Camera Deputatilor se pronunta astazi asupra cererii de arestare preventiva a lui Gheorghe Coman

DEPUTATI, SCAPA, INCOMPATIBILITATE, ANI, REGIMUL INCOMPATIBILITATILOR, MODIFICAT, PRESEDINTI, CONSILII JUDETENE, PRIMARI, DEPRE, ADUNARI GENERALE, COMPANII, NIVEL LOCAL, KLAUS IOHANNIS, PROMULGARE

Camera Deputatilor urmeaza sa se reuneasca, vineri, pentru a se pronunta prin vot asupra cererii de incuviintare a arestarii preventive a lui Gheorghe Coman, dupa ce Comisia juridica a avizat favorabil, luni, solicitarea in acest sens, transmite Mediafax.

Cererea ministrului Justitiei, insotita de solicitarea Parchetului de pe langa iCCJ de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Gheorghe Coman, formulata in dosarul instrumentat de DNA, urmeaza sa fie dezbatuta in sedinta de plen a Camerei Deputatilor programata sa inceapa la ora 12.00.

Secretarul Camerei Deputatilor, deputatul Eugen Nicolicea, preciza luni ca sedinta de plen in care se va decide asupra solicitarii de arestare preventiva a deputatului Gheoghe Coman va avea loc in 27 decembrie conform deciziei Biroului Permanent.

Nicolicea a fost intrebat daca liderii grupurilor parlamentare au ridicat problema mobilizarii parlamentarilor la sedinta de plen, pentru intrunirea cvorumului, in conditiile in care sedinta este programata imediat dupa Craciun. “Craciun, ne-Craciun, termenele sunt termene … eu intotdeauna am sustinut ca regulamentele trebuie sa fie respectate, chiar daca ai situatii neplacute”, a raspuns Nicolicea. Deputatul a afirmat ca in situatia in care nu va fi intrunit cvorumul de sedinta vineri in plenul Camerei Deputatilor presedintele de sedinta va anunta la momentul respectiv data urmatoarei sedinte in care subiectul va fi repus pe ordinea de zi.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, luni, solicitarea de arestare preventiva a deputatului Gheorghe Coman, cu 13 voturi “pentru” si o abtinere.

Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Ciprian Nica, a precizat ca pentru Gheorghe Coman a fost solicitata arestarea pentru o infractiune de insusire de foloase dintr-o functie de conducere politica intr-un anumit partid si nu ca deputat.

“Asa cum vedeti si dumneavoastra nu are nimeni o superimunitate si urmeaza plenul sa stabileasca, probabil se va incuviinta cererea de arestare preventiva. Asupra motivelor de fapt si de drept se va pronunta numai instanta, Parchetul de pe langa iCCJ a venit numai cu o cerere de emitere a acestei actiuni (…). El trebuie sa convinga instanta daca poate sau nu sa fie arestat, poate sa fie cercetare si in stare de libertate”, a afirmat atunci deputatul PSD.
Nica a mentionat ca, in sedinta comisiei, deputatul Coman a sustinut ca este nevinovat.

Deputatul Gheorghe Coman a declarat luni, la finalul audierii in Comisia juridica, ca nu are de gand sa-si dea demisia din calitatea de parlamentar deoarece se considera nevinovat.

El a fost intrebat de jurnalisti cum apreciaza votul din Comisia juridica, for care a avizat favorabil solicitarea de arestare preventiva in cazul sau. “Votul este clar, foarte bine, nu-i problema, ma voi supune justitiei”, a raspuns deputatul.

De asemenea, el a fost intrebat daca nu se gandeste sa demisioneze in calitatea de deputat. “Niciodata, fiindca eu nu sunt vinovat (…) Daca demisionez maine si justitia nu ma gaseste vinovat, ce facem? Daca eu nu am luat nimic, absolut nimic?”, a replicat Coman.

Deputatul a mai fost intrebat ce asteptari are de la colegii sai din Camera Deputatilor la votul de vineri, din plen. “Mesajul meu e sa-si faca datoria de parlamentar (…) Justitia sa-si faca datoria, colegii mei la fel”, a mai afirmat Coman.

Deputatul a negat ca ar fi fugit de la flagrantul pus la cale de procurori, afirmand ca nu a fost urmarit in ziua respectiva, dar a doua zi politistii l-au cautat la domiciliu.

Gheorghe Coman a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, ca denuntatorul sau este directorul adjunct al DSVSA Buzau, el sustinand ca nu a luat “spaga” in viata sa, ca nu a fost prins in flagrant si ca nu a fugit, fiind la tara, sa taie porcul.

Ministerul Justitiei a anuntat saptamana trecuta, joi, ca ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PC Gheorghe Coman intr-un dosar penal instrumentat de DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a transmis catre PICCJ cererea si referatul, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a solicita presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Gheorghe Coman, urmarit penal pentru fapte coruptie.

DNA a aratat, intr-un comunicat, ca deputatul a fost prins joi, dupa ce a fugit cu masina la momentul flagrantului.

“Ulterior, procurorul sef al DNA, doamna Laura Codruta Kövesi a transmis catre PICCJ cererea si referatul, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Coman Gheorghe pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, se mai arata in comunicat.

Gheorghe Coman a fost dus, joi dupa-amiaza, la sediul DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti, unde a stat peste trei ore.

Deputatul PC Gheoghe Coman ar fi negociat sprijinul politic pentru accesul in functii publice, spunand ca “fara politica nu poti sa traiesti” si ca “la orice partid se cere niste bani”, potrivit referatului procurorilor DNA.

Conform referatului trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care se solicita incuviintarea arestarii lui Gheorghe Coman, deputatul si-a stabilit un cerc relational format din persoane care ocupau functii de conducere in cadrul autoritatilor si institutiilor publice atat la nivel central, cat si la nivel local, printre demnitari si lideri politici.

Procurorii au aratat ca deputatul Gheorghe Coman intermedia prin aceste persoane rezolvarea, in afara cadrului legal, a unor interese private vizand, in principal, sprijinul politic pentru accesul in functii publice importante.

Potrivit anchetatorilor, Gheorghe Coman facea aceste lucruri in schimbul unor servicii, precum: asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia intalnirilor de lucru organizate in cadrul formatiunii politice judetene pe care o conducea; angajarea intr-o functie publica de conducere a presedintelui executiv al Organizatiei Judetene Buzau a Partidului Conservator; interventia la o echipa de control constituita din angajati ai DSVSA Buzau in sensul de a favoriza o societate comerciala verificata, administrata de un consilier al Partidului Conservator.

intr-o discutie telefonica din 3 noiembrie, interceptata de procurori, Gheorghe Coman vorbea despre functia de director adjunct la DSV, care, in urma unor “intelegeri”, ar reveni Partidului Conservator.

Gheorghe Coman a fost votat deputat pe listele PPDD, iar in martie s-a mutat la PC. El a fost ales recent presedinte PC Buzau.

Conducerea PC a hotarat suspendarea deputatului Gheorghe Coman din calitatea de membru al partidului, pana la clarificarea situatiei acestuia in justitie.

Presedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca nimeni din conducerea partidului nu i-a cerut lui Gheorghe Coman “nici macar un covrig” si ca este bine ca institutiile si-au facut datoria.