BUSOI (PNL): Pe tema RADET, PSD minte de ingheata apele! Directorul ELCEN confirma!

Declaratiile lui LIVIU DRAGNEA pe tema RADET sunt o diversiune ieftina, iar PSD minte de ingheata apele in criza RADET-ELCEN, a declarat miercuri presedintele PNL Bucuresti, CRISTIAN BUSOI. “Declaratiile presedintelui PSD, LIVIU DRAGNEA, despre situatia de la RADET sunt o diversiune. Nimeni nu vrea sa se razbune pe bucuresteni, iar domnul Dragnea stie bine asta cand minte cu zambetul pe buze in loc sa asume raspunderea pe care o are de asumat ca lider de partid, impreuna cu primarul Firea”, a spus CRISTIAN BUSOI.

El a subliniat ca “problema domnului Dragnea este ca nu are niciun raspuns clar de dat pentru lipsa de competenta a primarului Firea, care trebuie sa faca un singur lucru: sa plateasca datoria de 259 de milioane de lei catre RADET si ELCEN prin protocolul incheiat in 18.12.2008 si aprobat prin hotararea 424/2008 a CGMB, care a fost cuprins in bugetul de venituri si cheltuieli al Primariei Generale pe 2016 si care este o parte a datoriei totale de 3,6 miliarde pe care RADET o datoreaza ELCEN.

Suma de 259 de milioane de lei este asumata clar de Primaria Bucuresti si doamna primar Firea trebuie sa o plateasca RADET pentru ca, la randul sau, RADET sa poate plati ELCEN, iar ELCEN sa poata plati DISTRIGAZ.” Potrivit lui Busoi, aceasta problema “a fost agravata ani de zile de catre primarul Sorin Oprescu – pe care doamna Firea l-a tinut in brate in campanie – si care la randul sau nu a achitat toate datoriile municipalitatii catre RADET lasand Regia sa se adanceasca in datorii care acum, acumulate, au creat o problema uriasa”.

“Acestea sunt faptele pe care domnul Dragnea se face ca nu le vede si lanseaza intoxicari care, poate-poate, vor muta atentia de la problema pe care primarul Firea trebuie sa o rezolve si pe care nu este in stare sa o rezolve. De asemenea, ce trece domnul Dragnea sub tacere este propria responsabilitate in criza RADET-ELCEN, ca ministru in Guvernul Ponta 4”, a adaugat Busoi. El a atras atentia ca “primarul general trebuie sa inteleaga ca, in afara actiunilor de imagine pe care le face si care nu au niciun efect asupra rezolvarii problemelor grave ale Bucurestiului, trebuie sa mai asume si responsabilitati. Responsabilitatea pe care trebuie sa o asume este plata sumelor datorate RADET si ELCEN, la care se acumuleaza in fiecare zi penalitati”.

“Singura intrebare care se ridica este daca primarul Firea asuma aceste penalitati din propriul buzunar sau din buzunarul domnului Dragnea, pentru ca, la cum actioneaza acum, nu se intrevede nicio alta solutie”, a conchis Busoi.

CITESTE SI: ELCEN ANUNTA CA DATORIA RADET LASA 40% DINTRE LOCUITORII CAPITALEI FARA APA CALDA

In aceeasi ordine de idei, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, s-a intalnit miercuri cu Liviu Dragnea dupa ce presedintele PSD a sustinut ca producatorul de energie ameninta cu oprirea apei calde la presiunea “partii liberale” din guvernul tehnocrat, pentru a-i pedepsi pe bucuresteni ca au votat cu PSD la alegerile locale, informeaza News.ro. Nicolaescu i-a explicat lui Dragnea ca nu este vorba de niciun grup organizat PNL-ELCEN-Guvern, ci a fost o coincidenta faptul ca PNL a sustinut, luni, o conferinta de presa in care avertiza Primaria Capitalei ca trebuie sa rezolve datoria RADET catre ELCEN, iar apoi conducerea producatorului de energie a amenintat PMB ca 40% din bucuresteni vor ramane fara apa calda.

“I-am explicat si a inteles ca a fost o coincidenta iesirea PNL si tocmai marti a urmat o restrictionare a Distrigaz in care mi-au comunicat: ‘Domn’le, fii atent ca te duc la limita de avarie’. Atunci a trebuit sa notific si eu RADET. (…) Nu e vorba de nicio implicare, nimeni nu a facut nicio presiune asupra mea, dimpotriva, ministrul Victor Grigorescu imi comunica permanent sa am grija sa comunic bine cu Primaria, sa gasim solutia pentru a depasi acest moment”, a spus Nicolaescu, intrebat daca e vorba de un grup organizat PNL-ELCEN-Guvern, asa cum a acuzat liderul PSD.

Intrebat daca bucurestenii ar trebui sa fie ingrijorati ca raman fara apa calda sau caldura la iarna, directorul ELCEN a raspuns: “Eu imi asum ca nu ar trebui sa fie ingrijorati. Deocamdata, situatia e sub control”. “Este o situatie destul de dificila, din cauza faptului ca Distrigaz ne-a notificat, in urma cu doua zile, ca ne restrictioneaza presiunea la intrarea in CET Vest. Ne restrictioneaza presiunea din cauza faptului ca noi avem datorii foarte mari la ei, circa 150 de milioane si din cauza acestei sume nu mai sunt de acord si au decis sa ne intrerupa de la sase bari, cat functiona centrala, in momentele bune ale zilei si noptii, am ajuns la cinci, patru si astazi suntem la doi bari”, a mai spus Nicolaescu.

“E important ca noi sa punem in aplicare un prim titlu executoriu pe care il avem pe un protocol semnat in 2008 in care Primaria s-a aratat disponibila si si-a aratat, de asemenea, disponibilitatea maxima de a plati in trei rate momentul T 0 cand erau 750 de milioane. A platit o rata, a platit-o pe a doua, n-a mai platit a treia. Pentru a treia rata, noi am obtinut astazi titlu executoriu in instanta.

Daca acest titlu executoriu se pune in aplicare printr-un proiect de hotarare privind rectificarea bugetului RADET in Consiliul General, avem premisele sa intram in iarna cum trebuie”, a mai explicat directorul ELCEN.

Nicolaescu a mai aratat ca va urma o intalnire cu primarul general, Gabriela Firea, si cu ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Intrebat de ce suma e nevoie pentru a remedia avariile, acesta a spus: “Noi avem nevoie intr-o prima instanta de 100 de milioane. Daca ne da in transe 50 si 50 pana la sfarsitul lunii septembrie, depasim acest moment si sunt convins ca il vom depasi”. Amintim ca distribuitorul de gaze Distrigaz a limitat debitul de gaze naturale catre Elcen din cauza neachitarii serviciului de distributie, astfel ca aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului riscau sa ramana fara apa calda, mai precis cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei, a anuntat marti Elcen.

Miercuri, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus Elcen ameninta cu oprirea apei calde la presiunea “partii liberale” din guvernul tehnocrat, pentru a-i pedepsi pe bucuresteni ca au votat cu PSD la alegerile locale.

Sursa foto: realitatea