi va face datoria”. „Nu se pune problema unei disfunctionalitati a activitatii MAE in ceea ce priveste functionarea curenta. Dar bugetele MAE au avut un trend descrescator. Pentru viitor, apreciez ca se impune o reconsiderare a acestei prioritati – politica externa”, a afirmat el.

Sursa foto: jurnalul.ro