Bugetul MDRAP pentru 2016, adoptat fara amendamente de Comisiile buget-finante

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pentru anul 2016 a fost adoptat, duminica seara, fara amendamente, de catre Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului, informeaza Agerpres.

Comisiile reunite de buget au adoptat un raport favorabil, cu trei abtineri si fara niciun vot impotriva.

De asemenea, niciunul dintre cele 55 de amendamente nu a fost adoptat, fie pentru ca sustinatorii au lipsit, fie ca propunerile nu au intrunit majoritatea parlamentarilor prezenti.

De altfel, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan, a explicat ca la nivelul comisiei nu pot fi autorizate cheltuieli de investitii prin legea bugetului de stat.

CITESTE SI: Bugetele Ministerului SANATATII si CNAS pe 2016, adoptate de comisiile buget – finante

“Noi nu putem autoriza cheltuieli de investitii prin legea bugetului. Noi doar stabilim plafoanele din care se fac aceste cheltuieli. Cheltuiala se aproba in conformitate cu regulile de functionare ale Programului national de dezvoltare locala. Pentru aceasta, unitatile administrativ-teritoriale trebuie sa depuna dosar, asa cum obliga legea, si nu putem noi, prin legea bugetului, sa scurtcircuitam aceasta procedura”, a spus el.

Sirma Caraman, secretar de stat in MDRAP, a precizat ca vicepremierul Vasile Dincu, ministru al Administratiei Publice, nu a putut fi prezent la dezbaterile din comisiile reunite de buget si a cerut scuze in numele acestuia.

Ea a precizat ca bugetul pe 2016 al MDRAP este de peste 5,6 miliarde lei, dintre care 5,4 miliarde de lei de la bugetul de stat, iar diferenta o reprezinta veniturile proprii. Potrivit secretarului de stat, bugetul pe 2016 este mai mic decat cel din 2015, ea aratand ca acest lucru este justificat, in conditiile in care anul acesta ministerul a beneficiat de 1,8 miliarde de lei din fonduri europene, iar in 2016 sunt prevazute 800 de milioane.

Secretarul de stat in MDRAP a mentionat ca la fundamentarea bugetului institutiei pe anul 2016 s-au asigurat cheltuielile de functionare, iar mare parte din bugetul Ministerului Dezvoltarii este alocata investitiilor.

CITESTE SI: Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor, aprobat de Comisiile de buget din Parlament

Astfel, in cadrul programului de dezvoltare locala, in prezent se afla in finantare 3.556 de obiective de investitii, pentru care au fost asigurate credite de angajament si credite bugetare pentru perioada 2015 — 2018. Pentru anul 2016 este alocata suma de trei miliarde de lei pentru asigurarea lucrarilor care vor fi prezentate la decontare de catre unitatile administrativ-teritoriale.

De asemenea, pentru programul de dezvoltare locala a fost alocata suma de 1,2 miliarde de lei credit de angajament pentru obiective noi de investitii, precum si pentru unele scoli care nu au autorizatie sanitara de functionare.

“Avem inventariate un numar de 2.800 de scoli. Avem un protocol cu Ministerul Educatiei pentru a realiza aceste lucrari, astfel incat scolile sa aiba autorizatie de functionare”, a spus ea.

In ce priveste programul de termoficare, secretarul de stat a precizat ca, pentru lucrarile de reabilitare-modernizare a retelelor termice pentru unitatile administrativ-teritoriale care asigura in sistem centralizat agentul termic pentru populatie, in 2015 au fost alocate peste 72 de milioane de lei, iar pentru 2016 s-au alocat 75 de milioane de lei.

Referitor la programul national multianual pentru cresterea performantei energetice a blocurilor, in 2015 au fost alocate 50 de milioane de lei, fiind finantata anveloparea a 779 de blocuri, iar pentru 2016 s-au alocat 25 de milioane lei, fiind estimata anveloparea a 169 de blocuri. Sirma Caraman a remarcat ca suma este mai mica decat in 2015 deoarece Programul Operational Regional are alocat peste un miliard de euro pentru asigurarea eficientei energetice, dintre care 450 de milioane pentru blocuri.

Un alt program este cel de actiuni pentru proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic la cladiri de locuit multietajate. In 2015 au fost alocate 5 milioane de lei pentru 25 de obiective, iar in 2016 s-a marit suma la 25 de milioane de lei, pentru continuarea lucrarilor incepute, dar si pentru realizarea altora noi.

“Programul se desfasoara greoi, din cauza lipsei de implicare a unitatilor administrativ-teritoriale si refuzul proprietarilor”, a spus secretarul de stat in MDRAP.

 Sursa foto: finantare