BUZAU: Trei cadre didactice au fost RETINUTE in dosarul FRAUDEI de la BACALAUREAT. UPDATE

Mai multe cadre didactice din Buzau, implicati in desfasurarea bacalaureatului din sesiunea august-septembrie 2013, sunt audiati, miercuri, la Parchet, intr-un dosar disjuns din cel in care a fost trimis in judecata fostul director al unui liceu din Vernesti.

UPDATE 18:46: Directorul Colegiului Tehnic din Buzau, Robert Harabagiu, si alte doua profesoare de la Liceul cu Program Sportiv si de la Colegiul Nenitescu, din Buzau, au fost retinuti, miercuri, pentru 24 de ore, in dosarul fraudei la bacalaureat, in care in cursul diminetii au avut loc perchezitii si audieri. Astfel, au fost retinuti pentru 24 de ore directorul Colegiului Tehnic, Robert Harabagiu, dar si o profesoara de chimie de la Colegiul Nenitescu si o profesoara de informatica de la Liceul cu Program Sportiv.

Cei trei au fost scosi in catuse din sediul Parchetului Tribunalului Buzau si urmeaza sa fie dusi in arestul Politiei.

Cele doua profesoare ar fi desfasurat activitate de secretariat in timpul bacalaureatului, fiind acuzate de abuz in serviciu.Alti trei profesori au fost pusi sub control judiciar in acest caz.

Stire initiala

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au facut mai multe perchezitii, miercuri dimineata, la locuintele unor cadre didactice si ale unor directori de licee din judetul Buzau, informeaza Mediafax. 

In urma descinderilor, cei vizati au fost ridicati si dusi la audieri, la Parchetul Tribunalului Buzau.

Potrivit reprezentantilor Parchetului, in aceasta cauza ”se fac cercetari fata de mai multe cadre didactice care au facut parte din Comisia de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013 si care au avut calitatea de profesori corectori”, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu si fals in inscrisuri oficiale.

Sesiunea examenului de bacalaureat din august-septembrie 2013 a fost organizata la Liceul cu program sportiv din municipiul Buzau, care a fost Centrul de Evaluare Zonala din judet.

CITESTE SI: RALUCA TURCAN: REZULTATELE SIMULARII examenului de BACALAUREAT reprezinta un nou SEMNAL DE ALARMA pentru scoala romaneasca

Acest dosar a fost disjuns din cel in care fostul director al liceului din Vernesti Viorel Miritescu a fost trimis in judecata dupa ce ar fi batut un tanar care l-a denuntat pentru ca i-ar fi cerut mita sa-l ajute sa promoveze bacalaureatul.

Fostul director al Liceului Teoretic Vernesti Viorel Miritescu, secretarul-sef al unui liceu buzoian Marioara Milea, Stoicescu Adrian si Stoicescu Marian au fost trimisi in judecata de procurorii buzoieni, fiind acuzati de trafic de influenta, complicitate la trafic de influenta, loviri si alte violente si lipsire de libertate in mod ilegal.

Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2013, Viorel Miritescu, la acea data director la Liceul Tehnologic din comuna Vernesti, a primit, printr-un intermediar, o suma de bani de la o persoana pentru a interveni in vederea promovarii de catre acea persoana a examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013. De asemenea, Miritescu a primit de la o alta persoana o suma de bani pentru a-i facilita promovarea probei de matematica la examenul de bacalaureat din aceeasi sesiune.

In luna noiembrie 2014, Miritescu a agresat fizic persoana care ii remisese suma de bani prin intermediar, producandu-i leziuni care au necesitat ingrijiri medicale. Totodata, el a impiedicat acea persoana sa paraseasca locul in care se afla.

CITESTE SI: REZULTATE SIMULARE BACALAUREAT 2015: Ministerul Educatiei a centralizat NOTELE obtinute de elevii din clasele a XI-a si a XII-a

In luna august 2014, inculpata Marioara MIlea, secretar sef la o institutie de invatamant din municipiul Buzau, a pretins si primit bani de la unul din candidatii la bacalaureat, pentru a interveni pe langa profesorii corectori in scopul promovarii probei la disciplina de limba si literatura romana a examenului din sesiunea august-septembrie 2014.

Inculpatul Stoicescu Marian a pretins, in anul 2013, bani de la aceeasi persoana – candidat la sustinerea examenului de bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2013, sustinand ca va interveni prin Viorel Miritescu pentru promovarea probelor, iar inculpatul Stoicescu Adrian i-a dat lui Miritescu suma de bani primita de la acel candidat.

In acelasi mod, Stoicescu Adrian a primit de la un alt candidat o suma de bani, lasand sa se inteleaga ca poate interveni pentru obtinerea unei note de promovare la disciplina matematica de la examenul de bacalaureat din aceeasi sesiune.