CADOURI DE CRACIUN: Filmele pe care actorii, regizorii si producatorii romani le-ar aseza sub bradul de Craciun

CADOURI DE CRACIUN: Filmele pe care actorii, regizorii si producatorii romani le-ar aseza sub bradul de Craciun

CADOURI DE CRACIUN: “American Beauty”, de Sam Mendes, “Mary Poppins”, de Robert Stevenson, “O viata minunata/ It’s a Wonderful Life”, de Frank Capra, si seria “Nasul/ Godfather”, de F. F. Coppola, se numara printre filmele pe care mai multi actori, regizori si producatori romani le-ar aseza sub bradul de Craciun. 

Craciunul, una dintre cele mai mari sarbatori ale crestinatatii, celebreaza nasterea lui Iisus si este prilej de a petrece in familie, langa bradul impodobit, cu bucate traditionale, colinde si daruri asteptate atat de copii, cat si de cei mari. Un cadou special pentru cei dragi poate reprezenta si un film care trebuie neaparat adaugat in colectie de cinefili.

Agentia MEDIAFAX a vorbit cu mai multi reprezentanti ai industriei cinematografice din Romania, printre care producatoarea Ada Solomon, actrita Luminita Gheorghiu, criticii de film Irina Margareta Nistor si Tudor Caranfil si regizorul Radu Gabrea, despre lista cu titlurile de filme pe care le-ar face cadou de Craciun.

Producatoarea Ada Solomon a declarat ca ar opta pentru “Pina”, de Wim Wenders, “Force Majeure”, de Ruben Östlund, si “Ida”, de Pawel Pawlikowski, o pelicula care a primit anul acesta trofeul pentru cel mai bun lungmetraj la gala premiilor Academiei de Film Europene, si “Marry Poppins”, de Robert Stevenson, un film clasic din 1964. Ada Solomon a spus ca ar face cadou si filmul “Secvente”, de Alexandru Tatos, in contextul in care in 2014 se implinesc 25 de ani de la Revolutia din 1989, dar si pelicule precum “Roxanne”, de Vali Hotea, aparut de curand pe DVD, “Din dragoste cu cele mai bune intentii”, de Adrian Sitaru, si “O luna in Thailanda”, de Paul Negoescu.

Mondo News iti recomanda si: Topul celor mai bune filme de vazut de Craciun

La randul lui, regizorul Radu Jude ar face cadou cateva DVD-uri cu filme romanesti foarte bune care se gasesc in magazine. Astfel, acesta ar darui de Craciun “Autobiografia lui Nicolae Ceausescu”, de Andrei Ujica, dar si filmele mai vechi ale lui Mircea Daneliuc, in special “Croaziera” si “Proba de microfon”. Un alt cadou pe care l-ar face ar fi boxsetul cu opera integrala a cineastului Lucian Pintilie, “scoala noastra”, de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cosma, “Undeva la Palilula”, de Silviu Purcarete, si “Secvente”, de Alexandru Tatos.

Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru MEDIAFAX ca nu ar alege titluri specifice, ci ar recomanda tot ceea ce inseamna creatia regizorilor romani Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean si Cristi Puiu.

Tudor Giurgiu ar oferi cadou toata seria “Nasul”, realizata de Francis Ford Coppola, dar si cel mai recent film al cineastului american Martin Scorsese, “Lupul de pe Wall Street”. “As face cadou si un serial, «House of Cards», unui politician care nu l-a vazut pana acum”, a spus Tudor Giurgiu.

Criticul de film Irina Margareta Nistor ar pune sub brad filme precum “O viata minunata/ It’s a wonderfull life”, o incredibila poveste de Craciun regizata de nemuritorul Frank Capra, in 1946, una dintre peliculele favorite ale tuturor timpurilor, si “Miracol pe strada 34/ Miracle on 34th Street”, din 1947, cu actrita Natalie Wood.

De asemenea, Irina Margareta Nistor ar face cadou desenele animate “Mickey Mouse”, dar si episodul special de Craciun al serialului “Downton Abbey”.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de Craciun pe care sa le trimiti prietenilor

Regizorul Radu Gabrea ar alege “O poveste de dragoste. Lindenfeld”, “Cocosul decapitat” si “Dincolo de nisipuri”, toate peliculele fiind regizate de el. De asemenea, ar oferi “Cenusa si diamant”, de Andrzej Wajda, “Iubirile unei blonde”, de Radu Nicoara, si “Regula Jocului/ La regle du jeu”, de Jean Renoir.

Iar actritei Luminita Gheorghiu i-a fost foarte greu sa aleaga cateva titluri pe care le-ar darui cu ocazia acestei sarbatori. A optat, totusi, pentru “American Beauty”, de Sam Mendes, si seria “Nasul”. “Sunt foarte multe filme care imi plac”, a declarat actrita, completand lista cu “Morometii”, de Stere Gulea, “Balanta” si “Reconstituirea”, ambele de Lucian Pintilie.

De la pelicule romanesti si straine vechi pana la productii noi din Europa si de la Hollywood, de la povesti de dragoste la drame, filmele pot reprezenta un cadou inspirat de pus anul acesta sub bradul de Craciun.