CAMPANIE pentru dotarea spitalui de copii “Grigore Alexandrescu”

Salvati Copiii Romania a lansat vineri o actiune de atragere de fonduri pentru echiparea Sectiei de terapie intensiva neonatala a spitalului “Grigore Alexandrescu” cu un incubator de ultima generatie, in cadrul campaniei “Bun venit pe lume!”, au anuntat reprezentantii organizatiei.

Potrivit sursei citate, pentru achizitia aparatului, in valoare de 10.000 de euro, este nevoie de mobilizarea cat mai multor donatori, persoane fizice sau juridice, in conditiile in care, pentru a face fata nevoilor din aceasta sectie, incubatorul ar trebui instalat in urmatoarele doua luni. 

Sectia de terapie intensiva neonatala a spitalului “Grigore Alexandrescu” a fost infiintata recent, in anul 2000, pentru a raspunde nevoilor copiilor nascuti prematur care ajungeau aici din intreaga tara. Spre deosebire de restul unitatilor sanitare pediatrice din tara, copiii internati aici sunt, cu totii, cazuri grave: majoritatea sufera de malformatii grave – peritonite, atrezii de esofag sau de intestin -, iar şansa lor de supravietuire depinde de echipa de medici şi de aparatura pe care aceştia o au la dispozitie.

Citeste si: SALVATI COPIII: Reducerea bugetului pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va creste DECESELE in maternitati

„Ingrjim copii de 700-800 grame, iar unii dintre ei ajung sa stea in spital luni de zile, timp in care casa lor este, practic, un incubator. Raman aici, in sectia de terapie intensiva, pana cand capata suficiente forte sa-şi ia viata pe cont propriu. Pentru ei, incubatorul este un mod de viata”, a declarat Ana-Maria Bradeanu, medic neonatolog in cadrul spitalului “Grigore Alexandrescu”.

“Din pacate, supraaglomerarea sectiei de terapie intensiva face ca, prea des, medicii sa fie fortati sa aleaga intre bebeluşii care vor avea acces la unul dintre cele patru incubatoare existente”, afirma reprezentantii organizatiei.

„Echiparea Spitalului «Grigore Alexandrescu» face nota aparte in cadrul programului nostru de dotare a maternitatilor, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, pentru ca nu este o maternitate propriu-zisa, copiii internati nu se nasc aici, ci sunt adusi din alte spitale din tara, in care medicii fie nu dispun de aparatura necesara, fie isi declina competenta in tratarea unor cazuri extrem de grave”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii Romania.

Citeste si: Aparatura performanta pentru 27 de maternitati si sectii de nou-nascuti din tara, donata in acest an de Salvati Copiii

Oricine se poate alatura campaniei prin donatii lunare de 10, 30 sau 100 de lei la adresa www.salvaticopiii.ro.

Campania de dotare a Spitalului “Grigore Alexandrescu” se adauga celor 28 de dotari programate anterior de Salvati Copiii in 2014 in cadrul campaniei de reducere a mortalitatii infantile “Bun venit pe lume”.

Potrivit organizatiei, Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul mortalitatii infantile la nivelul intregii uniuni Europene, cu o rata de 9 la 1.000 de nou nascuti vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. Conform estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame şi copii şi echiparea maternitatilor şi sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante.

In cursul anului 2013, Salvati Copiii a reuşit sa doteze prin campania “Bun venit pe lume” 18 maternitati şi sectii de nou-nascuti. Datorita generozitatii companiilor si persoanelor fizice, in acest an se vor investi 2.730.000 de lei in dotarea altor 29 de maternitati si sectii de nou-nascuti din Pitesti, Bacau, Brasov, Bucuresti, Resita, Caransebes, Constanta, Craiova, Segarcea, Hunedoara, Iasi, Harlau, Targu-Mures, Piatra-Neamt, Petrosani, Roman, Ploiesti, Sibiu, Botosani, Vatra-Dornei, Arad, Timisoara, Vaslui, Focsani, Cluj-Napoca, Oltenita si in dezvoltarea de programe de educatie si suport pentru 5.000 de beneficiari din comunitati defavorizate.