Campanie de STERILIZARE a CAINILOR din localitatile din jurul Bucurestiului

Fundatia pentru protectia animalelor Vier Pfoten a lansat vineri o ampla campanie de STERILIZARI gratuite pentru CAINII cu si fara stapan din localitatile din jurul Bucurestiului, pentru a reduce numarul abandonurilor si inmultirea patrupedelor de pe strazi.

Campania a debutat prin inaugurarea unui punct de lucru de STERILIZARE gratuita din orasul Pantelimon in care echipa Vier Pfoten isi va desfasura activitatea. Proiectul din Pantelimon se va desfasura pe parcursul a sase luni, cu posibilitatea prelungirii, si va fi secondat de noi proiecte in localitati precum Crevedia, Snagov, Branesti, Buftea. In baza Protocolului incheiat intre Vier Pfoten si Primaria Pantelimon, organizatia va STERILIZA, deparazita si vaccina gratuit animalele, iar municipalitatea se angajeaza in schimb sa acorde sprijin logistic si sa aplice solutii umane in cazul CAINILOR fara stapan.

”Ne bucuram ca aceasta colaborare cu Vier Pfoten isi arata primele rezultate concrete. Este un prim pas si speram ca intregul judet Ilfov sa aleaga aceasta solutie, urmand ca proiectul sa fie extins si in alte regiuni ale tarii. Invit si celelalte ONG-uri sa se alature efortului nostru comun, astfel incat aceasta problema sa fie rezolvata in mod eficient pe termen lung”, a declarat directorul general al Directiei Generale Control Oficial din cadrul ANSVSA, dr. Maximilian Dragan.

Locuitorii orasului vor fi informati prin fluturasi distributi prin posta atat despre obligatia legala de a-si steriliza si inregistra animalele, cat si despre oportunitatea de a face acest lucru gratuit, beneficiind de campania Vier Pfoten. ”Prin acest parteneriat cu Fundatia Vier Pfoten, locuitorii orasului Pantelimon pot profita acum de STERILIZAREA gratuita a CAINILOR lor. Fac apel la concetatenii mei sa vina in numar cat mai mare la clinica, in special cu CAINII din curti. Vrem ca problema CAINILOR fara stapan din oras sa dispara in timp, iar acest lucru se poate face doar daca avem o atitudine responsabila si oprim inmultirea necontrolata a cainilor”, a declarat primarul orasului Pantelimon, Marian Ivan.

Citeste si: STUDIU: Doar UN SFERT dintre dintre proprietarii de caini sunt dispusi sa-i STERILIZEZE

La randul ei, Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan al Vier Pfoten, saluta decizia primariei Pantelimon de a rezolva in mod uman si eficient aceasta problema. ”Daca iti doresti cu-adevarat sa rezolvi problema cainilor nedoriti de pe strazi, exista o solutie simpla si eficienta. Este suficient sa ai parteneri de incredere si lucrurile functioneaza. Pantelimon este orasul al carui primar a inteles acest mecanism. A semnat un protocol cu Vier Pfoten si impreuna ne-am apucat de treaba”, a spus Tomescu.

Printr-un proiect similar, Vier Pfoten impreuna cu ANSVSA si Colegiul Medicilor Veterinari au stabilit in aceasta vara o premiera: comuna Jichisu de Jos de langa orasul Dej a devenit prima localitate din Romania cu toti CAINII STERILIZATI. Campania de STERILIZARI din regiunea Dej, judetul Cluj, continua si in alte localitati, precum Mica, Cuzdrioara si Catcau.

Potrivit noilor prevederi ale OUG 155/2001 modificata prin Legea 258/2013, toti proprietarii de CAINI de rasa comuna sunt obligati sa-si STERILIZEZE si inregistreze animalele in Registrul de Evidenta a Cainilor cu Stapan (RECS). Costurile relativ ridicate ale acestor operatiuni, lipsa de informare si responsabilizare a proprietarilor de CAINI, in special in zonele rurale, precum si amenzile foarte ridicate pentru neconformare creaza temerea privind declansarea unui val de abandonuri de caini, care vor ingrosa randurile animalelor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.

Citeste si: Numarul celor MUSCATI de cainii fara stapan A SCAZUT la jumatate in Capitala

Temerea este intarita si de rezultatele unui recent sondaj comandat de Vier Pfoten, potrivit caruia doar un sfert din proprietarii de CAINI sunt dispusi sa-si STERILIZEZE si inregistreze animalele, pe motiv ca aceste servicii veterinare sunt prea scumpe. Acelasi sondaj arata ca 50 la suta din populatia Romaniei detine cel putin un caine, numarul proprietarilor de caini fiind mai crescut in zonele rurale (82 la suta), fata de zonele urbane (23 la suta). Majoritatea romanilor ar plati maximum 50 de lei pentru sterilizarea, identificare si inregistrarea animalelor, in vreme ce 16 la suta nu sunt dispusi sa plateasca nimic. In cazul in care procedurile depasesc aceasta suma, creste probabilitatea ca proprietarii sa ignore legea, sa-si eutanasieze cainii sau sa-i abandoneze pe domeniul public.

Sursa foto: Vier Pfoten