Camera Deputaților respinge autonomia Ținutului Secuiesc

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, propunerea legislativă privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, care a fost criticată de majoritatea parlamentarilor, cu excepţia UDMR. În favoarea respingerii proiectului s-au înregistrat 218 voturi pentru, iar 20 împotrivă, notează știripesurse.ro.

Iniţiatorul proiectului, deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, a afirmat că nu propune modificarea graniţelor, ci doar autonomie teritorială a ţinutului secuiesc în interiorul statului român. Liderul grupului PSD, Vasile Suciu, a anunţat că social-democraţii nu susţin proiectul de lege.

Deputatul PMP Marius Paşcan a criticat şi el proiectul, susţinând că iniţiatorii “agresează România”.  Şi USR va vota împotriva proiectului, a declarat deputatul Tudor Benga. Fostul premier Mihai Tudose a criticat iniţiativa UDMR.

În schimb, deputatul UDMR Korodi Attila a afirmat că susţine proiectul, menţionând că a vorbi despre autonomie reprezintă “dorinţa implementării unui model european, de a apropia administraţia publică cât mai mult de cetăţean”.

Potrivit proiectului de lege, “locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă” ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare.

Autonomia comunităţii reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritate autohtonă a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi a unei părţi importante a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, se arată în proiectul de lege.

Conform acestuia, “Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internaţional”. “Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii”, mai prevede proiectul de act normativ.

Acelaşi proiect menţionează că “teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş, care aparţine judeţului Mureş”.

Consiliul Legislativ a dat aviz negativ proiectului de lege, iar Guvernul încă nu a emis un punct de vedere.  Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată cu acest proiect, Senatul este for decizional.

Sursa foto: realitatea