Camera Deputatilor a adoptat un proiect prin care ANM va avea activitati care tin de securitatea nationala

Un proiect initiat de Guvern care prevede ca Agentia Nationala de Meteorologie (ANM) sa aiba activitati care tin de securitate nationala a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor.

Proiectul de lege prevede ca ANM realizeaza studii si cercetari privind identificarea si evolutia zonelor vulnerabile la diverse fenomene meteorologice severe precum seceta, desertificare, inundatii, identifica, monitorizeaza si analizeaza situatiile si zonele in care este posibil sa se intervina activ in atmosfera in vederea modificarii regimului precipitatiilor atmosferice, elaboreaza prognoze ale campului poluant in cazul unui accident chimic sau nuclear.

“ANM are capacitatea tehnica si profesionala sa furnizeze autoritatilor nationale informatii privind deplasarea unui nor poluat in cazul unui accident chimic sau nuclear in orice punct din zona Balcanilor. Consider ca tine de securitate nationala sa stii unde duci populatia. Doi, ANM are capacitatea sa monitorizeze daca in Romania se actioneaza activ pentru modificarea vremii. Are capacitatea sa furnizeze autoritatilor si agricultorilor informatii privind ce va urma-desertificare, fenomene meteo extreme, seceta extrema sau inundatii”, a declarat in plen directorul ANM, Ion Sandu. 

Sursa foto: agerpres