CALIN POPESCU TARICEANU: Parlamentul nu este FABRICA DE LEGI

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, candidat la prezidentiale, a declarat, luni, ca prin vacanta electorala a parlamentarilor se face o economie la cheltuielile de deplasare, al afirmand si ca ”Parlamentul nu este fabrica de legi”.

”Stiu ca exista o atitudine critica din partea opiniei publice, vreau insa sa vorbesc foarte sincer. Prefer o atitudine de acest gen decat ipocrizia legata de ideea ca trebuie Parlamentul sa functioneze si sa dea cat mai multe legi. Parlamentul nu este fabrica de legi. Un parlament nu se evalueaza dupa cate legi a votat, ci dupa calitatea lor. Decat sa hotaram sa facem lucrari in plen si sa constatam dupa aceea din motive obiective ca toti sunt plecati in campanie electorala, si din partea majoritatii, si din partea opozitiei – subliniez – si sa suspendam lucrarile, dar sigur sa trebuiasca sa facem cheltuieli inutile cu deplasarile si cu functionarea restului componentelor, prefer sa avem aceasta atitudine corecta si sa nu se ascundem, as spune dupa deget, in timpul campaniei electorale”, a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a afirmat ca ”parlamentarii sunt vectorii cei mai importanti de comunicare ai partidelor”.

In ceea ce priveste solicitarile adresate Senatului pentru incuviintarea urmaririi penale pentru doi senatori PSD, fosti ministri, Tariceanu a spus: ”Dosarele contin un raport voluminos si peste o mie de pagini de copii ale documentelor facute de procuratura. Ele au fost cu maxima promptitudine trimise Comsiei juridice (…) A fost dat un termen de 15 zile. In momentul in care Comisia isi termina treaba, ea sigur ca intocmeste un raport care trebuie sa ajunga la cunostinta membrilor Senatului si sigur ca, imediat ce vom primi acest raport, vom pune in miscare mecanismul prevazut de Regulament si de lege. Nu sta nimeni sa incerce sa taraganeze aceasta procedura”.

El a fost intrebat daca documentele transmise Comisiei juridice nu puteau fi consultate intr-o saptamana, si nu in doua.

”Nu cred ca se putea face intr-o saptamana. Faceti o socoteala, sunt 70 si ceva de pagini ale raportului si peste 1.000 de pagini de documente. Daca dumneavoastra considerati ca se pot parcurge in mod serios, sigur ca se poate transforma Senatul si intr-un fel de… eu stiu, hai sa-i zicem, statie intermediara de trecere a documentelor, dar eu cred ca este responsabilitatea Comisiei Juridice sa analizeze si, pe baza analizei, sa intocmeasca un raport care serveste pozitionarii fiecarui parlamentar in aceasta problema. Nu cred ca este normal sa ne jucam cu libertatea oamenilor”, a afirmat presedintele Senatului.

Citeste si: TARICEANU: Sefii serviciilor secrete trebuie sa intruneasca un consens la nivelul partidelor politice

Intrebat fiind cand anume ar putea Senatul sa ia o decizie cu privire la ridicarea imunitatii celor doi fosti ministri, tinand cont de faptul ca parlamentarii au, in aceasta perioada, doar activitati in circumscriptiile electorale, Tariceanu s-a referit la prevederile legale care vizeaza imunitatea parlamentarilor, precizand ca acestia se bucura de imunitate doar pentru declaratiile politice.

“In Constitutie, parlamentarii nu beneficiaza de imunitate decat pentru declaratiile politice. Fata de acest lucru este posibila numai cu aprobarea Parlamentului, in cazul de fata a Senatului, arestarea, retinerea sau perchezitionarea. In rest, toate celelalte mecanisme functioneaza normal, ca in cazul oricarui cetatean. Parlamentarii pot sa fie anchetati, cercetati si, inclusiv, deferiti instantelor de judecata. Pot sa fie inclusiv condamnati si sa ajunga sa isi duca pedeapsa la indeplinire. Nu exista niciun fel de restrictie decat cele precizate deja. Mai mult, in cazul in care se constata un flagrant, ei pot fi arestati sau retinuti, urmand ca Parlamentul, dupa aceea, sa incuviinteze prelungirea arestarii parlamentarilor. Nu e vorba de niciun fel de imunitate suplimentara”, a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a tinut sa precizeze ca au existat cazuri de fosti ministri sau de ministri in functie impotriva carora s-a inceput urmarirea penala si “si-au distrus cariera politica”, pentru ca, in cele din urma, Procuratura sa decida neinceperea urmaririi penale.

Citeste si: CALIN POPESCU TARICEANU: Sunt singurul candidat care il poate invinge pe VICTOR PONTA

“Cred ca procedurile prevazute de Constitutie si de lege sunt corecte si ele trebuie respectate. Sunt numeroase cazuri de fosti ministri sau de ministri in functie impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, au trebuit sa demisioneze din functiile respective, si-au distrus carierele politice, ca, in final, Procuratura sa decida neinceperea urmaririi penale. De ce s-a intamplat acest lucru e bine stiut pentru ca, in Romania, lupta politica, asa cum este dusa, depaseste limitele rezonabilului si iata ca prestigiul, imaginea, onorabilitatea unor oameni este distrusa din cauza acestui mod de a duce lupta politica. Eu cred ca atunci cand este vorba inclusiv de ei nu au drepturi suplimentare, dar nici mai putine decat ceilalti”, a explicat CALIN POPESCU TARICEANU.

Chestionat fiind daca, in opinia sa, este posibil ca dosarul in care sunt anchetati fosti ministri sa mearga mai departe in instanta fara ridicarea imunitatii, Tariceanu a replicat: “De ce nu? Nu ar fi singurul caz”.