CALIN POPESCU TARICEANU: NU RENUNT la demersul SUSPENDARII presedintelui

Tariceanu, despre decizia CCR privind partidele politice: Nu ar fi benefic sa revenim in epoca copilariei politice

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, spune ca NU VA RENUNTA la demersul de SUSPENDARE a presedintelui TRAIAN BASESCU si este pregatit sa isi asume eventualele “riscuri si consecinte” ale acestui demers.

“Eu NU RENUNT la acest demers. (…) In momentul in care am prezentat cererea de SUSPENDARE nu am luat in calcul costurile pe care acest lucru le-ar implica, pentru ca s-ar putea sa fie costuri, dar cred ca respectarea unor principii si ca ideea ca Romania este un stat de drept sunt mai importante decat costurile sau avantajele pe care le-ar putea aduce unora sau altora. Eu sunt gata sa imi asum riscurile acestui demers, cu toate consecintele care pot sa decurga”, a spus Tariceanu, luni, la Senat.

Acesta a precizat ca unii colegi de-ai sai l-au avertizat cu privire la “riscurile” care pot decurge din demersul de suspendare a sefului statului.

Citeste si: LIVIU DRAGNEA: Nu vad de ce am sustine initiativa SUSPENDARII lui TRAIAN BASESCU

“Pozitia mea se ancoreaza pe ideea ca presedintele Romaniei are obligativitatea respectarii prevederilor constitutionale. Acest lucru poate sa creeze anumite consecinte, unele pozitive, altele negative, inclusiv pentru mine. Mi s-a spus: «Poate pierzi din lucrul asta». Si le-am spus ca nu ma intereseaza daca pierd. Am dovedit si in trecut ca ma ancorez in principii”, a mai adaugat presdintele Senatului, precizand ca lista de semnaturi din partea parlamentarilor pentru suspendare ramane deschisa.

Referitor la sustinerea acestui demers de catre PSD, CALIN POPESCU TARICEANU a precizat ca nu a avut o consultare prealabila cu premierul VICTOR PONTA pe acest subiect si ca PSD-ul are o abordare tactica diferita fata de cea a Partidului Liberal Reformator (PLR).

“Nu am facut o consultare prealabila pe acest subiect (cu premierul VICTOR PONTA — n.r.). (…) Nu am niciun fel de indoiala din atitudinea PSD-ului ca doresc in mod clar ca regimul Basescu sa fie amendat, corectat sau sa isi termine mandatul cat mai devreme. Exista insa o anumita diferenta de abordare (intre PLR si PSD — n.r.). Cei de la PSD au o abordare tactica diferita. (…) Se fac tot felul de analize, de calcule care sunt normale in politica. Eu am insa o alta abordare. Eu am plecat de la principii”, a spus acesta, potrivit Agerpres.

Citeste si: ULTIMA ORA! Mandatul presedintelui BASESCU ar putea fi PRELUNGIT

Intrebat daca exista posibilitatea ca PSD sa sustina acest demers de SUSPENDARE a presedintelui in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, presedintele Senatului a replicat ca nu are semnale in acest sens si ca asteapta ca social-democratii sa finalizeze analiza interna si sa ii prezinte o concluzie cu privire la procesul de suspendare.

“Eu mi-am prezentat punctul de vedere argumentat si am intuit ca vor fi anumite rezerve din partea unora legate, probabil, de calendar, de oportunitate, de temerea ca Basescu sa nu fie reintrodus in jocul politic, temere care este, in opinia mea, inutila. Ce ne imaginam ca ar putea sa faca Basescu mai mult decat ceea ce face acum? (…) Cred ca face destul ca sa ne demonstreze ca incalca Constitutia si ca putin ii pasa de restrictiile pe care le impune functia prezidentiala”, a mai spus Tariceanu.

Referitor la posibilitatea ca presedintele TRAIAN BASESCU sa ceara o prelungire de mandat, CALIN POPESCU TARICEANU a subliniat faptul ca “potrivit Constitutiei, cand este SUSPENDAT, nicaieri nu scrie ca se adauga perioada de SUSPENDARE la mandat”.