BUGETUL MApN a fost AVIZAT favorabil cu o majorare de 0,3% din PIB

Comisiile parlamentare reunite de aparare au avizat, marti, favorabil BUGETUL MINISTERULUI APARARII NATIONALE si au adoptat in unanimitate un amendament propus de Opozitie, de MAJORARE cu 0,3% a bugetului destinat acestui domeniu, a declarat pentru Mediafax deputatul PNL, GEORGE SCUTARU.

”BUGETUL APARARII a fost aprobat cu amendamentul opozitiei de majorare cu 0,3% din PIB, fata de varianta propusa de Guvern, de 1,39% din PIB. Aceasta decizie a fost luata in unanimitate, la propunerea Opozitiei, ca mesaj politic in perspectiva discutiilor cu Comisia Europeana, care sa permita majorarea deficitului cu acest cuantum”, a declarat Scutaru.

Deputatul PNL a mentionat ca amendamentul vine in urma discutiilor pe marginea majorarii bugetului alocat Apararii pana la 2% din PIB in decursul urmatorilor ani.

CITESTE SI: BUGETUL MAE, mai mic decat in 2014, a primit AVIZ FAVORABIL. Reactia ministrului AURESCU

Guvernul si Comisia Europeana nu au ajuns la un acord privind suplimentarea anul viitor a cheltuielilor de aparare cu 0,3% din PIB, deoarece oficialul CE a motivat ca nu are mandat pentru o decizie care trebuie luata doar de catre Consiliul European, a anuntat pe 9 decembrie premierul Victor Ponta, dupa incheierea negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe marginea bugetului de stat pe 2015.

Ponta a precizat ca a avut deja o discutie cu presedintele Traian Basescu, pentru ca Romania sa solicite in urmatorul Consiliu European, din aceasta luna, aprobarea pentru aceste cheltuieli suplimentare destinate armatei, cu o majorare corespunzatoare a deficitului bugetar, si a aratat ca, daca avizul nu va putea fi obtinut la aceasta reuniune, atunci va discuta si cu viitorul presedinte, Klaus Iohannis.

CITESTE SI: BUGETUL ANI a fost APROBAT! Solicitarea UDMR de diminuare a fost RESPINSA. UPDATE 

“Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, pe care noi l-am solicitat la Ecofin (reuniunea ministrilor de Finante din Uniunea Europeana – n.r.) si care a fost agreat de principiu nu este inclus. Reprezentantul Comisiei Europene nu a avut mandat in acest sens. Am avut o discutie cu presedintele in functie, domnul Basescu, voi avea o discutie si cu presedintele ales, domnul Iohannis, pentru ca decizia de a acorda Romaniei aceasta derogare pentru cheltuieli militare de 0,3% din PIB se poate lua doar in Consiliul European. Fie la Consiliul de acum, din 17-18, ori la consiliile urmatoare, Romania va reveni cu aceasta solicitare”, a spus Ponta, amintind de obligatiile asumate de Romania in calitate de stat membru NATO.

Sursa foto: gandul.info