Cuplul rapit in BURKINA FASO este australian. Cei doi se afla in mainile JIHADISTILOR. UPDATE

Doi cetateni austrieci, un medic si sotia sa, au fost rapiti in noaptea de vineri spre sambata in nordul Burkinei Faso, in apropiere de frontiera cu Mali – unde in mai 2015 a fost rapit un roman -, a anuntat sambata Ministerul Securitatii din aceasta tara vest-africana, relateaza Reuters online.

UPDATE 20:01: Cuplul rapit vineri dimineata in nordul statului Burkina Faso este ‘australian’ si nu austriac, asa cum s-a anuntat anterior, a precizat sambata ministrul comunicatiilor burkinez Rémi Dandjinou, citat de AFP. 

Totodata, un responsabil al gruparii maliene Ansar Dine a anuntat sambata seara, la Bamako, ca cei doi cetateni australieni rapiti vineri in Burkina Faso se afla in mainile jihadistilor apartinand ‘Emiratului Saharei’, grupare avand legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida, transmite AFP.

‘Patru combatanti ai Emiratului Saharei au in mainile lor doi australieni, un barbat si o femeie. Cei doi ‘cruciati’ (denumire data de jihadisti cetatenilor occidentali) sunt in viata si in curand vom oferi alte detalii’, a afirmat Hamadou Ag Khallini, un responsabil al Ansar Dine.

In opinia unor experti, ‘Emiratul Saharei’ este numele unei aripi a gruparii Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), activa in nordul statului Mali. AQMI a revendicat si atacul comis vineri intr-un hotel din Ouagadougou, capitala Burkinei Faso, si soldat cu 27 de morti si circa 150 de raniti.

 Stire initiala

Rapirea a avut loc in regiunea Baraboule, a anuntat ministerul intr-un mesaj trimis unor reporteri, citat de Mediafax. 

Un purtator de cuvant al ministerului, Abi Ouattara, citat de AP, a declarat ca autoritatile nu stiau, imediat, de cand se aflau cei doi austrieci in localitatea Baraboule din provincia Soum (nord), situata in Sahel, unde desfasurau activitati de voluntariat.

Era neclar, imediat, daca rapirea avea vreo legatura cu atacul unor luptatori afiliati Al-Qaida, vineri seara, la un hotel din capitala.

Atacul, lansat vineri seara la hotelul Splendid, frecventat de straini, situat in cartierul de afaceri din capitala, a fost revendicat de Al-Qaida in Magrebul Islamic (AQMI), a anuntat organizatia SITE, specializata in supravegherea retelelor islamiste.

Intr-un comunicat, AQMI preciza ca atacul este opera uneia dintre filialele sale – Al Mourabitoune – o grupare condusa de catre jihadistul algerian Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat luna trecuta atacul de la hotelul Radisson din Bamako, in Mali.

In mai 2015, gruparea islamista Al Mourabitoune a anuntat ca detine un cetatean roman, rapit in aprilie, intr-o mina din nordul Burkina Faso.

Grupari islamiste au comis, in ultimii ani, numeroase atacuri in tari din Africa de Vest care se invecineaza cu Sahelul.

Sursa foto: cugetliber