Căderea părului: Cum poate fi prevenită

Căderea părului este o problema care nu ține cont de vârstă. Pierderea părului afectează bărbații, femeile și copii. Pierderea podoabei capilare este mai întâlnită la bărbați.

Această afecțiune nu este luată în seama, în prima fază, pentru că este și un proces natural. Însă dacă părul nu face față ciclului de regenerare este necesar să se apeleze la anumite metode de prevenție a pierderii acestuia. În momentul în care căderea părului devine excesivă trebuie să apelezi la un tratament eficient.

O alimentație corectă previne căderea părului

Cel mai important lucru în lupta cu alopecia este o dietă alimentară corectă și sănătoasă. Din cadrul acesteia nu trebuie să lipsească legumele, fructele și grăsimile indicate. Totodată, alimentația ta zilnică trebuie să cuprindă anumite vitamine și minerale care vor ajută la solidificarea rădăcinii firelor de par. Zincul, fierul, iodul, calciul, magneziul și potasiul dar și vitaminele A, B, C și E trebuie asimilate zilnic. În cazuri speciale poți apela și la anumite suplimente care pot fi procurate din farmacii sau magazine de tip plafar.

Nu este cazul să intri în panică pentru că alimentele care pot ajuta la prevenirea pierderii părului sunt numeroase. Astfel e bine de știut că următoarele ingrediente nu pot lipsi de la mesele zilnice: morcovi, lactate, cereale integrale, ouă, spanac, broccoli, fasole, citrice, nuci, soia, carne (pui, pește, vită, curcan) sau banane.

Pe de altă parte e bine să eviți mâncărurile grase sau cu conținut sporit de sare, zahăr și chimicale. Totodată este de preferat să nu apelezi la diete drastice care afectează grav organismul și, automat, și sănătatea părului.

Odihna și stresul trebuiesc atent controlate 

Odihna sau somnul sunt un alte elemente importante în prevenirea pierderii podoabei capilare. Încearcă, pe cât posibil, să nu micșorezi timpul alocat orelor de somn. Stresul la rândul sau este un factor care poate cauza pierderea părului. De fiecare dată când se întâmplă lucruri inevitabile încearcă să te detașezi de ele. Fie că este vorba de un deces, o despărțire sau pierderea locului de muncă. Viața merge înainte și nu ai nevoie și de probleme medicale cum este și alopecia.

Citește și:  CĂDEREA PĂRULUI SAU ALOPECIA. CAUZE, TRATAMENT ȘI PREVENȚIE

Îngrijirea atentă a părului previne alopecia

Părul trebuie îngrijit zilnic. Dar atenție la produsele pe care le folosești în timpul igienei zilnice a părului. Evită folosirea unor șampoane, balsamuri, spume sau fixative care nu vor agresa părul și nici pielea capului. Produsele cosmetice indicate sunt cele cu acțiune hrănitoare și delicată care nu vor usca pielea capului sau firul de păr. În plus acestea pot cauza diferite afecțiuni cum sunt dermatita seboreică și mătreața. Care, la rândul lor, accelerează sau provoacă căderea părului.

Dacă ai apucat să achiziționezi un produs care îți provoacă disconfort și simptomele amintite nu te gândi cât ai cheltuit și renunță la timp.

Sănătatea părului tău este mai importantă. Încearcă să nu folosești în exces foehnul, placa, ondulatorul sau bigudiurile. Toate aceste ustensile afectează rădăcina firului de par. Iar atunci când apelezi la ele nu exagera. Eventual setează temperatura minimă la uscătorul de par și folosește instrumente de aranjare care să ofere protecție podoabei capilare.

Medicamentele care pot cauza pierderea podoabei capilare

Dacă ești în timpul unui tratament pentru un alt tip de afecțiune ai grijă la medicamentele pe care le iei. Numeroase pastile provoacă pierderea părului. Chiar dacă sunt prescrise de medic încearcă să nu depășești perioada indicată de specialist. Mai mult evită să te tratezi de capul tău pentru că poți rămâne fără podoaba capilară. Medicamentele ce pot cauza alopecia sunt antidepresivele, pastilele de slăbit și anticoncepționalele. Dacă este posibil poți înlocui aceste medicamente cu produse naturiste care sunt mai puțin nocive pentru sănătatea părului.

Expunerea prelungită a părului la soare nu este indicată

Un subiect controversat este legat de expunerea părului la soare sau alternativa acestuia, solarul. Totuși, pentru a evita problema, este bine când stai la soare să îți protejezi podoaba capilară cu o pălărie sau o șapcă. Totodată există numeroase produse de protecție solară. Acestea ajută inclusiv la un aspect îngrijit și sănătos al firului de păr.  

Nu în ultimul rând, când ai un moment de pauză încearcă să-ți masezi scalpul cu ajutorul buricelor degetelor. Mișcările trebuie să fie circulare și cât mai delicate. Indicate sunt și măștile pentru păr, acestea putând fi aplicate măcar o dată pe săptămâna. Măștile pentru păr vor ajută regenerarea firelor și la întărirea rădăcinii. În același timp conferă un aspect sănătos și îngrijit.