CALIN POPESCU TARICEANU, prima REACTIE la decizia CCR in cazul DAN SOVA

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a reactionat printr-un comunicat de presa, miercuri, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca Senatul trebuie sa redacteze si sa publice hotararea luata in cazul lui DAN SOVA.

”Activitatea deosebit de intensa a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui numar relativ important de politicieni si inalti demnitari, are ecouri si consecinte profunde nu doar in randul opiniei publice, ci si in interiorul unor autoritati ale statului si in relatiile inter-institutionale. De aceea, semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi (miercuri – n.r.) de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Voi incepe cu o prima concluzie care justifica aceasta afirmatie. Ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului. Conflictele au fost un «modus vivendi» sau un «modus operandi», absolut contraproductive, impuse de regimul Basescu. Am sesizat in discursul presedintelui Iohannis o distantare din ce in ce mai concreta de filozofia de conducere a fostului presedinte, ceea ce ma incurajeaza sa sper ca vremea conflictelor a trecut, facand loc dialogului purtat intre institutii pentru o reala solutionare a problemelor si nu doar de dragul imaginii si al propagandei ieftine”, afirma in comunicat CALIN POPESCU TARICEANU.

Totodata, CALIN POPESCU TARICEANU spune ca CCR a fost transformata intr-un arbitru al vietii politice, afirmand ca puterile statului isi pot rezolva “disputele” prin dialog direct.

Citeste si: ALINA GORGHIU: CALIN POPESCU TARICEANU are OBLIGATIA sa PLECE de la CONDUCEREA SENATULUI

“Ani la rand, Curtea Constitutionala a fost transformata premeditat intr-un arbitru central al deciziei politice si al vietii politice, in general. Ar fi binevenit ca CCR sa revina la rolul sau de baza, acela de a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament. Consider ca puterile statului isi pot rezolva diferentele de opinii prin dialog direct, fara interventia CCR. In acest sens, este extrem de relevant faptul ca la Senat, dar si in Camerele reunite, ca urmare a consultarilor, grupurile parlamentare s-au manifestat consensual in a pune de acord dispozitiile legale cu Constitutia, in ceea ce priveste majoritatea necesara adoptarii hotararilor de incuviintare a cererilor de retinere sau arestare a unui parlamentar. Nu a fost necesar nici macar un dialog intre institutii. Au fost suficiente consultari in interiorul Legislativului”, mai spune CALIN POPESCU TARICEANU.

Acesta mai arata ca este necesara ca tema modificarii Constitutiei sa fie abordata in cadrul negocierilor la care vor fi chemate partidele de catre presedintele KLAUS IOHANNIS.

“Mergand pe aceeasi idee de promovare a dialogului, cu ocazia conferintei de presa sustinute pe 31 martie, presedintele Romaniei a dat de inteles ca va invita la consultari partidele politice dupa sarbatorile pascale. Este o directie de actiune demna de a fi salutata si continuata. Sunt sigur ca toate partidele politice cu reprezentare parlamentara vor da curs acestei solicitari. Domnul presedinte nu a facut cunoscute propunerile sale pentru agenda discutiilor, dar imi permit sa afirm ca includerea temei revizuirii Constitutiei este absolut necesara, nu doar pentru accelerarea dezbaterilor. Adoptarea legii de modificare a Constitutiei necesita o majoritate de 2/3 din numarul parlamentarilor si, in acest context, presedintele Romaniei poate influenta lucrurile de o maniera constructiva”, declara CALIN POPESCU TARICEANU.

Presedintele Senatului afirma ca va respecta decizia CCR, desi, spune el, in cei 25 de ani care au trecut de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat decizii negative.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: Senatul TREBUIE sa actioneze in acord cu solutia pronuntata miercuri de CCR

“O a doua concluzie este legata de decizia CCR privind obligarea Senatului de a redacta hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2014, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara. Nu as vrea sa inchei aceasta declaratie fara sa mentionez un aspect la care tin foarte mult. Parlamentul are un drept constitutional si suveran legat de incuviintarea fie a urmaririlor penale, fie a arestarilor. Prin urmare, atunci cand este solicitat, el nu trebuie sa raspunda automat printr-un aviz favorabil. Poate sa dea aviz favorabil sau nefavorabil, dupa ce analizeaza fiecare caz in parte. Mai mult decat atat, atunci cand vorbim despre libertatea individului, intr-o tara democratica, cred ca aceasta este cel mai pretios bun pe care-l avem si trebuie sa tratam acest lucru cu cea mai mare responsabilitate”, incheie CALIN POPESCU TARICEANU.