Cainii din adaposturi pot fi adoptati si “la distanta”, pentru a nu fi eutanasiati

Cainii comunitari din adaposturile municipalitatii vor putea fi adoptati “la distanta”, de persoane care doresc sa plateasca pentru intretinerea lor, pentru ca animalele sa nu fie eutanasiate, potrivit proiectului de norme metodologice pentru aplicarea legii privind cainii fara stapan.

Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a cainilor fara stapan, modificata recent prin Legea nr. 258/2013, a fost lansat vineri in dezbatere publica de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Legea nr. 258/2013, adoptata de Camera Deputatilor in 10 septembrie, stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii sunt tinuti in adaposturi, după care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati.

Potrivit proiectului de norme, cainii sterilizati, ocrotiti si asumati de catre comunitatile de locatari, care nu circula liber in spatiile publice, nu vor fi capturati de serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

In ceea ce-i priveste pe cei prinsi si dusi in adaposturile publice, acestia pot fi revendicati, in cazul in care au fost pierduti de stapan, adoptati direct sau la distanta.

Persoanele care adopta la distanta caini fara stapan suporta toate cheltuielile necesare pentru mentinerea cainilor in adapost, prevede proiectul citat. Cheltuielile de intretinere in adaposturile publice a cainilor fara stapan adoptati la distanta sunt stabilite prin hotarare a consiliului local, respectiv prin hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

sursa foto: green-report.ro