Caini vagabonzi din Romania, importaţi ilegal in Belgia

Agentia Federala Belgiana pentru Securitate Alimentara (AFSCA) a fost informata miercuri ca un transport de caini vagabonzi provenind din Romania este in drum catre Glabbeek, in provincia Brabant, avertizand ca animalele “importate ilegal” pot suferi de turbare.

“Avand in vedere informatii difuzate in presa, potrivit carora este vorba despre caini vagabonzi romani, şi avand in vedere lipsa unei notificari din partea autoritatilor romane cu privire la acest transport, indoieli cu privire la conformitatea acestor caini in privinta tuturor conditiilor in privinta turbarii sunt legitime”, afirma Agentia intr-un comunicat, relateaza Mediafax, care citeaza site-ul 7sur7.be.

In Romania, peste 400 de cazuri de turbare au fost constatate, in mod oficial, in 2013, potrivit unor date de la AFSCA, potrivit site-ului.

Agentia doreşte sa atraga atentia asupra unui “pericol mare pentru oameni şi animale”. “Inclusiv animalele vaccinate dar care au fost contaminate inainte de vaccinare pot sa reprezinte, in continuare, un risc pentru o perioada de şase luni, atat pentru oameni, cat şi pentru animale”, subliniaza aceasta.

Citeste si: ASPA: Lista persoanelor si ONG-urilor care nu mai au dreptul sa adopte caini maidanezi

Inca de la aparitia simptomelor, turbarea poate sa fie mortala atat pentru oameni, cat şi pentru animale. Dupa 48 de ore de la infectie, inaintea aparitiei primelor simptome, este necesara efectuarea unui tratament.

Cainii, pisicile şi dihorii de casa care sunt importati sunt supuşi unor conditii sanitare la import şi este necesar sa fie vaccinati. Majoritatea cazurilor de turbare la caini din tari vecine priveşte animale importate ilegal din tari in care este prezenta boala şi in care nu exista obligatia vaccinarii, scrie 7sur7.