Bulgarii cer declansarea unei LUPTE ANTI-CORUPTIE ca in Romania si vor sa trimita judecatorii la CURSURI in Bucuresti

Arestarile si condamnarile in cazurile de coruptie din Romania au devenit subiectul presei bulgare, acestea atragand comentarii ale cititorilor care cer declansarea unei LUPTE ANTI-CORUPTIE la ei in tara sau isi declara admiratia fata de Romania.

In 17 ianuarie, cotidianul Vesti titra: Meglena Kuneva, vicepremierul pentru afaceri externe – ”Trebuie sa ajungem Romania din urma”.

In interviu, Meglena Kuneva afirma ca ”trebuie sa ajungem din urma Romania in ceea ce a facut in lupta anticoruptie”, dupa ce a fost intrebata in timpul unei intalniri cu jurnalistii in orasul Ruse daca Romania ar putea fi acceptata in Schengen inaintea Bulgariei.

”Nu vreau ca succesele Bulgariei sa se rezume la a tot incerca sa ajungem din urma vecinul, deoarece nu are sens (…) Este, insa, nevoie de curaj. E nevoie de un om care sa fie ales pentru faptul ca emana curaj si indrazneala. Acesta lipseste insa. Putem sa vorbim la nesfarsit de strategii si legi, insa, daca nu exista un om care sa aiba suficient curaj, atunci nu avem cum sa atingem succese similare. Politicienii sunt obligati sa permita ca acest om sa apara”, a subliniat demnitarul bulgar.

Potrivit acesteia, Bulgaria sa va trebui sa-si infiinteze, la randul sau, structuri specifice dedicate luptei impotriva coruptiei dupa modelul celor doua institutii romanesti mentionate.

Citeste si: RAPORTUL MCV pentru BULGARIA: Probleme mari cu JUSTITIA, CORUPTIA si CRIMA ORGANIZATA

Internautii bulgari s-au dezlantuit in subsolul acestui articol, transmitand comentarii precum: ”Cand o sa-i ajungem pe Romani?” Am putea sa-I ajungem doar daca se intorc invers”; ”Pe Romania am putea sa o ajungem la anul, deoarece acum mergem in directia opusa si ajungem cu succes Albania din urma la acest capitol. De fapt cu asa cadre pe care le avem, in care alta directie sa mergem?”; ”Kuneva, nu tu erai cea care zicea ca Bulgaria si Romania ar trebui separate in cursa pentru Schengen deoarece romanii ne trag in jos? Iata ca s-a intamplat invers in mai putin de cinci ani”; ”Pai Kunevito fa salariile si pensiile ca-n Romania si primul pas e facut.”

Stirea recenta a condamnarii judecatorului Mircea Moldovan la 22 ani de inchisoare a starnit o alta serie de stiri si comentarii in mass-media online din Bulgaria.

Cititorii cotidianului Sega au tinut sa isi exprime astfel de opinii: ”Bre, romanii astia nu se mai opresc”; ”Sistemul nostru de justitie ar trebuie sa se duca de urgenta la scoala in Romania”; ”Incep sa visez sistemul judiciar din Romania”; ”Dar la noi judecatorii sunt preocupati de insasi mentinerea sistemului judiciar in starea in care este, deoarece daca incepe sa functioneze normal, in primul rand se vor umple toate inchisorile din tara, iar in al doilea rand va aparea un deficit major de cadre in justitie si va trebui sa aducem judecatori din… Romania.”; ”Asteptati-va ca in curand Bruxelles-ul sa separe Romania si Bulgaria in rapoartele de monitorizare. Urmatorul pas va fi Romania in Schengen fara Bulgaria. Bulgaristanul va ramane o cloaca cu acest sistem de justitie si fara vointa de reformare.”; ”Cat de urat n-ar suna, dar daca o tin tot asa inca vreo cativa ani, atunci s-ar putea sa ajungem sa visam la cetatenia Romaniei.”; ”In Romania, Rusia aproape nu are influenta, spre deosebire de noi. Romanii si-au facut optiunea in ceea ce priveste parcursul spre vest si-l urmeaza. Noi, insa, inca ne mentinem intre Occident si Rusia.”; ”Romanii se vor distanta la ani lumina de noi… Respect!”

Totodata, un nou val de opinii laudative la adresa sistemului juridic din Romania a fost starnit de publicarea rapoartelor de monitorizare.

 ”Daca nu suntem in suntem in stare singuri, trebuie sa ne uitam la vecini. Copiem Romania in lupta cu coruptia”, titra pe 29 ianuarie portalul inews.bg.

Citeste si: Bulgaria ne lauda: Trebuie sa urmam exemplul Romaniei in combaterea coruptiei

”Este nevoie de crearea unui singur organism central pentru combaterea coruptiei in loc de zeci de unitati necoordonate. De a se aplica cele mai bune practici dupa modelul romanesc. Acest lucru ar rezolva problema legata de sistemul de sustitie inclusa in rapoartele UE”, este afirmatia facuta la un post TV bulgaresc de catre Nastimir Ananiev, deputat din partea miscarii ”Bulgaria pentru cetateni” din parlamentul de la Sofia.

Oficialul bulgar vorbeste de asemenea despre faptul ca, datorita problemelor sistemului de justitie ineficient si corupt, tara sa ramane in urma Romaniei in rapoartele de monitorizare ale UE si in cursa spre aderare la spatiul Schengen.

Jurnalistul bulgar Veselin Jelev a scris intr-un editorial ca rapoartele MCV emise de Comisia Europeana arata ca Romania se desprinde vizibil de Bulgaria in ce priveste reformele din domeniul justitiei si afacerilor interne insa, ”reprezentanti ai Comisiei care au preferat sa ramana sub anonimat, spun ca totusi cele doua tari nu vor fi separate in ceea ce tine de viitoarele rapoarte MCV. Aceasta deoarece diferentele dintre acestea nu au consecinte politice”.

Jurnalistul bulgar isi exprima regretul ca, in timp ce in Romania increderea populatiei in justitie a crescut vizibil, lucru confirmat si de reprezentantii Comisiei Europene, in Bulgaria oamenii nu au incredere in sistemul judiciar iar 97 la suta dintre ei vad coruptia ca o problema de baza care impiedica reformele.

”In raportul pentru tara noastra coruptia nu este indicata ca «provocare» ci ca «o problema serioasa». In timp ce Romania are organisme centrale de lupta anticoruptie si conflicte de interese care deja se pot lauda cu o serie de rezultate, la noi acestea lipsesc in totalitate. Crima organizata deasemenea ramane ca o «problema» pentru Bulgaria, in timp ce aceasta dispare ca indicator chiar de la inceputul monitorizarii in cazul Romaniei” scrie jurnalistul bulgar.

Una din concluziile de baza ale lui Jelev este ca nota Romaniei este pe departe mai buna decat cea a Bulgariei in ultimul raport MCV si ca Sofia mai are destul mult de lucru pentru a ajunge Bucurestiul din urma.

Sursa foto: euractiv.com