Bugetul pe 2014, dezbatut in Parlament. Ponta a prezentat proiectul

Bugetul de stat pe 2014 este dezbatut, marti, in Parlament, la sedinta din plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului fiind prezenti membrii Cabinetului condus de Victor Ponta si 338 de parlamentari, 242 de membri ai legislativului fiind absenti.

Sedinta din plenul reunit in care se dezbate proiectul de buget pe 2014 este programata sa dureze pana la miezul noptii. In deschidere, premierul Victor Ponta a prezentat proiectul bugetului de stat pe anul 2014. 

UPDATE ora 10.35: Premierul Victor Ponta a prezentat marti dimineata in Parlament proiectul Legii bugetului pe 2014, subliniind aspectele pozitive pe care le aduce. Multi dintre parlamentarii opozitiei au boicotat discursul premierului si au pus o pancarta in bancile lor. Imediat dupa discurs au inceput dezbaterile in plenul reunit al Parlamentului. „Avem mai multe pancarte decat membri ai opozitiei”, a constatat presedintele de sedinta.

Victor Ponta a declarat ca social-democratii sunt pregatiti si pentru varianta in care presedintele Traian Basescu va retrimite bugetul in Parlament. In ceea ce priveste posibilitatea ca seful statului sa conteste legea la Curtea Constitutionala, premierul a subliniat ca un eventual demers in acest sens trebuie sa aiba la baza prevederi constitutionale. 

Potrivit deciziei Birourilor Permanente, la dezbaterile generale asupra bugetului Guvernul are timp de interventie de 50 de minute, iar grupurile parlamentare au in total 98 de minute, astfel: PSD- 40 de minute, PNL- 25 de minute, PDL – 12 minute, PPDD – 7 minute, UDMR – 4 minute, PC – 5 minute, iar minoritatile -3 minute, potrivit Mediafax.

Pentru fiecare articol din proiect sunt alocate cate 5 minute de dezbateri si cate un minut de fiecare amendament, iar pentru dezbaterile anexelor se aloca 20 de ore.

In sala sunt instalate 3 microfoane pentru operativitatea dezbaterilor, a precizat Zgonea.

Proiectul de buget pe 2014, cele mai importante masuri

Printre cele mai importante masuri incluse in proiectul de buget se numara majorarea pensiilor cu 3,76%, cresterea salariului minim in doua trepte, bani mai multi pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti, acciza de 7 eurocenti pe carburanti, precum si taxa pe constructiile speciale.

Acciza de 7 eurocenti pe litrul de benzina este una dintre cele mai contestate masuri incluse in bugetul pe 2014. Premierul Victor Ponta a explicat ca banii incasati din aceasta taxa ar urma sa fie folositi doar pentru constructia de autostrazi.  Masura ar urma sa duca la scumpirea carburantilor cu circa 1 leu pe litru, potrivit estimarilor.

Taxa pe constructiile speciale a generat, de asemenea, discutii aprinse in special in randul opozitiei. Conform acestei masuri, toate companiile vor plati impozite pe stalpii, depozitele, magaziile, conductele si helesteele detinute. Nivelul taxei este de 1,5% din valoarea constructiei. In total, statul estimeaza ca va incasa o jumatate de miliard de lei din acest impozit. 

Vestile bune fac referire la majorarea pensiilor, cu 3,76%, si la cresterea salariului minim, in doua trepte, pana la 900 de lei. Mai multi bani vor primi si profesorii debutanti cu 10%, iar medicii rezidenti vor beneficia de o bursa lunara de 670 de lei.

Citeste si: Dezbaterile pe proiectul de Buget ar urma sa fie gata pana de Sf. Nicolae