CAMPANIA ELECTORALA pentru europarlamentare incepe vineri, 25 aprilie. Tot ce trebuie sa stii despre alegerile din 25 mai

START DE CAMPANIE ELECTORALA PENTRU EUROPARLAMENTARE. Vineri, 25 mai, va incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare, cei inscrisi in cursa pentru un loc in Parlamentul European (PE) avand la dispozitie 30 de zile pentru a convinge alegatorii ca merita sa-i reprezinte in urmatorii cinci ani in legislativul european.

Cincisprezece partide si aliante, dar si opt independenti isi disputa mandatele de europarlamentari, transmite AgerpresCAMPANIA ELECTORALA se va incheia pe 24 mai, la ora 7,00, iar cei peste 18.300.000 de alegatori vor putea vota pe 25 mai, de la ora 7,00, putand sa-si exercite votul pana la ora 21,00.

Ce drepturi au candidatii in CAMPANIA ELECTORALA

In campania electorala pentru alegerile europarlamentare, candidatii, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri, precum si cetatenii, au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media. Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare.

Citeste si: PSD a furat startul campaniei electorale. Un oras din Romania e plin de afise electorale cu Victor Ponta

Mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. in unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise. In timpul campaniei electorale primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii, mai noteaza Agerpres.

Politia locala asigura integritatea panourilor si afiselor electorale amplasate legal, potrivit Biroului Electoral Central (BEC). in unitatile administrativ-teritoriale unde Politia locala nu a fost constituita integritatea panourilor si a afiselor electorale amplasate legal este asigurata de organele de ordine publica din Ministerul Afacerilor Interne.

Dupa data incheierii campaniei electorale, este obligatorie numai indepartarea materialelor electorale de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. Conform deciziei BEC, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se dispune de presedintele biroului electoral al sectiei de votare si se realizeaza prin persoanele desemnate de primar in acest scop.

Prin continuarea propagandei electorale dupa data incheierii campaniei se intelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum si difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate dupa 24 mai, ora 7,00.

Vezi aici care este numarul exact al romanilor cu drept de vot

Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri, precum si pentru candidatii independenti.

Pe un panou electoral fiecare competitor electoral poate aplica un singur afis electoral. Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat. Se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

Activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic, potrivit prevederilor legale. Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.

Campania electorala se poate desfasura in alt stat decat Romania numai cu respectarea legislatiei in vigoare a tarii respective.

Ordinea pe buletinele de vot

Ordinea competitorilor electorali pe buletinul de vot este urmatoarea: PDL, Partidul Miscarea Populara, UDMR, Alianta PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Partidul Noua Republica, Partidul Verde, Partidul Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista, Partidul National taranesc Crestin Democrat, Partidul Poporului — Dan Diaconescu si independentii Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Danut Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Costea Peter, Mircea Diaconu si Valentin Daeanu. 

Romanii vor vota pe 25 mai

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania isi pot exercita dreptul de vot la sectiile din tara in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic sau a carnetului de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare, dupa caz.

Cetatenii romani care in ziua de referinta se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in afara tarii, in baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate. Romanii cu domiciliul in strainatate voteaza in baza cartii de identitate provizorie, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, pasaportului simplu, pasaportului simplu electronic sau a pasaportului simplu temporar, dupa caz.

Mondo News iti recomanda si: Unde se vor desfasura alegerile partiale din 25 mai

Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in alta comuna, oras sau municipiu decat unde este inscris in copia de pe lista electorala speciala isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil. Alegatorul comunitar care in ziua de referinta se afla in strainatate isi poate exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, in baza documentului de identitate valabil, numai daca se regaseste in tabelul care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale, intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta.

* Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. Potrivit MAE, aceste sectii vor fi organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale din strainatate, precum si in teatrele de operatiuni din Afganistan.

Autoritatea Electorala Permanenta a stabilit ca in listele electorale permanente, intocmite la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, sunt inscrisi 18.303.915 cetateni cu drept de vot.

Votarea incepe la ora 7,00 si se incheie la ora 21,00

La sediile sectiilor de votare se afiseaza la loc vizibil ora la care incepe, respectiv se incheie votarea. Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare.

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul resortisant si alegatorul comunitar prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia. in baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau de pe lista electorala speciala, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea “VOTAT”.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea “VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. stampila cu mentiunea “VOTAT” trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea “VOTAT”, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial. stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, dupa care presedintele sau acel membru aplica pe actul de identitate sau, dupa caz, pe documentul de identitate al alegatorului stampila cu mentiunea “VOTAT” si data scrutinului sau, dupa caz, un timbru autocolant cu mentiunea “VOTAT” si data scrutinului.

Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

Votarea cu urna speciala

Alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt inscrisi in lista electorala suplimentara, fiind radiati, daca este cazul, din copia de pe lista electorala permanenta sau speciala existenta la sectia de votare.

Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza urne mobile, potrivit BEC.

* Alegatorii detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, voteaza prin intermediul urnei speciale.

Potrivit unei decizii a BEC, directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta alegatorilor detinuti in baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale, la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European din anul 2014, cu suficient timp inaintea de ziua de referinta.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac in scris de persoanele vizate si se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai tarziu cu doua zile inainte de ziua de referinta. Cel mai tarziu in preziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere asigura depunerea cererilor intocmite la biroul electoral al sectiei de votare in a carei raza teritoriala se afla penitenciarul sau locul de detinere respectiv.

In ziua votarii, directorul penitenciarului sau al locului de detinere, dupa caz, permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu o stampila cu mentiunea “VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, in spatiul anume amenajat pentru votare, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului. Detinutii pot vota numai in baza unui act sau document de identitate valabil. in acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, ii elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat in dosarul individual.

Aceste prevederi se aplica in mod corespunzator si persoanelor retinute. Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile din motive de boala.