GALERIE FOTO SPECTACULOASA. CEI MAI FRUMOSI CAI DIN LUME

Caii au intrat in cultura europeana la fel ca majoritatea altor fenomene prin intermediul mitologiei.  Calul a evoluat de acum 60 milioane de ani, adaptandu-se fara dificultate la climatul si habitatele aflate in schimbare. Cel mai timpuriu predecesor, conform fosilelor gasite in sudul Americii de Nord, era un patruped mic, d emarimea unui caine. Aceasta vietuitoare era numita si “calul scund ” . Urmeaza o galerie foto cu cei mai frumosi cai.

 1.Frizianul (Friesian)

 Frizianul este o rasa de cai originara din Friesland o provincie din Olanda. Cu toate ca, din punct de vedere al conformatiei, rasa aduce cu un semigreu (draft horse) Frizienii sunt foarte gratiosi pentru dimensiunea lor. Se crede ca in timpul Evului Mediu, stramosii Frizianului de azi erau folositi drept cai de razboi prin toata Europa. Se prefera aceasta rasa datorita dimensiuni sale si a faptului ca puteau purta in batalii un cavaler cu tot cu armura sa. Chiar daca rasa a fost pe punctul de a disparea cu numeroase ocazii Frizianul de azi este intens utilizat si foarte popular, utilizat atat in atelaje cat si pentru calarie. Mai recent rasa este folosita si in competitiile de dresaj.

 

2. Akhal-Teke, calul Paradisului

Akhal-Teke (AKALT) sau calul turkmen este o rasa de cai de calarie foarte rara si foarte pura, originara din Asia Centrala si crescuta de tribul Tekes, in Turkmenistan, tara a carei emblema este si in prezent. In urma cu 3000 de ani, caii cresteau in aceasta regiune, intr-o oaza din desertul Karakorum. Cal foarte rapid, extrem de indurator, robust si sobru, Akhal-Teke mai este cunoscut si sub numele de ”cal de aur” desi faimoasa roba care l-a facut celebru in toata lumea se regaseste la doar 1% dintre reprezentantii rasei.

 

3.Calul Percheron

Pana de curand, istoria Percheronului nu a fost foarte bine cunoscuta. Calul Percheron este un cal de tractiune grea, originar din provincia Le Perche, vecina cu Normandia, din Franta. Stramosii Percheronului modern erau folositi ca si cai de razboi, pentru a purta cavalerii in lupta, si nu ca animale de povara pe ogoare. Acei cai erau mai usori, cu piciorul mai sigur si mult mai sprinteni.

 

4.Calul Haflinger

Calul din rasa Haflinger- sau Avelignese, dupa denumirea italiana- este o rasa de munte, de talie mica, originara din Tirol, regiune istorica situata intre Austria si nordul Italiei. Rasa are drept stramosi populatiile de cabaline existente in aceasta regiune inca din Evul Mediu. Este luat in considerare ca si rasa inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Este caracterizat prin roba roiba si coama deschisa, prin aluri confortabile dar energice, dar si prin musculatura si eleganța sa. De la cresterea sa exclusiv pentru munca in teren accidentat, Haflingerul a mostenit o mare robustete.

 

5. Calul din muntii stancosi (Rocky Mountain Horse)

Caracteristicile de baza ale acestui cal sunt: cal de marime medie cu un temperament calm cu un galop in patru miscari. Acest tip de galop a facut acest cal preferatul fermierilor de la poalele Muntilor Appalasi. Era un cal pentru toate sezoanele. Putea trage plugul in ogoarele mici, munci la manatul vitelor, calarit fara sa de catre patru copii catre locul de pescuit sau calarit confortabil in sa prin oras in fiecare duminica.

 

6. Calul Gypsy

Calul din rasa Gypsy Vanner este originar din Anglia, unde a fost dezvoltat de tiganii nomazi, care isi doreau un cal colorat si impresionant, care sa se potriveasca stilului lor de viata. Aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea mai multor rase de cai: Shire, Clydesdalesi Dale si Freisian. Tiganii nomazi isi doreau un cal puternic, atat pentru tractiune, cat si pentru calarie, care sa impresioneze prin statura impozanta.  

 

7. Calul Appaloosa

Mostenirea rasei Appaloosa este la fel de unica precum este culoarea pielii lui patate. De obicei observat si recunoscut din cauza petelor si stropilor lui de culoare, capacitãtile si frumusetea aceastei rase reprezinta mai mult decat coloritul pielii lui. Caii din rasa Appaloosa pot fi gasiti in aproape fiecare disciplina hipica. Stabilind recorduri de viteza pe pista de cursa, depasind nivelele medii de dresaj, sarituri, dans, rodeo, calarit de placere, rezistenta si pe post de cai blanzi de familie – oricare din aceste roluri pot sa fie indeplinite cu brio de catre acest versatil cal Appaloosa. 

 

 

Sursa: adme.ru