CAMERA DEPUTATILOR: Proiectul de lege privind VOTUL PRIN CORESPONDENTA, ADOPTAT PE ARTICOLE

Proiectul de lege privind VOTUL PRIN CORESPONDENTA a fost ADOPTAT, miercuri, PE ARTICOLE, de Camera Deputatilor, in forma propusa de COMISIA DE COD ELECTORAL, urmand sa intre la votul final, relateaza Agerpres.

Presedintele PSD, LIVIU DRAGNEA, a declarat ca toate zvonurile potrivit carora pentru alegerile prezidentiale nu va fi stabilita prin lege procedura de vot prin corespondenta sunt NEREALE, aratand ca va cere Comisiei speciale sa continue discutiile in acest sens.

“Imediat dupa ce aceasta lege va fi votata, eu voi cere Comisiei speciale sa continue discutiile pentru a se realiza proiectul de lege si pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE. Fiind proceduri putin diferite, fiind nevoie de o analiza mult mai serioasa pentru cele doua tururi de scrutin din punct de vedere logistic si al infrastructurii, nu s-a dorit sa se mai gaseasca inca un motiv pentru ca LEGEA DE AZI SA FIE AMANATA. Toate aceste discutii vor inceta si se va vedea ca toti cei care nu au avut incredere ca vor fi aceleasi prevederi si la alegerile prezidentiale ori s-au inselat, ori au vrut sa umbreasca acest succes al tuturor de azi, care este de fapt succesul romanilor de pretutindeni”, a afirmat Dragnea.

CITESTE SI: COMISIA PENTRU COD ELECTORAL A FINALIZAT RAPORTUL PENTRU PROIECTUL LEGII VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

Deputatul liberal MIHAI VOICU a anuntat ca PNL va vota in favoarea legii, exprimandu-si regretul ca proiectul nu se refera si la votul prin corespondenta pentru toate tipurile de scrutin.

“Avem un pas facut prin adoptarea votului prin corespondenta pentru alegerile parlamentare, dar nu este intregul salt. Atat se poate cu aceasta majoritate parlamentara. Speram ca o alta majoritate parlamentara, dupa alegerile din 2016, VA EXTINDE ACEASTA LEGE. Dezamagirea consta ca in anul 2015, in acest proiect de lege, prin vointa majoritatii parlamentare si cu opozitia PNL, inregistrarea alegatorilor pentru votul prin corespondenta se poate face doar in scris, doar fizic, a fost eliminata POSIBILITATEA DE INSCRIERE ELECTRONICA si nu suntem in 1980 si nici in 1880. Aceasta eliminare a posibilitatii de inregistrare electronica seamana mai degraba ca o piedica decat ca o facilitate si imi aduce aminte acea gluma de pe vremea comunistilor care spunea ca regimul Ceausescu sigur te lasa sa emigrezi, daca ai peste 70 de ani si daca iti dau voie parintii. Avem o lege a votului prin corespondenta, dar cream bariere prin diverse articole. Votam pentru si vom cauta sa modificam aceasta lege prin imbunatatire in cel mai scurt timp cu putinta”, a spus el.

Deputatul ALDE Steluta Cataniciu a precizat ca grupul sau nu sustine proiectul de lege sub aceasta forma, motivand ca instituie o discriminare intre cetatenii romani din strainatate si cei din tara, care nu beneficiaza de acelasi tip de vot.

CITESTE SI: PSD A ADUS AMENDAMENTE CARE MODIFICA SUBSTANTIAL LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

Deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca actul normativ nu garanteaza secretul votului si a anuntat ca parlamentarii Uniunii vor vota impotriva. “Din punctul nostru de vedere are aparente ale unei tentative de manipulare. (…) Pana in septembrie anul viitor se vor da niste OUG de modificare a acestei legi ca sa poata fi aplicata. UDMR va vota impotriva”, a sustinut Marton Arpad.

Si deputatul PND Daniel Fenechiu a anuntat ca reprezentantii grupului vor vota impotriva proiectului, in cazul in care amendamentele ALDE nu vor fi acceptate.

“Credem ca o lege de acest gen nu se poate face in doua saptamani, nu poate intra in discutie in contextul in care raportul ne este pus la dispozitie cu cateva minute inainte, credem ca asta nu este solutia pe care o asteapta romanii din diaspora. Grupul parlamentar national democrat sustine amendamentele ALDE, iar, in ipoteza in care nu vor trece, vom vota impotriva”, a declarat Fenechiu.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU A DEZVALUIT CE VOR FACE LIBERALII DUPA CE VOR AJUNGE LA PUTERE

Deputatul minoritatilor nationale Ovidiu Gant a precizat ca grupul sau va vota acest proiect, in ciuda tuturor criticilor. Deputatii PSRo au anuntat ca se vor abtine la votul in cazul proiectului de lege privind votul prin corespondenta.

La finalul dezbaterilor, deputatii UDMR au parasit plenul, motivand ca proiectul se discuta in procedura de urgenta fara sustinerea amendamentelor.

Sursa foto: Adevarul