Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig

Calin Popescu Tariceanu critica declaratiile lui Eduard Hellvig

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a criticat, vineri, declaratiile lui Eduard Hellvig, actual sef al Serviciului Roman de Informatii, cu privire la axele de politica externa ale Romaniei, scrie stiripesurse.ro.

“Nu accept, de principiu, ca seful – sau era candidat la sefia unui serviciu de informatii – sa intre pe taramul declaratiilor politice si al deciziilor politice. (…) Am auzit acum, de curand, formuland, din partea domnului Hellvig, aceasta idee de a schimba axa si de a face axa sa treaca pe la Berlin si asa mai departe. Nu e rolul serviciilor secrete sa faca acest lucru. (…) Trebuie, mai ales in contextul politic actual din Romania, sa fim foarte atenti la delimitarile necesare. Cine sunt decidentii politici si care e rolul serviciilor secrete? Rolul serviciilor secrete este sa urmareasca si sa sustina punerea in aplicare a politicilor decise de Guvern, de Parlament, in fine, a structurilor democratice. Nu e rolul serviciilor sa faca politica externa”, a spus Tariceanu.

Citeste si: Tariceanu, despre dosarul Microsoft: Nu sunt sigur ca nu voi fi chemat la audieri

Calin Popescu Tariceanu s-a referit si la termenul ‘axa’, afirmand ca acesta nu este cel mai potrivit, intrucat aminteste de al Doilea Razboi Mondial.

“Mie mi se pare aceasta terminologie total nefericita la nivel european. Axa ne aduce intotdeauna aminte de axa Berlin-Tokyo din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nu a mai existat folosirea acestui termen in alte (…) descrieri de politica strategica. Daca Basescu a folosit acest termen nefericit, nu stiu de ce, si Hellvig se trezeste sa foloseasca aceeasi terminologie”, a explicat Tariceanu.