Cacica, judetul Suceava: Ponta a premiat un angajat al Primariei pentru pentru gasirea unui tezaur monetar geto-dacic

Cacica, judetul Suceava: Ponta a premiat un angajat al Primariei pentru pentru gasirea unui tezaur monetar geto-dacic

Premierul Victor Ponta l-a premiat, vineri dimineata, la Centrul de afaceri multicultural Cacica, judetul Suceava, cu o diploma si 10.000 de lei, pe Paul Croitoriu, care a gasit recent, pe un deal din zona, cel mai mare tezaur de monede geto-dacice, cu o vechime de peste 2.400 de ani.

in timpul festivitatii de inmanare a acestei diplome, premierul Victor Ponta l-a intrebat pe Croitoriu cum a reusit sa faca aceasta descoperire, suceveanul explicand ca face prospectiuni in zona de mai mult timp, transmite corespondentul Mediafax.

“Deci nu e o intamplare”, a spus Victor Ponta.

Paul Croitoriu este angajat al Primariei Cacica, judetul Suceava, cu responsabilitati in domeniul turismului, IT si cultura si a gasit recent, pe un deal din zona, 309 monede geto-dacice din argint brut si 40 de fragmente monetare tot din argint cu vechime de peste 2.400 de ani, acesta fiind considerat cel mai important tezaur de monede geto-dacice de pe teritoriul Romaniei.

Citeste si: Festivitati de amploare de Ziua Marinei

Croitoriu a folosit un detector de metale comandat din Bulgaria cu care a verificat zona din apropierea comunei, iar intr-un loc a gasit o moneda, dupa care a sapat cu un prieten in mai multe locuri si a descoperit 309 monede.

Dupa descoperire, el l-a anuntat pe politistul de patrimoniu si a predat obiectele Muzeului Bucovinei.

Dupa festivitatea de premiere de vineri dimineata, de la Cacica, premierul Victor Ponta a semnat in cartea de onoare a comunei Cacica si a remarcat ca a ajuns in ziua balciului din comuna, amintindu-si ca prima data a participat la balciul din Cacica in urma cu 34 de ani.

Premierul a povestit ca de mai multe ori in tinerete si-a petrecut vacantele de vara in satul Pirtesti, comuna Cacica.

Vezi aici programul evenimentelor de Ziua Marinei in Bucuresti si pe litoral

Primarul comunei, Elena Boloca, i-a cerut sprijin premierului pentru realizarea aductiunii de apa si canalizare in comuna, pentru reabilitarea piscinei cu apa sarata si rentabilizarea minei de sare. 

Premierul a discutat cu autoritatile locale si cu membri ai Salrom despre modul in care mina de sare ar putea fi rentabilizata in perioada urmatoare si pentru salvarea locurilor de munca.

La ora transmiterii acestei stiri, premierul Victor Ponta participa la inaugurarea piatetei Ioan Paul al II-lea din fata Basilicii Minor, din Cacica, eveniment la care mai sunt prezenti ambasadorul Poloniei, Marek Szczygieł, episcopul romano-catolic de Iasi, Petru Gherghel, si pelerini din sase tari.

Primul-ministru Victor Ponta va merge apoi la slujba de Sfanta Maria, de la Manastirea Putna.

In cursul dupa-amiezii de vineri, Victor Ponta va lua parte la slujba de Sfanta Maria de la la Manastirea Nicula.