Calatorie pe insula fanteziilor. Ce semnificatie au fanteziile sexuale?

Fantezia este intretesuta in structura intima a vietilor noastre. Visam la celebritatea unei vedete de Hollywood, la bogatia celor din clasamentul Forbes 500, la puterea prezidentiala, la o frumusete de fotomodel, la un trup atletic, la o sanatate de fier si la regasirea tineretii pierdute, insa cele mai frecvente, mai vii si mai persistente dintre fanteziile noastre au legatura cu sexul.

Fanteziile sexuale sunt evocate in cantecele noastre preferate, se ascund in spatele reclamelor seducatoare din reviste, se furiseaza in constiinta noastra pe durata scenelor romantice din filme si ne privesc cu indrazneala din paginile revistelor pentru adulti si ale romanelor erotice.

CITESTE SI: 6 fantezii pe care le are orice femeie, dar nu vrea sa le recunoasca

De ce e bine sa avem fantezii sexuale 

Fantezia sexuala prelungeste placerea dupa intalnirea sexuala, amplifica satisfactia oferita in timpul unei astfel de intalniri si prevesteste pasiuni viitoare. Fantezia sexuala ne poate sustine sexualitatea in perioadele de “seceta” ale romantismului si poate sa trezeasca din nou dorinta pierduta si sa salveze relatiile aflate intr-un impas erotic. Atat barbatii, cat si femeile au fantezii sexuale. Cercetarile arata ca peste 95% dintre barbati si femei au trait o fantezie sexuala in cursul vietii lor. Conform unui studiu, 91% dintre femeile intervievate practicau cu regularitate fanteziile erotice pentru a-si intensifica starea de excitatie sexuala.

TOP 5 fantezii sexuale

Atunci cand vine vorba de continutul fanteziilor, majoritatea barbatilor si a femeilor prefera teme similare. Unul dintre studiile de pionierat in domeniul fanteziilor sexuale a ajuns la concluzia ca urmatoarele 5 fantezii sunt cel mai des intalnite, atat la barbati, cat si la femei:

1. Sexul cu o persoana iubita
2. Sexul cu o persoana straina
3. Sexul simultan cu parteneri de sex opus
4. Activitati sexuale pe care nu le-ati face niciodata in realitate
5. Sa fiti fortati sa faceti sex sau sa fortati pe cineva sa intretina relatii sexuale cu voi

S-a observat ca actul sexual cu o persoana iubita este cea mai excitanta fantezie, atat pentru barbatii, cat si pentru femeile care au participat la studiu. Dar nu va faceti griji daca fanteziile voastre nu il implica intotdeauna pe partenerul actual. Alte doua studii au concluzionat ca doua dintre cele mai frecvente fantezii, atat la barbati, cat si la femei, au fost relatia cu o alta partenera sau cu un alt partener si retrairea unei experiente sexuale anterioare.

Semnificatia fanteziilor sexuale

Cu siguranta v-ati intrebat deseori ce semnifica o anumita fantezie erotica. In cartea„Terapie sexuala pentru cuplu”  aflam toate raspunsurile.

Violul in fantezia sexuala

O realitate larg raspandita spune ca multe femei au fantezii erotice in care sunt violate si, ca atare, isi doresc sa fie violate. Aceasta credinta este alimentata de marturii prezentand fantezii de supunere sexuala feminine. Este adevarat ca multe femei au fantezii in care sunt dominate si posedate impotriva vointei lor. Totusi, fantezia erotica a violului este cu mult diferita de realitatea fizica a violului.

Cand o femeie isi inchipuie ca este violata, ea isi imagineaza un barbat dezirabil din punct de vedere sexual, motivate de pasiunea starnita in el de atractivitatea ei sexuala, care foloseste numai forta necesara pentru a-i infrange rezistenta si pentru a-i favoriza placerea. In realitate, violul nu este sexual, ci violent in motivatia de la baza lui si in maniera in care este executat. Diferenta enorma dintre fantezia violului si violul efectiv poate fi exprimata intr-un singur cuvant: CONTROL.

Descrierile fanteziilor de viol, pe care femeile le considera incitante, pun adesea accent pe dorinta barbatului fata de femeie, pe eforturile sale de a-i aprinde pasiunea si pe rezistenta simbolica a femeii, care lasa, in cele din urma, loc participarii ei. In cadrul fanteziei violului, femeia simte, in plan subiectiv, ca detine controlul, ingaduindu-i barbatului sa o “violeze” pentru propria ei gratificare erotica.

Diferente intre fanteziile EI si ale LUI

Desi studiile au descoperit ca barbatii si femeile dezvolta fantezii sexuale cu teme similare,stilul acestor fantezii difera dramatic de la un sex la altul. Fanteziile femeilor sunt mai emotionale, contextuale, intime si romantice. Spre deosebire de barbati, femeile se bazeaza, in fanteziile lor erotice, mai putin de stimulii vizuali si mai mult pe gandire si emotii, afectiune si angajament. Barbatii, pe de alta parte, isi imagineaza acte sexuale specifice si vizualizeaza portiuni ale corpului. Chiar daca fanteziile femeilor sunt la fel de vii, ele sunt rareori capabile sa descrie in detaliu obiectele fanteziilor lor.

CITESTE SI: 5 mituri legate de sex

In schimb, femeile par sa fie absorbite  in mai mare masura de reactiile si de trasaturile lor emotionale decat de insusirile partenerilor lor imaginari. Fanteziile lor includ adesea descrieri imaginate ale propriei persoane, cum ar fi: “Arat incredibil de sexi in lenjeria mea neagra preferata si el nu-si poate desprinde privirile de pe trupul meu”. Femeile tind, totodata, sa descrie sentimente evocate de fanteziile lor: “M-am simtit fericita si libera.”

 

Sursa: csid