CALIN POPESCU TARICEANU: CCR sa judece CONFLICTELE INSTITUTIONALE, nu politice

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a declarat miercuri seara la postul B1 TV ca ar trebui sa se renunte la sesizarile catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

“Orice conflict poate fi rezolvat daca ne asezam la masa si discutam”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, comentand solutionarea conflictului de natura juridica intre Senat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) privind cazul DAN SOVA.

“Nu pot sa spun ca ma asteptam. Lucrurile se pot rezolva si altfel decat prin sesizarea Curtii. In urma cu zece zile, in momentul in care a intervenit sa zicem acest conflict politic legat de cazul lui Sova, au aparut discutii in spatiul public ca regulamentul Senatului si legea 96 nu sunt puse in acord. CCR a mai fost o data sesizata pe aceste prevederi si a fost respinsa sesizarea. Acum, fara sa mai fie nevoie de interventia Curtii, Senatul si Camera s-au pus de acord cu modificarea lor in acord cu Constitutia. Cred ca poate fi si aceasta modalitate de solutionare, chiar si intre Parlament si CSM”, a spus CALIN POPESCU TARICEANU.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU, prima REACTIE la decizia CCR in cazul DAN SOVA

“Nu cred ca o astfel de comunicare prin mass-media ajuta la mersul lucrurilor. In trecut, Basescu a indus ideea ca independenta justitiei inseamna o bariera, un fel de gard cu sarma ghimpata care trebuie sa o faca sa nu discute cu nimeni decat cu el. Este o mare greseala. Puterile sunt independente, dar nu inseamna cu nu comunica intre ele. Vreau sa subliniez aceste lucruri. In loc sa inoculam ideea ca exista un conflict, sa ne asezam la masa si sa discutam. Nu stiu daca exista foarte multe posibilitati, dar Parlamentul, de la sine, nu poate reface votul, a fost perfect legal. Lipsirea de libertate trebuie sa fie exceptia. Nu ne jucam cu libertatea oamenilor”, a mai spus CALIN POPESCU TARICEANU.

CCR a constatat, miercuri, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului in cazul DAN SOVA.

Citeste si: ALINA GORGHIU: CALIN POPESCU TARICEANU are OBLIGATIA sa PLECE de la CONDUCEREA SENATULUI

CCR a respins sesizarile inaintate de PNL si de presedintele KLAUS IOHANNIS in privinta votului din Senat in cazul lui DAN SOVA, insa a admis sesizarea facuta de CSM, constatandu-se ca exista un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea justitiei privind ridicarea imunitatii parlamentare.

Sursa foto: cuvantul-liber.ro