CALIN POPESCU TARICEANU: LIVIA STANCIU nu mai are cum sa conduca ICCJ

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, ii cere intr-o scrisoare deschisa presedintelui KLAUS IOHANNIS sa le inlature “prin demitere ori demisie” pe sefa DNA, LAURA CODRUTA KOVESI, si sefa Inaltei Curti, LIVIA STANCIU.

UPDATE 23.38: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a facut o serie de precizari intr-o interventie telefonica la postul B1 TV cu privire la scrisoarea adresata presedintelui KLAUS IOHANNIS, prin care se cere indepartarea din functie a presedintele Inaltei curti de Casatie si Justitie, LIVIA STANCIU, si a sefei DNA, LAURA CODRUTA KOVESI.

CALIN POPESCU TARICEANU sustine ca oamenii nu mai pot avea incredere in justitie daca presedinta Inaltei Curti, posibil in complicitate cu DNA, face un denunt in urma carui o femeie este privata de libertate timp de sase luni si apoi este achitata. Astfel, sustine CALIN POPESCU TARICEANU, LIVIA STANCIU si LAURA CODRUTA KOVESI nu mai pot ramane la sefia ICCJ si DNA.

”Cand doamna Stanciu, in calitatea de presedinte al ICCJ, face un denunt la adresa doamnei Rarinca si care, intr-o posibila complicitate cu DNA, ajunge sa fie privata de libertate sase luni, cred ca cele doua doamne nu mai au, din punct de vedere profesional si moral, cum sa stea in fruntea celor doua institutii, daca vrem sa pastram perceptia publica si credibilitatea justitiei”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU.

”Cand presedintele ICCJ face acest denunt si persoana respectiva nu doar sta sase luni privata de libertate, mai este si achiatata de Curtea de Apel, cum sa mai conduca o astfel de persoana ICCJ? Ce incredere sa mai avem in astfel de persoane? Daca persoanele respective nu au un comportament care sa fie dincolo de repros, atunci cum sa mai avem incredere in justitie?”, a mai spus seful Senatului.

De asemenea CALIN POPESCU TARICEANU considera ca LIVIA STANCIU a abuzat de functia pe care o ocupa pentru a ”inchide gura” unei presoane.

”Din moment ce Curtea de Apel a achitat-o pe doamna Rarinca, se dovedeste ca plangerea doamnei Stanciu era complet nefondata. A abuzat de pozitia de putere pentru a reprima liberatatea unei persoane nevinovate, pentru a-i inchide gura. Este un caz care mi se pare ca este mult mai importamnt de analizat decat cazul unor oameni politici, pentru ca vorbim de un cetatean oarecare. Asa cum i s-a intamplat doamnei Rarainca i se poate intampla oricarui cetatean roman. O vina mare cred ca are si Procuratura, care pe baza unor suspiciuni rezonabile, au retinut-o si au dispus arestrea ei pentru sase luni. Ramane problema de probitate morala si profesionala a celor doua doamne. Eu, ca parlamentar, nu pot sa ma fac ca nu vad”, a mai spus CALIN POPESCU TARICEANU.

”Arestarile au devenit o practica de sistem. Parerea mea este ca este o parctica excesiva si abuziva si arestrea preventiva trebuie sa fie in cazuri extrem de rare doar in cazuri in care persoanele respective sunt un pericol pentru societate”, a mai precizat presedintele Senatului.

UPDATE 19.18: CALIN POPESCU TARICEANU a declarat, marti, cu privire la scrisoarea pe care i-a trimis-o presedintelui KLAUS IOHANNIS prin care cere demisia presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, LIVIA STANCIU, si a sefei DNA, LAURA CORDUTA KOVESI, ca este o situatie extrem de grava cand un cetatean obisnuit este arestat pentru sase luni doar pe baza de suspiciuni.

“Este o situatie extrem de grava, in conditile in care ICCJ acuza un cetatean obisnuit, si aici nu vorbesc de politicieni sau alte persoane sus puse, si pune intr-o miscare nu foarte transparenta Parchetul, pentru ca acel cetatean sa ajunga in arest pentru sase luni”, a spus CALIN POPESCU TARICEANU.

“Cand avem o hotarare de nevinovatie a acelei persoane, ne punem intrebari ce se intampla cu unele presoane sus puse”, a explicat presedintele Senatului.

De asemenea, CALIN POPESCU TARICEANU a explicat si de ce “este treaba Senatului”, oferind un raspuns senatorului CATALIN BOBOC, care a declarat, tot marti, ca nu intelege ce legatura are Senatul cu cazul femeii acuzata de santaj, care a stat sase luni degeaba in inchisoare si apoi a fost achitata.

“Noi suntem liberali si ca liberali care vor sa apere drepturile cetateanului am facut acesta scrisoare. Ce face Senatul ca institutie este altceva”, a mai spus CALIN POPESCU TARICEANU, care adauga ca este nevoie de acest “semnal de alarma” pentru ca justitia este facuta sa apere drepturile cetateanului si in acest caz, prin complicitatea ICCJ si DNA s-a ajuns la abuz de putere.

UPDATE 19.07: Senatorul liberal CATALIN BOBOC a declarat, marti, ca presedintele Senatului CALIN POPESCU TARICEANU vrea sa ceara, miercuri, in Biroul Permanent acordul forului legislativ pentru a face o sesizare la CSM si la Parchet privind demiterea LAUREI CODRUTA KOVESI si a LIVIEI STANCIU pentru cazul MARIANA RARINCA.

“Dupa ce a trimis o scrisoare domnului presedinte in care cere demisia presedintelui ICCJ si a sefei DNA, domnul Tariceanu impreuna cu puterea din Senat incearca sa mai transmita pe aceeasi situatie doua sesizari, una la CSM si una la Parchetul de pe langa ICCJ”, a declarat, marti, presedintele Comisiei juridice din Senat, CATALIN BOBOC, acesta explicand ca liderul de grup l-a anuntat ca presedintele Senatului doreste sa introduca acest subiect pe ordinea de zi a Biroului Permanent de miercuri.

“Din cate stim cu totii in Romania s-au creat niste mecanisme de autoreglare in astfel de situatii, avem un CSM si o Inspectie Judiciara care, cu siguranta, se sesizeaza si verifica astfel de cazuri si nu are ce cauta politicul aici pentru ca Senatul e pana la urma un for politic”, a spus CATALIN BOBOC.

“E tare nepotrivit ca actuala putere foloseste necazul femeii asteia pentru a justifica atacurile din ultima perioada la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala. Cu acest subiect scos foarte tare in fata astazi vor veni si vor spune: iata ca se justifica toate modificarile pe care noi le-am propus in ultimele saptamani”, a mai spus CATALIN BOBOC.

Presedintele Comisiei juridice a explicat ca prin introducerea subiectului pe ordinea de zi a BP, CALIN POPESCU TARICEANU vrea sa sesizeze CSM si Parchetul in numele Senatului.

Intrebat daca are informatii ca ar urma si o plangere penala dupa aceste doua sesizari, CATALIN BOBOC a spus: “E vorba de o sesizare facuta la Parchet ceea ce ar urma sa conduca la o ancheta”.

CALIN POPESCU TARICEANU o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe MARIANA RARINCA in urma unui “denunt calomnios” al LIVIEI STANCIU, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata. CALIN POPESCU TARICEANU a semnat scrisoarea alaturi de alti parlamentari din partidul sau, printre care DANIEL BARBU si IOAN GHISE.

CALIN POPESCU TARICEANU ii mai cere lui KLAUS IOHANNIS sa solicite CSM inceperea unei anchete disciplinare la adresa LAUREI CODRUTA KOVESI si a LIVIEI STANCIU.

Citeste si: LEGE CU DEDICATIE PENTRU BARONI. PARLAMENTARII VOR SA DEZINCRIMINEZE CONFLICTUL DE INTERESE. REACTIA LIVIEI STANCIU, sefa ICCJ. UPDATE

“Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, ve cerem, Domnule Preseditne, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura – Codruta Kovesi”, se arata in scrisoarea semnata de senatorii PLR CALIN POPESCU TARICEANU, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, IOAN GHISE si Nicolae Nasta.

Citeste si: CSM: Afirmatiile lui BASESCU si UDREA aduc atingere INDEPENDENTEI JUSTITIEI

“Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele ICCJ si Procurorul Sef al DNA au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala”, au mai scris CALIN POPESCU TARICEANU si colegii sai in scrisoarea publica.

Mai mult, CALIN POPESCU TARICEANU ii cere lui KLAUS IOHANNIS sa se alature Parlamentului in incercarea de modificare a Codului de Procedura Penala, prin care mai multi parlamentari cer eliminarea arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii “suspiciunii rezonabile” prin “indicii temeinice” ca preconditie pentru inceperea actiunii penale.