CALIN POPESCU TARICEANU, atac la INDEPENDENTA Curtii Constitutionale

Reforma Constitutiei trebuie sa duca la o noua lege fundamentala durabila, iar aceasta trebuie sa fie rezultatul unui larg consens politic al tuturor partidelor parlamentare, a declarat vineri presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU.

In opinia acestuia, abordarea de pana acum a reformei Constitutiei s-a bazat pe faptul ca USL are o majoritate covarsitoare in Parlament, de 70 la suta.

“Cred ca reforma Constitutiei trebuie sa duca la o noua Constitutie care sa fie durabila si, de aceea, aceasta reforma a Constitutiei trebuie sa fie rezultatul unui larg consens politic al partidelor parlamentare. Trebuie sa gasim cel mai mic numitor comun pentru a gasi formula agreata de toti pe baza careia sa facem revizuirea Constitutiei”, a declarat Tariceanu, la finalul reuniunii coalitiei de guvernare.

Citeste si: PLR vrea si un post de VICEPREMIER. LIVIU DRAGNEA se OPUNE

Potrivit acestuia, din noua lege fundamentala “trebuie eliminate o serie de ambiguitati, in special «semintele scandalului» si disputei inter-institutionale care, din pacate, au poluat viata politica din ultimii ani”.

“Si sa gasim alte formulari care sa nu mai permita Curtii Constitutionale sa intervina si sa legifereze pe langa Constitutie si, eventual, in afara spiritului ei. Trebuie sa ne hotaram asupra unei forme clare a sistemului politic — ce suntem: republica parlamentara, republica prezidentiala. Pentru ca aceste neclaritati neconstitutionale au dus la dispute, la conflicte permanente si scandaluri care au culminat cu distrugerea increderii cetatenilor in institutiile fundamentale ale statului, iar distrugerea increderii cetatenilor in institutiile fundamentale ale statului poate sa duca la derapaje grave ale democratiei si la nerespectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti”, a argumentat presedintele Senatului.

Citeste si: NEGOCIERI intre Tariceanu si Ponta pentru NOUL GUVERN. PLR vrea Finantele si Bugetul, COMASATE

El a facut, in acest context, un apel la toate fortele politice parlamentare sa se aseze la masa negocierilor, pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Romania si pentru un viitor in care sa nu se mai puna problema, la fiecare 10 ani, a unei noi revizuiri a Constitutiei. “Revizuirea Constitutiei nu trebuie sa tina cont de conjuncturile politice de moment”, a mai spus Tariceanu.

Sursa foto: nasul.tv