CAMERA DEPUTATILOR: OUG privind PROGRAMUL de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a fost APROBATA

CAMERA DEPUTATILOR: OUG privind PROGRAMUL de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a fost APROBATA

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, ordonanta de urgenta privind programul de stimulare de cumparare de autoturisme noi, care prevede ca persoanele fizice pot achizitiona prin credite garantate de stat primul autoturism nou al carui pret sa nu depaseasca 50.000 lei, la care se adauga TVA.

Deputatii au adoptat ordonanta cu 164 de voturi pentru, 4 impotriva si 65 abtineri.

Ordonanta de urgenta 66/2014 prevede ca persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism nou prin contractarea de credite garantate de catre stat. Acest autoturism trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime ale standartului Euro 5, iar pretul de achizitie nu depaseste 50.000 de lei , la care se adauga TVA, dupa caz.

Cei care vor sa beneficieze de acest program sunt cei care la data solicitarii creditului garantat declara pe propria raspundere ca nu a mai detinut in proprietate un autoturism bun nou, nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare, iar la data solicitarii cerditului garantat beneficiarul programului are varsta de minimum 18 ani si capacitatea de exercitiu.

CITESTE SI: SALONUL AUTO DE LA GENEVA: Performanta, viteza si pasiune GALERIE FOTO 

Beneficiarii programului trebuie sa dispuna de un avans de 5% din pretul de achizitie a autorurismului nou, iar garantia statului va fi de maximum 50% din finantare acordata. Acestia trebuie sa asigure utoturismul nou cu polite de tip CASCO

In caz de nerespectare de catre beneficiar a acestei obligatii finantatorul are dreptul de a proceda la incheierea politei de asigurare pe cheltuiala proprie, in numele si in contul beneficiarului, si de a recupera cheltuielile respective de la beneficiar prin orice modalitate prevazuta de lege, inclusiv prin includerea acestora in ratele de credit lunare.

Prin mecanismul de garantare instituit, Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare care acorda credite persoanelor fizice eligibile pentru achizitia unui autoturism nou. Institutia de credit si institutia financiara nebancara au dreptul la plata valorii de executare a garantiei in cazul producerii riscului de credit, iar sumele rezultate din executarea garantiilor de stat se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice de la bugetul de stat si se recupereaza de la beneficiarul programului.