CAMPANIA ELECTORALA SE VA INCHEIA SAMBATA DIMINEATA, LA ORA 07.00

Campania electorala pentru alegerile prezidentiale se incheie sambata, la ora 7,00, urmand ca duminica peste 18 milioane de alegatori sa fie asteptati la urne pentru a desemna viitorul presedinte al tarii.

Potrivit legislatiei in vigoare, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor si se incheie in dimineata zilei de sambata de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00. Dupa aceasta data sunt interzise actiunile de tip electoral. Duminica sectiile de votare se vor deschide la ora 7,00 si se vor inchide la ora 21,00.

CITESTE SI: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE 

In primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie, au drept de vot 18.296.567 de cetateni romani, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta.

Campania electorala a debutat pe 3 octombrie, iar in cursa pentru fotoliul prezidential au intrat 14 candidati — Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din Romania), Dan Diaconescu (Partidul Poporului — Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Corneliu Vadim Tudor (Partidul Romania Mare), William Brinza (Partidul Ecologist Roman), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) si Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).

De asemenea, vizeaza functia de sef al statului si patru independenti — Teodor Melescanu, Calin Popescu-Tariceanu, Monica Macovei si Gheorghe Funar.

CITESTE SI: MAE avertizeaza asupra riscului de fraudare a VOTULUI in DIASPORA

Presedintele tarii se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa numai primii doi stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate, conform legii pentru alegerea presedintelui Romaniei.

Sursa foto: realitatea.net