CAMPANIA ELECTORALA pentru alegerile partiale parlamentare si locale incepe sambata

CAMPANIA ELECTORALA pentru ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE din 25 mai incepe sambata, numerosi candidati fiind inscrisi in cursa pentru cele cinci mandate de deputat, trei de senator, unul de presedinte de Consiliu Judetean si 17 de primar de oras sau comuna.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE vor avea loc, duminica, 25 mai, simultan cu scrutinul pentru Parlamentul European. Campania pentru europarlamentare a inceput deja din 25 aprilie.

Astfel, se vor desfasura alegeri parlamentare partiale pentru cinci mandate de deputat in Galati – colegiul uninominal 9, Hunedoara – colegiul 3, Ilfov – colegiul 4, Satu Mare – colegiul 2 si Timis – colegiul 3. Cele trei mandate de senator sunt in Gorj – colegiul uninominal 2 si Bucuresti – colegiile 7 si 8. In Bucuresti, 13 candidati se vor confrunta pentru ocuparea a doua mandate de senator, in colegii din Sectorul 4.

CAMPANIA ELECTORALA. Sapte candidati vizeaza castigarea mandatului de senator din colegiul 8, ramas vacant dupa demisia din Senat al lui Dan Voiculescu. Acestia sunt Ilie Nastase (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC ), Petru Luhan (PDL), Cristina Pastrama (PNL), Ruxandra Maria Dragomir (Partidul Miscarea Populara), Iulian Craciun (PNTCD), Aurel Cristian Radan (FC) si Gheorghe Chiran (PPDD).

Citeste si: Campania electorala pentru alegerile parlamentare partiale va fi pe bani la radio si tv

In colegiul 7, locul de senator ramas vacant dupa demisia din Parlament a lui Victor Ciorbea este vizat de Alfred Laurentiu Antonio Mihai (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC), Adriana Saftoiu (PDL), Andrei Gheorghe Creci (PNL), Cristian Ilie (Partidul Miscarea Populara), Traian Raul Popa (PNTCD) si Nicolae Calota (PPDD).

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Un al treilea senator urmeaza sa fie ales in judetul Gorj. Sapte candidati s-au inscris in cursa pentru postul de senator in colegiul ramas vacant dupa numirea lui Toni Grebla la Curtea Constitutionala: ministrul Invatamantului Superior Mihnea Costoiu (alianta PSD-UNPR-PC), presedinta PPDD Simona Man, presedintele filialei judetene a partidului Forta Civica Ion Savoiu, primarul comunei Rosia de Amaradia Liviu Cotojman (PDL), primarul de la Targu Carbunesti Mihai Viorel Mazilu (PNL), fostul viceprimar de la Targu Carbunesti Ion Fugaru (PMP), presedintele PNTCD Gorj Matei Catrinoiu.

CAMPANIA ELECTORALA. De asemenea, sapte candidati s-au inscris in competitia pentru un mandat de deputat in Colegiul 4 Ilfov, ramas vacant dupa demisia din Camera Deputatilor a liberalului Eduard Hellvig. Acestia sunt: Gabriela Szabo, (alianta PSD-UNPR-PC), Dumitru Vasile (PDL), Andrei Daniel Gheorghe (PNL), Iustin Ion Dumitru (PMP), Ion Rogoveanu (PPDD), Andrei Octavian Ciozvarda Diaconescu (FC) si Michael Heimann (PRM).

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Tot sapte candidati s-au inscris pentru postul de deputat in colegiul 3 din Timis, vacantat dupa ce Maria Grapini a decis sa candideze la PE. Astfel, si-au depus candidaturile directorul Spitalului Judetean Florin Birsasteanu (PSD), Mircea Burghina (FC), Viorel Coifan (PNL), fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu (PMP), Ciprian Mihok (PNTCD), Balint Petrescu (PDL) si Florian Zanfir (PPDD).

Citeste si: Alegeri locale partiale in 25 mai in mai multe judete 

CAMPANIA ELECTORALA. Pentru postul de deputat in colegiul 2 Satu Mare se vor confrunta sase candidati. Mandatul a fost detinut de Ovidiu Silaghi, ales din partea PNL, care a renuntat in schimbul continuarii mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Busoi. Ovidiu Silaghi vrea sa recastige mandatul de deputat, de aceasta data din partea PSD, ceilalti candidati fiind: Dan Diaconescu (PPDD), liderul Organizatiei Judetene de Femei a PDL Satu Mare Ileana Blidar, Laura Diana Bota, din partea PMP, Sergiu Lucian Babasan, de la Forta Civica si Szabolcs Nagy, din partea UDMR. PNL nu are candidat dupa ce Ovidiu Silaghi a fost desemnat candidat din partea Aliantei PSD-UNPR-PC. Initial, el fusese desemnat candidat al PNL.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Opt candidati si-au inregistrat candidaturile pentru un post de deputat, in Galati, in colegiul uninominal 9. Acestia sunt: seful Inspectoratului Scolar Judetean, Laura Marin (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC), liderul PDL Galati, Dorulet Nelu Resmerita, fost sef al ISJ, directorul de programe al Administratiei Pietelor Agroalimentare, Sorin Danaila (PNL), Iulian Nicusor Arama (PMP), Daniela Angela Hancu (FC), Monica Dascalu (PPDD), Aurelian Sebastian Constantin (PRM) si Eugen Gheorghe Stamate (PNTCD). Mandatul de deputat in acest colegiu a fost detinut anterior de Aurel Nechita si a fost declarat vacant in iunie 2013, de plenul Camerei, in urma deciziei definitive si irevocabile a ICCJ potrivit careia Nechita era declarat incompatibil deoarece detinea atat functia de parlamentar, cat si pe cea de decan al Facultatii de Medicina si Farmacie din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” din Galati.

Citeste si: PSD, UNPR si PC vor avea candidati comuni la alegerile parlamentare si locale partiale 

CAMPANIA ELECTORALA. La alegerile partiale din Hunedoara, pentru postul de deputat ramas vacant in urma demisiei lui Dan Radu Rusanu, s-au inscris candidatii Petru-Sorin Marica (PSD-UNPR-PC), Radu-Mihai Cristescu (PMP), Ioan Ciolea (PDL), Sorin Stefoni (PNL) si Marian Muntean (PPDD).

In 25 mai se vor organiza si alegeri locale partiale. Astfel, la acest scrutin urmeaza sa fie alesi presedintele Consiliului Judetean Arges si 17 primari – in orasele Borsa (Maramures) si Panciu (Vrancea) si in comune din Bacau, Brasov, Caras-Severin, Constanta, Mures, Mehedinti, Neamt, Timis, Vaslui, Buzau, Prahova, Teleorman. De asemenea, se organizeaza alegeri locale partiale pentru consiliile locale in orasul Pogoanele din judetul Buzau si in 7 comune din Bihor, Dambovita, Dolj, Timis, Tulcea, Vrancea, Buzau.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Arges, ramasa libera dupa ce mandatul fostului presedinte Constantin Nicolescu a incetat de drept pe motiv de conflict de interese, s-au inregistrat sapte candidaturi. Astfel, din partea PSD candideaza Florin Grigore Tecau, actual presedinte interimar al Consiliului Judetean Arges, fost vicepresedinte al institutiei inainte de incetarea mandatului lui Constantin Nicolescu. Candidatul din partea PNL este Ion Popa, presedintele filialei judetene Arges a PNL, vicepresedinte executiv al PNL la nivel national, senator in functie aflat la primul mandat. De la PDL candideaza Catalin Teodorescu, deputat la primul mandat si presedinte al filialei judetene a democrat-liberalilor. PPDD va fi reprezentat la alegerile partiale pentru presedintia CJ Arges de Mihai Deaconu, presedinte interimar al filialei judetene si deputat. Din partea PMP candideaza Lucian Cioaca, 29 de ani, de profesie pilot, din partea Fortei Civice – Gheorghe Davidescu, fost prefect al judetului in perioada octombrie 2009 – aprilie 2012, iar de la PNTCD candideaza presedintele filialei Arges, Gheorghe Dinescu.

Citeste si: ALEGERI PARLAMENTARE partiale in Bucuresti: 13 candidati pentru doua mandate de senatori 

CAMPANIA ELECTORALA. Conform Legii 35/2008, candidatii, partidele politice, cat si cetatenii cu drept de vot au dreptul ca in campania electorala sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, a presei scrise, a mijloacelor electronice si a celorlalte mijloace de informare in masa.

Legea prevede ca utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru partidele politice care participa la alegeri, iar Politia, inclusiv politia comunitara, este obligata sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale.

Legea electorala interzice afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Birourile electorale de circumscriptie vegheaza la corecta desfasurare a campaniei electorale in circumscriptia electorala in care functioneaza, solutionand plangerile ce le sunt adresate cu privire la impiedicarea unui partid politic care participa la alegeri de a-si desfasura campania electorala potrivit legii si cu respectarea deontologiei electorale. Legea stipuleaza ca, daca biroul electoral de circumscriptie considera, cu ocazia solutionarii plangerii, ca este necesara luarea unor masuri administrative sau aplicarea unor sanctiuni contraventionale ori penale, acesta sesizeaza autoritatile competente.

Citeste si: PMP ataca locurile vacante din SENAT cu RUXANDRA DRAGOMIR si CRISTIAN ILI

CAMPANIA ELECTORALA. Candidatii la alegerile parlamentare partiale se vor putea exprima, contra cost, in emisiunile de promovare electorala si in spoturile electorale difuzate de televiziunile si radiourile private, dar vor avea acces gratuit la posturile publice, potrivit unui proiect de Decizie a CNA. Campania electorala pe posturile de radio si de televiziune incepe cu 15 zile inainte de ziua votarii si se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Campania electorala prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale se va desfasura si in conditiile stabilite de Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali. De asemenea, campania se va desfasura cu respectarea prevederilor Legii audiovizualului si ale Codului de reglementare a continutului audiovizual.

CAMPANIA ELECTORALA. Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul emisiunilor prevazute in prezenta decizie, reflectarea desfasurarii campaniei electorale, cu respectarea urmatoarelor principii: echitate – competitorii electorali trebuie sa aiba posibilitatea de a se face cunoscuti electoratului; echilibru – prezentarea competitorilor electorali proportionala cu importanta evenimentelor electorale; impartialitate – obligatia radiodifuzorilor de a trata competitorii electorali obiectiv si echidistant.

Candidatii si reprezentantii competitorilor electorali au acces gratuit la serviciile publice de radio si de televiziune numai in emisiunile de promovare electorala, emisiunile de dezbatere electorala si in spoturile electorale. Candidatii si reprezentantii competitorilor electorali au acces la serviciile private de radio si de televiziune numai in emisiunile electorale.

Citeste si: ADRIANA SAFTOIU si PETRU LUHAN, desemnati candidati ai PDL pentru SENAT 

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Fiecare radiodifuzor privat va practica acelasi tarif pe emisiune de promovare electorala si, respectiv, pe unitatea de timp, in cazul spotului electoral, pentru toti competitorii electorali. Tarifele vor fi stabilite in urma negocierilor desfasurate cu toti competitorii electorali interesati si vor fi facute publice. Emisiunile informative nu pot fi sponsorizate.

CAMPANIA ELECTORALA. Radiodifuzorii privati pot difuza contra cost numai acele productii audiovizuale de promovare electorala care sunt realizate de catre competitorii electorali si la care radiodifuzorii nu au niciun fel de contributie editoriala.

In cadrul emisiunilor informative se pot difuza stiri privind activitatile de campanie ale competitorilor electorali, cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, impartialitate si de informare corecta a publicului.

Difuzarea in direct ori inregistrata a mitingurilor sau intalnirilor electorale, a conferintelor de presa ori a altor activitati de campanie ale competitorilor electorali, fara interventia editoriala a radiodifuzorilor, este considerata emisiune de promovare electorala.

ALEGERILE PARTIALE PARLAMENTARE si LOCALE. Candidatii care detin functii publice pot avea interventii in direct sau inregistrate si in alte emisiuni electorale, strict in probleme legate de exercitarea functiei lor; in aceste situatii radiodifuzorii au obligatia sa ia masuri pentru asigurarea echidistantei si a pluralismului de opinii.

CAMPANIA ELECTORALA. In cazul prezentarii unor televoturi sau anchete facute in randul electoratului, radiodifuzorii au obligatia sa precizeze in mod expres ca acestea nu sunt reprezentative pentru opinia publica ori pentru un anumit grup social sau etnic. Incepand cu 48 de ore inainte de ziua votarii si pana la inchiderea urnelor se interzice prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada.

Cu 24 de ore inainte de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor este interzisa difuzarea emisiunilor si a spoturilor electorale.

Persoanele ale caror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unei emisiuni electorale a unor fapte neadevarate beneficiaza de drept la replica. Persoanele ale caror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea in cadrul unui emisiuni electorale a unor informatii inexacte beneficiaza de drept la rectificare.

CAMPANIA ELECTORALA pentru scrutinul din 25 mai se incheie sambata, 24 mai, la ora 7.00.

Sursa foto: realitatea.net