BUGETUL MINISTERULUI EDUCATIEI, aprobat de Comisiile reunite de buget-finante

Bugetul pentru 2015 al Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice a fost aprobat joi, cu 19 voturi pentru si noua abtineri, de senatorii si deputatii Comisiilor reunite de buget-finante.

Bugetul Educatiei aprobat de parlamentari pentru anul 2015 este de 25,2 miliarde de lei, iar cel al Cercetarii, de 1,4 miliarde de lei.

Conform votului parlamentarilor, titulatura Ministerului Educatiei Nationale a fost schimbata in “Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice”.

Citeste si: Bugetul Ministerului Sanatatii pe 2015 a fost suplimentat cu 1,5 milioane lei

Un amendament acceptat prevede includerea pentru anul viitor a sumei de 1,4 milioane de lei destinata “infiintarii Centrului atestat de formare continua in limbile minoritatilor nationale, in limba maghiara”. Sursa bugetara va fi fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului. Amendamentul a apartinut grupului UDMR.

SORIN CIMPEANU a subliniat ca nivelul bugetului prognozat a fost unul dintre elementele cele mai importante care l-au determinat sa-si asume responsabilitatea de ministru al Educatiei si Cercetarii.

“Am analizat cat am putut de amanuntit modul in care aceasta prevedere bugetara poate acoperi cerintele din sistemul educatiei la nivelul celor trei componente: invatamant preuniversitar, invatamant universitar si cercetare stiintifica. Am constatat cu satisfactie ca sunt prinse in bugetul Educatiei inclusiv resursele pentru acele cresteri de 5 la suta in luna martie si 5 la suta in luna septembrie pentru personalul didactic si didactic auxiliar”, a spus Cimpeanu, care a adaugat ca pot fi acoperite cresteri salariale si pentru personal nedidactic.

Citeste si: BUGETUL pentru BOR a fost MARIT de 7 ori IN PARLAMENT

El a subliniat ca la nivelul invatamantului preuniversitar trebuie sa fie rezolvata problema manualelor scolare si a organizarii evaluarilor nationale iar la nivelul invatamantului superior este necesara pe termen scurt asigurarea incheierii in bune conditii a anului universitar 2014-2015.

“La nivelul cercetarii trebuie sa asiguram continuitatea proiectelor mari si sa sustinem initierea unor alte proiecte din domeniul cercetarii. De asemenea, este necesara asigurarea conditiilor minime in scoli, exista conditii departe de ceea ce ne dorim in educatia romaneasca”, a apreciat ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, din totalul de 6.900 de unitati scolare, intre 1.500 si 2.000 necesita interventii.

“Am constatat ca acesti 25,272 miliarde lei fata de bugetul initial al anului 2014, de 22,172 miliarde lei, inseamna o crestere de 14,8 la suta. Am constatat, de asemenea, ca se inregistreaza cresteri la toate titlurile. Am constatat ca avem un procent de 3,7 la suta din PIB, care, sigur, nu este 6 la suta, dar la fel de sigur este mai mare decat procentul de 2,8 la suta din 2012 si decat cel de 3,17 la suta din anul 2013 si decat procentul de 3,29 la suta din 2014. Am constatat, de asemenea, ca pentru continuarea programului — care este o prioritate — de gradinite si scoli avem 117 milioane, ceea ce inseamna de circa 2,5 la suta ori mai mult decat bugetul pe anul 2014. (…) Apreciez ca actualul buget ar putea satisface nevoile de baza in actualul context economic, exprimandu-mi totodata speranta in identificarea unor resurse care sa permita finantarea Educatiei. Pe buna dreptate, toata lumea solicita o educatie de calitate iar o educatie de calitate fara finantare nu se poate face”, a precizat ministrul Cimpeanu.