Legea care INTERZICE FUMATUL in toate SPATIILE INCHISE a fost PROMULGATA. UPDATE

Deputatii au fost de acord, marti, cu suplimentarea ordinii de zi a SEDINTEI DE PLEN cu proiectul care prevede INTERZICEREA FUMATULUI in SPATIILE PUBLICE INCHISE, spatiile inchise de la LOCUL DE MUNCA, la LOCURILE DE JOACA pentru copii, in UNITATILE SANITARE, DE INVATAMANT, precum si cele destinate PROTECTIEI si ASISTENTEI COPILULUI.

UPDATE 15.26 Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege care prevede INTERZICEREA FUMATULUI in toate spatiile inchise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare. Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, a fost modificata prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie initiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se refera la definirea spatiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului in aproape toate spatiile publice inchise. 

Proiectul a fost votat cu 164 voturi pentru, 20 voturi impotriva si 26 de abtineri

Stire initiala

Decizia a fost luata cu 162 de voturi “pentru”, sase “impotriva” si patru abtineri. Propunerea de introducere pe ordinea de zi a sedintei de marti a proiectului de act normativ a fost facuta de liderul deputatilor PSD, Marian Neacsu.

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut in plen si apoi sa intre la sesiunea de vot final, programata la finalul sedintei.

CITESTE SI: LEGEA ANTI-FUMAT, modificata in Comisia de Sanatate. Proiectul va fi trimis in plen pentru VOTUL FINAL

Proiectul prevede interzicerea completa a fumatului in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, desfasurarea de campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achizitioneze, indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon.

Totodata, legea contine unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei.

Ce spune Art. 1 al legii, modificat la propunerea deputatei Aurelia Cristea: “Prezenta lege stabileste unele masuri privind prevenirea si combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completa a fumatului in toate spatiile inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii, prin inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfasurarea unei campanii de informare si educare a populatiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmeaza sa le achitioneze, prin indicarea in produsele finale a continutului de gudron, nicotina si monoxid de carbon, prin unele masuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, avand ca scop protejarea sanatatii persoanelor fumatoare si nefumatoare de efectele daunatoare ale fumatului, prevenirea raspandirii fumatului in randul minorilor si asigurarea unui nivel adecvat al calitatii vietii populatiei din Romania.”

Proiectul defineste SPATIUL PUBLIC astfel: “Spatiu public inchis se intelege orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.”

De asemenea, proiectul prevede ca “fumatul este permis numai in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale” cu respectarea unor conditii.

Sursa foto: agerpres