CALIN POPESCU TARICEANU: Legea 96 din 2006 privind STATUTUL senatorilor si deputatilor RAMANE IN VIGOARE

Legea 96 din 2006 privind STATUTUL senatorilor si deputatilor RAMANE IN VIGOARE, a declarat miercuri presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, cu prilejul dezbaterii rapoartelor Comisiei juridice care vizeaza cererile Parchetului de pe langa ICCJ in vederea formularii cererii de efectuare, continuare a urmaririi penale, respectiv pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive fata de senatorul PSD DARIUS VALCOV.

“Senatul adopta legi, hotarari si motiuni si atunci cand se adopta acestea, ele se si publica. (…) Exista o exceptie, aceasta este legata de legile de adoptare a ordonantelor de urgenta. In acest caz, fie adoptam o lege de adoptare, ma refer la ordonanta de urgenta. Si ieri am votat o lege de respingere care se publica pentru ca sa-si inceteze efectele ordonanta de urgenta. E singurul caz prin care se publica legea de respingere prin care se anuleaza ordonanta de urgenta. Ca atare, in practica Parlamentului nu a existat decat in aceste cazuri adoptarea hotararilor prin care solicitari de genul care cu care suntem si astazi sesizati se aproba. Nu se adopta o hotarare. In al doilea rand, ieri, dupa cum stiti, s-a modificat regulamentul Senatului, art. 173 referitor la majoritatea cu care se adopta cererile de retinere si arestare si s-a trecut de la majoritatea senatorilor la majoritatea senatorilor prezenti. Vreau sa va aduc la cunostinta: Legea 96 pe 2006, care este mai puternica decat prevederea regulamentara, a ramas in vigoare, este posibil ca sa fie astazi modificata la sedinta plenului comun al Senatului si Camerei, dar, pana atunci, legea este in vigoare. Eu nu pot sa anticipez care va fi rezultatul votului in privinta primei cereri si celei de de-a doua cereri, dar trebuie sa ramanem in limitele legalitatii si, sigur, asa cum stiti, exista si sesizarea Curtii, care probabil se va conexa cu chestiunile in care a fost sesizata. Dar, pana atunci, ramane in vigoare Legea 96”, a afirmat presedintele Senatului, citat de Agerpres.

Citeste si: Liberalii au cerut in plen DEMISIA lui CALIN POPESCU TARICEANU de la conducerea Senatului

Senatorul PNL TUDOR BARBU a aratat ca precizarile presedintelui Senatului sunt unele corecte si a mentionat ca prin modificarea Regulamentului Senatului acesta a fost adus acolo unde Constitutia Romaniei ii cerea sa fie.

“Hotararile, cum este cazul nostru, se iau cu majoritatea senatorilor prezenti. (…) Domnul Tariceanu a invocat tot corect de altfel si legea care se refera la statutul senatorului si deputatului care in mod neconstitutional acea lege, aflata astazi intre Constitutie si Regulamentul Senatului, spune clar ca trebuie sa facem dupa ce vom numara bilele, in acord cu numarul de voturi, invocarea legii care este inca in vigoare si din pacate nu e constitutionala, deci se pare ca e un lucru care poate parazita rezultatul”, a afirmat Barbu.

Revenit la microfon, presedintele Senatului a dorit sa faca “o observatie de foarte mult bun simt”.

Citeste si: Senatul a incuviintat ARESTAREA lui DARIUS VALCOV

“Foarte multa lume stie sa citeasca, foarte multa lume poate sa citeasca legi. Nu poate lumea — ma refer adica la cei care nu au pregatirea juridica necesara — pot sa inteleaga intotdeauna subtilitatile de legislatie si in materie constitutionala. Doresc sa va spun ca m-am consultat in prealabil cu specialisti in drept constitutional, pentru a nu face cumva vreo greseala din punctul de vedere al interpretarii legii. Legea 96 pe 2006 ramane in vigoare, art 24, cat nu a existat o sesizare a CCR pe acest subiect si un punct de vedere exprimat clar prin care sa ne oblige la modificarea articolului. Nu este interpretarea mea, este interpretarea tuturor juristilor cu care am discutat aceasta chestiune. Avem deja un prim pas facut cu modificarea Regulamentului, dar astazi ne gasim inca intr-o situatie daca vreti incompleta in raport cu dezideratul pe care l-ati enuntat si pe care il are foarte multa lume si majoritatea membrilor Senatului”, a precizat CALIN POPESCU TARICEANU.

Sursa foto: enational.ro