CALIN POPESCU TARICEANU: VOTUL in cazul lui DAN SOVA nu poate fi RELUAT in Senat

Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a declarat luni ca reluarea votului referitor la cererea DNA pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului Dan Sova nu este posibila, intrucat procedura a fost indeplinita si nu a existat “nicio contestatie a votului sau a procedurii utilizate”.

“Nu stiu daca este o intentie serioasa de reluare a votului, dar reluarea votului nu se poate face decat daca exista, cum se intampla poate uneori, o defectiune in sistemul de vot, daca unii dintre membrii Camerei nu pot sa voteze, dar nu este cazul. Pentru un vot care unei parti din membrii Parlamentului nu este convenabil, nu se poate relua votul. Procedura a fost indeplinita, nu a existat nicio sesizare, nicio contestatie a votului sau a procedurii utilizate, asa incat nu poate fi acceptabil un astfel de demers”, a sustinut Tariceanu.

Citeste si: Un LIDER PLR DEMISIONEAZA din partid in urma VOTULUI in cazul DAN SOVA

Intrebat care va fi procedura in cazul votului pentru cea de-a doua cerere de retinere si arestare preventiva in cazul senatorului DARIUS VALCOV, Tariceanu a explicat ca “pana nu se face modificarea Regulamentului sau nu apare o sesizare a Curtii care sa oblige Senatul sa faca o modificare a Regulamentului, ramane in vigoare actuala prevedere”.

Tariceanu a adaugat ca exista intr-adevar o contradictie intre textul Constitutiei si prevederile din Regulamentul Senatului si din Statutul deputatului si senatorului cu privire la procedura de adoptare a unei cereri de incepere a urmaririi penale sau de retinere si arestare preventiva.

“Este o neconcordanta intre prevederea constitutionala si cea din Regulamentul comun al Camerei si Senatului, cat si din Regulamentul Senatului. Acest lucru insa se poate rezolva si de altfel am vazut ca sesizarile trimise catre Curte atat de presedinte, cat si de PNL vizeaza aceasta neconcordanta. Cineva isi poate pune intrebarea de ce s-a procedat in felul acesta si am sa explic de ce s-a tinut cont de Regulamentul Senatului in cazul votului pentru domnul Sova: pentru ca atata vreme cat articolul respectiv nu este declarat neconstitutional, el este in vigoare, are putere de lege si se aplica. Prin urmare, daca in urma sesizarii Curtii, Curtea va considera ca aceasta neconcordanta trebuie rezolvata, din acel moment devine aplicabila solutia pe care o va da CCR. Dar pana atunci ramane in vigoare Regulamentul asa cum este”, a afirmat presedintele Senatului, citat de Agerpres.

Citeste si: Un deputat PNL cere RELUAREA VOTULUI din Senat in cazul DAN SOVA

Potrivit acestuia, “va veni momentul foarte rapid” ca Regulamentele Camerei si Senatului sa fie corelate cu prevederile Constitutiei.

“Decizia CCR si ea se referea la o anumita speta, nu viza articolul 24 din legea 96 sau articolul 173. Este o deficienta a Parlamentului ca nu a pus in acord aceste prevederi cu legea constitutionala. In cazul de fata, mai ales ca acum CCR a fost sesizata pe aceste doua prevederi regulamentare, se poate considera ca va veni momentul foarte rapid sa se faca o concordanta intre cele doua Regulamente si Constitutie”, a mai sustinut Tariceanu.

El a facut referire si la scrisoarea deschisa pe care a transmis-o in cursul zilei de sambata, afirmand ca nu intentioneaza sa abdice de la principiul separatiei puterilor in stat intrucat “Parlamentul nu va primi indicatii politice cum sa voteze de la nicio alta institutie”.

“Am dat un mesaj puternic, foarte clar si bine inteles de toti cei care sunt vizati la nivel institutional privitor la independenta Parlamentului si la principiul separatiei puterilor in stat. Acesta este un principiu de la care nu am intentia sa abdic. Parlamentul nu va primi indicatii politice cum sa voteze de la nicio alta institutie. Votul imperativ este nul. Membrii Parlamentului au dreptul sa voteze asa cum cred, pe baza audierii celor care sunt in anumite cauze, pe baza informatiilor pe care le au, pe baza raportului pe care Ministerului Public il inainteaza Parlamentului in cazul in care se cere incuviintarea retinerii, arestarii preventive sau urmarirea penala. Fiecare parlamentar considera individual cum trebuie sa voteze si nu asculta ordine de la nimeni”, a spus Tariceanu.