Calitatea lui Viorel Hrebenciuc este incerta, singura hotarare a Camerei publicata in Monitorul Oficial este cea privind numirea unui nou vicepresedinte

Calitatea lui Viorel Hrebenciuc este incerta, dupa ce plenul Camerei Deputatilor a luat act de demisia sa, insa nu a adoptat o hotarare prin care sa-i fie declarat vacant locul de deputat si sa se constate incetarea calitatii sale de parlamentar. In sedinta de plen de luni, Camera Deputatilor a luat act de demisia din Parlament a lui Viorel Hrebenciuc, presedintele Camerei intreband daca Hrebenicuc staruie in demisie, insa acesta nu a fost prezent la sedinta. La sedinta au fost prezenti 243 de deputati, fiind cvorum de sedinta, a anuntat presedintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Proiectul de hotarare prin care se vacanta mandatul lui Hrebenciuc nu a fost supus votului plenului. incetarea calitatii de deputat determina incetarea implicita a imunitatii parlamentare, fapt care face posibila arestarea preventiva.

Astfel, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor, calitatea de deputat inceteaza prin demisie.

”In cazul in care deputatul sau senatorul si-a depus demisia, presedintele, in prima sedinta publica a plenului respectivei Camere, il intreaba pe deputat sau pe senator daca staruie in demisie si, daca acesta raspunde afirmativ sau nu se prezinta in sedinta de plen pentru a raspunde, presedintele ia act de demisie si supune votului plenului Camerei din care face parte adoptarea hotararii prin care se vacanteaza locul de deputat sau de senator”, mentioneaza articolul 7, alineatul 3 din legea mentionata, care indica procedura completa ce trebuie urmata in cazul demisiei. Hotararea se publica in Monitorul Oficial.

Citeste si: Hrebenciuc nu mai are IMUNITATE! Parlamentarii au luat act de DEMISIA lui

Proiectul de hotarare privind vacantarea locului detinut de Viorel Hrebenciuc, avand numarul 58, s-a aflat pe a doua pozitie a ordinii de zi pentru sedinta de luni a Camerei, dar nu a fost exprimat si un vot. Desi a fost citita in plen de catre presedintele Camerei Valeriu Zgonea, hotararea nu figureaza pe lista de vot electronic, regasindu-se insa cele referitoare la modificarea ordinii de zi, numirea unui nou vicepresedinte al Camerei, in locul lui Hrebenciuc si votul privind incuviintarea arestarii lui Ion Dinita, pentru care nu a existat cvorum. De altfel, Zgonea a si anuntat ca proiectul de hotarare privindu-l pe Hrebenciuc merge la votul final, care nu s-a mai exercitat.

Potrivit unor surse din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, in sedinta de luni au existat controverse pe subiectul demisiei lui Hrebenciuc si a momentului din care aceasta produce efecte. in cele din urma, reprezentantii PSD au sustinut ca este suficient ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, sa comunice Ministerului Justitiei faptul ca Viorel Hrebenciuc si-a dat demisia din calitatea de deputat, fara ca incetarea calitatii acestuia sa se produca printr-un act publicat in Monitorul Oficial.

De altfel, singurele precizari referitoare la statutul lui Hrebenciuc au fost facute, dupa sedinta plenuluii, de secretarul Camerei Ion Ciolacu, care a spus ca numai Ministerul Justitiei poate sa trimita demisia spre publicare la Monitorul Oficial.

“Noul Statut al deputatilor prevede ca nu se mai voteaza actul de demisie, este un act unilateral. in acest moment domnul presedinte Valeriu Zgonea a solicitat Biroului Permanent sa scrie o adresa Ministerului Justitiei in care il informeaza ca Viorel Hrebenicuc nu mai este deputat si dansii pot sa inceapa sa-l trimita la Monitorul Oficial. Domnul Hrebenciuc poate fi retinut in momentul in care va aparea demisia in Monitorul Oficial. Domnul Zgonea va semna o adresa catre Ministerul Justitiei, cred ca in seara aceasta va fi publicata in Monitorul oficial”, a mai spus Ciolacu.

Citeste si: Marian Neacsu, ales vicepresedinte al Camerei Deputatilor, in locul lui Viorel Hrebenciuc

Pana in prezent, presedintele Camerei Deputatilor nu a facut precizari suplimentare pe acest subiect. Sigura hotarare a Camerei publicata pana la aceasta ora in Monitorul Oficial este cea referitoare la numirea unui nou vicepresedinte al Camerei Deputatilor in locul lui Hrebenciuc.

In cazuri similare, cele ale deputatilor Dan Nica si Vasile Bleotu, a fost adoptata o hotarare a Camerei Deputatilor in care se preciza faptul ca se ”constata incetarea calitatii de deputat”.

Astfel, pe 11 martie Camera Deputatilor adopta hotararea prin care deputatul PSD Vasile Bleotu isi pierdea aceasta calitate ca urmare a demisiei.

In preambulul hotararii se preciza ca se are in vedere ”demisia, incepand cu data de 10 martie 2014, din calitatea de deputat a domnului Vasile Bleotu, ales in Circumscriptia electorala nr. 40 Valcea, Colegiul uninominal nr. 4 si ca presedintele Camerei Deputatilor a luat act de aceasta demisie in sedinta publica din data de 10 martie 2014”.

”Camera Deputatilor adopta prezenta hotarare. Articol unic. – Camera Deputatilor constata incetarea calitatii de deputat a domnului Vasile Bleotu incepand cu data de 10 martie 2014 si declara vacant locul de deputat in Circumscriptia electorala nr. 40 Valcea, Colegiul uninominal nr. 4”, se arata in document.

Aceeasi procedura a fost aplicata si in cazul lui Dan Nica, cu mentiunea faptului ca hotararea asupra incetarii calitatii si mandatului s-a adoptat anterior devenirii efective a acesteia.

Mai exact, Dan Nica si-a semnat demisia ”din calitatea de deputat incepand cu data de 23 iunie 2014” si presedintele Camerei Deputatilor ”a luat act de aceasta demisie in sedinta publica din data de 10 iunie 2014”.

Hotararea Camerei Deputatilor din 11 iunie preciza in articolul unic: ”Camera Deputatilor constata incetarea calitatii de deputat a domnului Nica Dan, incepand cu data de 23 iunie 2014 si declara vacant locul respectiv de deputat in Circumscriptia electorala nr. 18 Galati, Colegiul uninominal nr. 5”.