Calendar 15 februarie: In 1944 s-a nascut regizorul Alexandru Bocanet

Printre evenimentele zilei de 15 februarie se numara nasterea regizorului Alexandru Bocanet, realizator de filme si emisiuni de televiziune (in  1944), decesul cantaretului Nat King Cole in 1965, precum si inaugurarea liniei ferate electrificate Bucuresti–Brasov, prima de acest fel din Romania (1969).

1564 – S-a nascut Galileo Galilei, astronom si fizician de renume.

1690 – S–a incheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei si Sfantul Imperiu Roman. in tratat se stipula ca Moldova va sprijini actiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.

1781 – A incetat din viata Gotthold Ephraim Lessing, scriitor si filosof; a formulat principiile dramei realiste germane, conform carora teatrul trebuie sa tina seama de dezvoltarea morala si estetica a epocii (n. 22 ianuarie 1729). 

1840 – S-a nascut Titu Maiorescu, critic si istoric literar, estetician, filolog, logician si om politic roman, membru al Academiei Romane, personalitate dominanta in cultura romaneasca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea (m. 1917).

1850 – S–a nascut pictorul Ion Andreescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Romane; sustinator al innoirilor aduse de arta reprezentantilor scolii de la Barbizon, Andreescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanti peisagisti romani.

1851 – S–a nascut Spiru Haret, matematician, sociolog si om politic liberal, organizatorul invatamantului romanesc de dupa 1864, vicepresedinte al Academiei Romane; prin elaborarea si aprobarea legii invatamantului din 1898 (m. 17 decembrie 1912).

1857 – A incetat din viata compozitorul rus Mihail Ivanovici Glinka, parintele scolii muzicale din Rusia si creator al operei clasice ruse (“Ruslan si Ludmila”).

1861 – In Romania a intrat in functiune Arsenalul Armatei.

1864 – A aparut revista „Romania militara”, devenita la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficiala a Marelui Stat Major. In timp, denumirea revistei s-a modificat – „Revista Militara Generala”, „Cultura Militara”, astazi numindu-se „Gandirea Militara Romaneasca”; in fiecare an, revista acorda premii nationale care poarta numele unor personalitati ale istoriei romanilor, precum generalul Alexandru Averescu.

1867 – A fost semnat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, prin care Transilvania isi pierdea autonomia si era alipita Ungariei.

1867 – A fost interpretat pentru prima data valsul “Dunarea Albastra” compus de Johann Strauss fiul.

1876 – A aparut lunar (pana la 15 mai 1876), la Bucuresti, “Revista literara si stiintifica”, sub indrumarea lui B.P.Hasdeu si D. Brandza.

1933 – S–a nascut Iosif Sava, om de cultura, muzicolog, important realizator de emisiuni culturale de radio si de televiziune, creatorul “Seratelor muzicale” la TVR, autor a numeroase volume de istorie a muzicii (scrieri: “Seismograf muzical”, “Majestatea sa muzica”, “Muzica si zgomotul lumii”) (m. 19 august 1998).

1944 – S-a nascut regizorul Alexandru Bocanet, realizator de filme si emisiuni de televiziune (m. 4 martie 1977).

1950 – S-a nascut criticul literar Dan Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Romane (m. august 2007).

1959 – A incetat din viata fizicianul Sir Owen W. Richardson, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica pe anul 1928.

1965 – A incetat din viata cantaretul Nat King Cole.

1969 – A fost inaugurata linia ferata electrificata Bucuresti–Brasov, prima de acest fel din Romania.

1980 – A fost lansata la apa, la Braila, prima nava de pescuit oceanic construita in Romania.

1990 – A fost infiintata Uniunea Teatrelor din Romania – UNITER, avandu-l ca presedinte pe actorul Ion Caramitru.

1991 – S-a semnat intelegerea cu privire la deschiderea Casei culturii romane la Budapesta si a Casei culturii ungare la Bucuresti.

1994 – Adunarea Generala a actionarilor BRCE a hotarit schimbarea Consiliului de administratie al bancii, inclusiv a presedintelui acestuia, Dan Pascariu.

1995 – Romania a depus la secretariatul general al ONU instrumentele de ratificare a Conventiei privind interzicerea dezvoltarii, producerii, stocarii si folosirii armelor chimice, precum si distrugerea acestora, semnata la Paris, la 13 ianuarie 1993.

1998 – intr-un interviu realizat la Bruxelles, cu ocazia primului turneu vest-european efectuat de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, acesta a declarat ca Romania intruneste toate criteriile de aderare cerute “oficial” de NATO.

1998 – Trupele sovietice s-au retras din Afganistan, sfarsindu-se astfel cei noua ani de ocupatie rusa din regiune.

1999 – Curtea Suprema de Justitie l-a condamnat pe liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, la 18 ani inchisoare, pentru instigarea minerilor care au venit in Bucuresti in septembrie 1991 la subminarea puterii de stat.

2000 – Presedintele Germaniei, Johannes Rau, aflat in vizita in Israel, si-a cerut in mod solemn iertare poporului evreu pentru Holocaust si a promis ca Europa nu va permite nici unuia dintre “membrii sai” sa puna in pericol principiile democratice care o definesc.

2000 – A avut loc, la Bruxelles, Conferinta Interguvernamentala Romania-UE care a lansat, in mod oficial, procesul de negociere a aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana; la 17 decembrie 2004, Romania a primit invitatia de a semna Tratatul de aderare la UE in aprilie 2005.

2001 – Suedia a renuntat la obligativitatea vizelor pentru cetatenii romani posesori de pasapoarte diplomatice.

2001 – S-a desfasurat, la Plovdiv, al 4-lea Summit trilateral Bulgaria- Romania-Turcia, in cadrul discutiilor fiind abordate problema largirii NATO, evidentiindu-se ca aderarea cit mai rapida a Bulgariei si Romaniei in NATO contribuie semnificativ la intarirea flancului de sud al Alian]ei, precum si la largirea zonei democratice formate din tarile care impartasesc aceleasi valori euroatlantice.

2002 – Presedintele rus, Vladimir Putin, a criticat “acuzatiile de complicitate la terorism aduse impotriva natiunilor si statelor”, denuntind implicit conceptul de “axa a raului” (Iran-Irak-Coreea de Nord), utilizat de omologul sau american, George W. Bush.

2002 – O echipa de cercetatori americani a clonat prima pisica domestica.

2003 – Irakul a anuntat ca renunta la presedintia Conferintei pentru dezarmare de la Geneva.

2003 – In Piata Univesitatii s-a manifestat in numele societatii civile, in semn de protest fata de pozitia autoritatilor romane de implicare “in politica americana de invazie a Irakului”. O manifestatie similara organizata de Institutul Roman pentru Actiune, Instruire si Cercetare in Domeniul Pacii (PATRIR), a avut loc la Cluj unde au participat aproximativ o suta de persoane.

2003 – Celebra oaie Dolly, primul mamifer clonat vreodata dintr-o celula adulta, a murit.

2004 – Alhurra, un post de televiziune in limba araba finantat de Statele Unite, a inceput sa emita in tarile Orientului Mijlociu, facind concurenta televiziunilor al-Jazeera din Qatar si al-Arabiya din Dubai.

2004 – Purtatorul de cuvant al Actiunii Populare (AP), Mugur Ciuvica, a prezentat un registru al PCR Constanta, in care numele lui Traian Basescu apare in randul membrilor de partid “pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de Securitate”, in calitate de “sursa”, adica informator.

2006 – Microsoft a creat o aplicatie software de protectie a datelor personale.

2008 – Vaclav Klaus a fost reales presedinte al Cehiei.

2013 – Intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila prin care se urmareste asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor concomitent cu imbunatatirea calitatii actului de justitie.