Bugetul propus de CIOLOS, criticat de sindicalisti si reprezentantii mediului de afaceri, dar si de cei din Educatie si Sanatate

Sindicalistii si reprezentantii mediului de afaceri critica bugetul pe 2016. Nici cei din Sanatate si Educatie nu vad cu ochi buni proiectul, desi aceste domenii vor primi mai multi bani anul viitor, informeaza B1 TV. 

Invatamantul ar urma sa beneficieze de 1 miliard de lei in plus fata de 2015, dar sindicatele din Educatie considera majorarea insuficienta. Intre timp, Ministerul de Finante ii anunta pe bugetari ca nu vor primi nici la anul tichete de masa. 

”Alocarile bugetare in momentul de fata pe proiectia pe anul 2016 consideram ca nu sunt suficiente. Este clar ca așteptarea nu numai a celor care lucreaza in sistemul de invatamant, preuniversitar și universitar, ci in cercetare, a studentilor, elevilor, parintilor este de respectare a legii Educatiei, lege care stabilește foarte clar ca invatamntul trebuie sa beficieze de 6% din PIB”,a sustinut Marius Nistor.

CITESTE SI: BUGET 2016: ASOCIATIA MUNICIPIILOR acuza Guvernul de lipsa de TRANSPARENTA

Oamenii de afaceri spun ca bugetul pentru anul viitor are si plusuri, dar si minusuri.

”Prezentarea bugetului este facuta pe surse de finantare, aici apare și o nelamurire. Deocamdata vom vedea. Noi solicitam de mai mult timp ca absolut toate finantarile facute pe partea de investitii, sa fie facute combinat din toate surse disponbile, adica buget de stat, fonduri europene, fonduri imprumutate. De asemenea, nu am vazut inca ce se intampla cu obiectivele care nu pot fi finantate din lipsa de fonduri”, a afirmat Cristian Parvan. 

Si nu sunt singurele critici legate de buget. Oamenii sunt nemultumiti de decizia guvernului de a ingheta salariul minim pe economie la 1.050 de lei.

CITESTE SI: BUGET 2016: MINISTERELE CARE PRIMESC CEI MAI MULTI BANI SI UNDE S-A TAIAT SERIOS

Bugetarii nu vor primi nici in 2016 tichete de masa. Decizia a fost luata de Ministerul de Finante si se regaseste in proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Angajatii de la stat nu se vor bucura nici de vouchere de vacanta, premii și ore suplimentare, tichete cadou sau indemnizatii la ieșirea la pensie. Oficialii ministerului au justificat decizia prin existenta unui risc de deviere in bugetul pe anul urmator. 

Sursa foto: economica