Bursa QuadrigaCX a pierdut 145 de milioane de dolari după moartea fondatorului său

După moartea bruscă a fondatorului său Gerry Cotten, bursa crypto QuadrigaCX a scăzut, potrivit surselor, în valoare de 190 milioane dolari canadieni (145 milioane dolari SUA) în active digitale, informează ziarul canadian Daily The Globe and Mail pe 1 februarie.

Citând o cerere de protecție a creditorilor de la Curtea Supremă din Nova Scoția, Globe and Mail afirmă că firma nu a reușit să localizeze sau să acceseze fondurile de când Cotten a decedat pe 9 decembrie, ducând la o criză de lichiditate la bursă. QuadrigaCX a depus pentru protecția creditorilor în conformitate cu Legea privind acordul creditorilor companiilor (CCAA) la 1 februarie. Schimbul are numai 375.000 $ canadieni (286.000 dolari SUA) în numerar, în timp ce îi datorează 260 milioane dolari canadieni (198.435.000 dolari SUA) utilizatorilor săi.

Schimbul păstrează cel mai mult activele sale în sisteme de stocare offline, denumite portofelele reci, care sunt securizate cu chei de securitate digitale pentru a le proteja de hacking și furt. Cotten a fost singurul responsabil pentru portofelele și cheile corespunzătoare, pe care compania a încercat să le găsească după moartea lui.

Citește și: UTILIZATORII BINANCE POT PLĂTI ACUM PENTRU CRYPTO MONEDE CU CARDURILE DE CREDIT

Potrivit unei declarații din partea Ernst & Young, “Quadriga nu a reușit să acceseze portofelele reci și / sau a descoperit că portofelele reci au conținut unități de criptografie.” Ernst & Young a fost numită ca o terță parte independentă monitorizarea procedurilor.

Cotten lucra mai mult din computerul său acasă, care este criptat. Soția lui Cotten, Jennifer Robertson, a afirmat într-o declarație scrisă: “Nu știu parola sau cheia de recuperare. În ciuda unor căutări repetate nu am reușit să le găsesc scrise nicăieri. “Robertson a mers atât de mult încât să angajeze un expert în securitatea informatică pentru a” sparge computerele lui Gerry “fără nici un rezultat.

Alți operatori de schimb au declarat pentru The Globe and Mail că era neobișnuit ca un singur executiv să controleze accesul la fondurile unui schimb, deoarece ar fi făcut Cotten o țintă de răpire și extorcare. Michael Gokturk, directorul executiv Einstein Exchange din Vancouver, a declarat: “Este echivalentul mersului pe jos cu milioane de dolari în bani la tine în orice moment”.

Unii utilizatori au cerut dovada morții sau a unui necrolog.

Jennifer Robertson afirmă  că “există, de asemenea, amenințări împotriva mea “Comentariile împotriva ei au fost transmise prin Facebook prin intermediul listei de contacte”. Robertson susține că ea însăși a finanțat propunerea de protecție a creditorilor și că a fost stabilită o ședință preliminară pentru 5 februarie.