Campionatul Mondial de fotbal 2014: COSTA RICA-GRECIA 6-4 d.l.d. (0-0, 1-1, 5-3) / Tragedie greaca la RECIFE

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. COSTA RICA si GRECIA s-au luptat pentru un loc in SFERTURILE de FINALA sub privirile presedintelui FIFA, SEPP BLATTER, aflat in tribunele arenei “PERNAMBUCO” din RECIFE. O partida incheiata cu atat de nedorita loterie a loviturilor de departajare in urma careia a iesit invingatoare COSTA RICA, care va intalni OLANDA in faza urmatoare a competitiei.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Prudenta a fost cuvantul de ordine al debutului de partida dintre COSTA RICA si GRECIA, cea mai surprinzatoare OPTIME de FINALA de la CUPA MONDIALA din BRAZILIA. Surpriza costaricana si norocoasa echipa europeana s-au tatonat reciproc pana cand echipa din America Centrala a iutit ritmul jocului, insa fara niciun rezultat notabil. Au fost cateva incercari la poarta lui KARNEZIS, dar cele mai importante faze ale primei reprize au fost trecute in contul grecilor, LAZAROS fiind cel care a dat startul acestora.

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: OLANDA-MEXIC 2-1 (0-0) / Calificati in sase minute 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. In minutul 37 s-a consumat cea mai importanta dintre acestea, SALPINGIDIS, capitanul lui PAOK, a fost blocat in ultimul moment de NAVAS, portarul costarican avand un reflex asemanator unui portar de handbal. A urmat si lovitura libera executat slab de capitanul KARAGOUNIS. Nu trebuie uitat nici faptul ca defensiva elena a reusit sa-l anihileze perfect pe tanarul star din atacul adversarei, JOEL CAMPBELL. Avantajul GRECIEI a fost ca atacantul care apartine de ARSENAL LONDRA a jucat in sezonul recent incheiat sub forma de imprumut la OLYMPIACOS PIREU, unde a marcat de opt ori in 32 de partide, asa ca misiunea elevilor lui FERNANDO SANTOS a fost mult usurata.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Repriza secunda a inceput cu doua atacuri subtiri ale grecilor si cu doua avertismente incasate de LOS TICOS, insa in minutul 52, BRYAN RUIZ, capitanul costarican a reusit sa deschida scorul cu un sut plasat, cu latul, din marginea careului de 16 metri surprinzand intreaga defensiva elena in frunte cu portarul KARNEZIS. La faza imediat urmatoare, o noua greseala uriasa de arbitraj se pretrece chiar sub privirile boss-ului FIFA, SEPP BLATTER, aflat in tribune. TOROSIDIS face un hent mare cat casa in propriul careu din dorinta de a impiedica balonul sa ajunga la BOLANOS si brigada de la Antipozi nu a vazut nimic. In schimb, centralul WILLIAMS i-a aratat un cartonas galben uneia dintre rezervele COSTA RICAI pentru tragere de timp la faza imediat urmatoare.

CITESTE SI: Campionatul Mondial de fotbal 2014: Un suporter brazilian A DECEDAT in timpul loviturilor de departajare 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. FERNANDO SANTOS il arunca in lupta pe MITROGLOU, insa acesta si colegii sai acuza primirea golului si nu sunt deloc lucizi in faza ofensiva.  In minutul 66, OSCAR DUARTE vede al doilea avertisment si implicit cartonasul rosu lasand COSTA RICA in inferioritate numerica pentru aproape 25 de minute. SAMARAS rateaza o ocazie aproape imediat, SANTOS face o mutare in atac scotandu-l pe SALPINGIDIS si trimitandu-l in teren pe GEKAS. GRECIA se arunca in atac, insa costaricanii renunta aproape total la orice faza ofensiva si se cantoneaza in aparare. Un alt veteran, KATSOURANIS, este trimis in teren in ultimul sfert de ora in speranta ca grecii vor obtine un gol egalizator.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. KARAGOUNIS mai iroseste o lovitura libera, iar LOS TICOS se apara pe doua linii si pentru europeni este foarte greu sa gaseasca culoare de patrundere catre poarta aparata foarte bine de NAVAS. Costaricanii faulteaza, fac schimbarii si se folosesc de toate trucurile posibile pentru a trage de timp, o atitudine perfect normala pana la urma tinand cont ca evolueaza in zece oameni si se afla in avantaj pe tabela fiind la numai cateva minute de cea mai mare performanta din istoria lor fotbalistica. NAVAS  este un portar inspirat, dar si protejat de zeita Fortuna reusind sa lamureasca o faza periculoasa in careul propriu cu doua minute inaintea finalului.

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Insa pana si norocul are o limita si NAVAS, in primul minut al prelungirilor, respinge in fata un sut al lui GEKAS unde apare PAPASTATHOPOULOS si egaleaza. SOKRATIS PAPASTATHOPOULOS, jucatorul care vrea sa-si amane propria nunta pe care o are programata in data de 5 iulie atunci cand echipa care se va califica in SFERTURILE de FINALA din acest meci va intalni OLANDA! Peste alte cateva zeci de secunde, NAVAS scoate de sub transversala mingea trimisa de MITROGLOU cu capul, apoi centralul australian fluiera si vor urma prelungirile!

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Grecii incep prima repriza a prelungirilor la fel cum au terminat primele 90, adica in ofensiva, MITROGLOU si GEKAS amenintand poarta lui NAVAS. GONZALES il blocheaza pe KATSOURANIS, iar costaricanii nu mai pot face altceva decat sa se apere. Repriza secunda a prelungirilor incepe cu o actiune a lui BRENES, sutul costaricanului trecand peste poarta lui KARNEZIS. A urmat atacul lui GEKAS si intrventia lui NAVAS care a retinut balonul din bocancul atacantului elen. Dupa un corner al costaricanilor, a urmat un cotraatac rapid al elenilor, dar sutul lui CHRISTODOULOPOULOS este respins de acelasi NAVAS. In prelungirile prelungirilor, MITROGLOU rateaza in fata lui NAVAS si vor fi lovituri de departajare in meciul de la RECIFE. 

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Pana la executarea penalty-urilor de departajare, selectionerul portughez al GRECIEI, FERNANDO SANTOS, este trimis in tribuna de centralul australian BENJAMIN WILLIAMS. COSTA RICA merge mai departe dupa loteria atat de nedreapta a loviturilor de departajare si visul celor supranumiti LOS TICOS continua!

COSTA RICA – GRECIA 6-4 (0-0, 1-1, 5-3)

MARCATORI: BRIAN RUIZ (52) / PAPASTATHOPOULOS (90+1)
LOVITURI de DEPARTAJARE: COSTA RICA: BORGES, RUIZ, GONZALEZ, CAMPBELL, UMANA au inscris; GRECIA: MITROGLOU, CHRISTODOULOPOULOS, CHOLEVAS au inscris, GEKAS a ratat, iar ultimul penalty al elenilor nu s-a mai executat.

COSTA RICA (5-4-1): Navas – Gamboa, Duarte, Gonzalez, Umana, Diaz – Ruiz, Borges, Tejeda, Bolanos – Campbell. ANTRENOR: JORGE LUIS PINTO.
GRECIA (4-3-3): Karnezis – Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Cholevas – Maniatis, Samaris, Karagounis – Salpingidis, Samaras, Christodoulopoulos. ANTRENOR: FERNANDO SANTOS.

STADION: “PERNAMBUCO” (RECIFE, capacitate 42.610 locuri).
ARBITRI: BENJAMIN WILLIAMS – MATTHEW CREAM, HAKAN ANAZ (toti din Australia). REZERVA: NAWAF SHUKRALLA (Bahrein).
CARTONAS ROSU: OSCAR DUARTE (66)

Sursa foto: fifa.com