CALIN POPESCU TARICEANU, prima DECLARATIE despre MOTIUNEA DE CENZURA a PNL

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a afirmat luni ca este dreptul Opozitiei sa depuna o MOTIUNE DE CENZURA, opinand insa ca tema aleasa de PNL – votul prin corespondenta – nu s-ar justifica in conditiile in care Guvernul si Parlamentul si-au aratat deschiderea pentru a crea cat mai rapid cadrul necesar ca sa le ofere romanilor din strainatate o cat mai buna posibilitate sa voteze.

“Nu trebuie sa comentez eu in calitate de presedinte al Senatului. Chiar ar trebui sa ma abtin sa fac comentarii de acest gen. Decat sa subliniez ca este dreptul constitutional al Opozitiei. Daca tema este bine aleasa sau nu vom vedea in Parlament in timpul dezbaterilor. Totusi, pot sa fac o observatie: avand in vedere disponibilitatea pe care si Guvernul si Parlamentul au aratat-o pentru modificarea cat mai rapida a legislatiei privind alegerile, in sensul de a da posibilitate cat mai buna romanilor care traiesc in strainatate sa voteze, nu stiu cat de justificata este din acest punct de vedere”, a declarat CALIN POPESCU TARICEANU, intrebat in legatura cu anuntul PNL privind depunerea unei MOTIUNI DE CENZURA avand ca tema votul prin corespondenta.

Citeste si: SEDINTA DE URGENTA a COALITIEI DE GUVERNARE pe tema MOTIUNII DE CENZURA a PNL

CALIN POPESCU TARICEANU a adaugat ca, in ceea ce priveste modalitatea de vot — vot prin corespondenta, vot electronic sau alta varianta — “aici sunt de discutat, mai degraba, conditiile si criteriile tehnice, care trebuie stabilite in asa fel incat, pe de o parte sa se poata aplica cu oarecare usurinta si, foarte important, sa se evite posibilitatea fraudarii votului”.

“Din acest punct de vedere, cred ca propunerea pe care Guvernul a avansat-o si anume de a se intocmi liste electorale pentru cei care locuiesc in strainatate si doresc sa voteze este una foarte utila, intrucat, in acest fel, Autoritatea Electorala, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne se pot pregati dinainte pentru a dimensiona sectiile de votare in functie de amplasarea si numarul comunitatilor romanesti din strainatate”, a explicat presedintele Senatului.

El a adaugat ca problema inregistrata la alegerile din noiembrie anul trecut a fost aceea ca “sectiile de votare amenajate in ambasade sau consulate au fost depasite de numarul, de afluenta mai mare a cetatenilor romani care au venit sa voteze”.

Citeste si: OPREA (UNPR): Nu cred ca actuala majoritate are vreo problema cu motiunea de cenzura din 5 iunie

“Si cred ca aceasta este problema pe care cred ca noi trebuie sa o rezolvam cu prioritate. Si sa nu cautam o chestiune politica in ea, ci mai degraba sa gasim rezolvarea tehnica, pentru ca, din punct de vedere politic, este garantat dreptul tuturor de vot”, a declarat presedintele Senatului.

Intrebat despre faptul ca una din criticile Opozitiei este aceea ca propunerea de lege privind votul prin corespondenta nu se discuta in comisia de Cod electoral, CALIN POPESCU TARICEANU a spus: “Cred ca solutia de care am vorbit ofera aceasta posibilitate intr-o masura de netagaduit si cred ca nu trebuie sa stam acum foarte mult sa facem experimente”.

“Exista tari europene care practica de o buna bucata de vreme aceste modalitati de inregistrare a votantilor tocmai pentru a le da posibilitatea sa isi dimensioneze sectiile de votare. Cred ca am face bine sa invatam din experienta altora”, a spus presedintele Senatului.