CAMERA DEPUTATILOR a adoptat CRESTERILE de SALARII si SPORURI in SANATATE si EDUCATIE

O parte din angajatii din Sanatate si Educatie ar putea primi mai multi bani. Masura va fi votata, luni, in Camera Deputatilor, care e for decizional. Proiectul legislativ prevede ca salariul de baza din invatamant ar urma sa fie marit cu 15 la suta, de la 1 ianuarie anul viitor. De asemenea, cu 25 de procente ar creste si salariul de baza de incadrare, pentru personalul Casei de Asigurari de Sanatate, din luna decembrie a acestui an, informeaza postul de televiziune Digi 24.

UPDATE: Plenul Camerei Deputatilor a votat luni cresterile de sporuri si salarii din domeniile sanatatii si educatiei, venite ca amendamente la legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 57/2015. Au fost 184 voturi si un deputat nu si-a exprimat votul, in conditiile in care PNL a boicotat sedinta in incercarea de a nu fi indeplinit cvorumul de minimum 177 deputati. Potrivit datelor obtinute de HotNews.ro, impactul bugetar total al acestor amendamente votate intr-o sedinta maraton a comisiilor de munca si de buget lunea trecuta este de 4,85 mld lei. La sedinta de plen de luni, ultima a acestui legislativ, au fost prezenti si sindicalisti din Sanatate, aflati la balcoane, care au aplaudat pe rand declaratiile lui Liviu Dragnea si apoi votul. 

STIRE INITIALA

In plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar putea face la nivelul acestui an, si nu la nivelul din 2009. Iar de mariri cu 15 la suta vor avea parte si angajatii din sistemul de asistenta sociala. Cresterile de salarii au fost aprobate, pe 1 noiembrie, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, insa au atras critici de la seful de stat si de la prim-ministru.

Presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca “Parlamentul a ajuns intr-o zona populist-electoralista, unde nu trebuia sa ajunga” si ca decizia de a creste salariile ar trebui bine analizata inainte, nu asa cum s-a procedat acum, pe repede-inainte.

Asta pentru ca factura e uriasa, iar bugetul pentru anul viitor nu poate suporta toate aceste lefuri marite, deci premierul Dacian Ciolos vede doua scenarii posibile: ori crestem deficitul, ori reducem investitiile. In cazul in care cresterile salariale vor fi adoptate in plenul Camerei Deputatilor, for decizional, atunci masura va ajunge pe masa presedintelui Klaus Iohannis.

De votul de luni depinde si greva Sanitas. Angajatii din sistemul sanitar au transmis ca daca deputatii nu vor fi de acord cu marirea lefurilor, atunci vor continua sa protesteze, cu toate ca greva lor a fost declarata ilegala de Tribunalul Bucuresti.

Sursa foto: realitatea