Bugetul PMB, rectificat in scadere cu aproximativ 240 de milioane de lei

Bugetul Primariei Capitalei pe acest an in valoare de circa 4,18 miliarde de lei a fost rectificat in scadere cu aproximativ 240 de milioane de lei, dupa ce, in sedinta CGMB de joi, consilierii municipali au adoptat un proiect de hotarare in acest sens, informeaza Agerpres. 

“A fost o rectificare negativa, pentru ca veniturile estimate au fost supradimensionate la inceputul anului. S-a taiat in principal de la Directia de Investitii, avand in vedere ca multe proiecte nu s-au realizat ori nu au fost derulate procedurile pentru inceperea lor si s-au adaugat in special pentru RADET cele aproape 73 de milioane de lei. S-a mai adaugat o suma la Lacuri, Parcuri si Agrement de 11 milioane de lei si inca 15 milioane de lei la Clubul Sportiv Municipal, au fost contracte neplatite acolo, de unde si solicitarea mea pentru demiterea actualului director”, a declarat primarul general interimar al Capitalei, Stefanel-Dan Marin.

Intrebat daca sunt suficiente RADET cele circa 73 de milioane de lei, el a mentionat ca suplimentar fata de ceea ce isi propusese sa gaseasca la rectificare, 50 de milioane, era nevoie de inca 300 de milioane ca regia sa functioneze in parametrii.

“Avand in vedere insa ca, in urma sedintei de Guvern din 23 octombrie, dansii au hotarat sa nu aloce niciun ban pentru ajutorul de combustibil ne-au oferit posibilitatea, desi nu avem inca normele de aplicare ale HG-ului, ne-au oferit posibilitatea de a face imprumut la Trezorerie, in conditiile de a nu depasi limita la care avem acces. In acest moment, am calculat, in Trezorerie undeva pana in 200 de milioane de lei putem face un imprumut. Nu vom avea intentia de a merge in limita maxima de plafon de 30%, pana la urma este hotararea CGMB care este suma cu care ne vom imprumuta, cert este ca toata lumea asteapta acesti bani, in special ELCEN, pentru a nu avea probleme cu furnizorii sai de gaz. In continuare, suntem in situatia in care sa gasim si alte surse de finantare cu ajutorul Guvernului, pentru ca propunerea pe care o voi face, posibil saptamana viitoare, dupa ce vom avea normele de aplicare, va fi undeva la 100 — 120 de milioane de lei”, a spus edilul Capitalei.

Potrivit acestuia, creditul va fi facut pe o perioada de maximum 20 de ani. “Ne permite legea, pe dobanda Trezoreriei, teoretic impactul bugetar nu va fi mare, avand in vedere perioada lunga, dar vom atinge plafonul de 30%, ceea ce va avea consecinte pe viitor in ceea ce priveste contactarea de alte credite. Deja am pus Directia de credite externe si buget sa imi faca o proiectie”, a adaugat primarul general interimar al Bucurestiului.

 Sursa foto: digi24